Huis huren was nooit zo duur: gemiddeld 846 euro per maand
Een huis huren in Vlaanderen en Brussel is het voorbije jaar gemiddeld bijna 40 euro duurder geworden. Zo betaalde je voor een huurwoning al snel 846 euro per maand, in 2018 was dat nog ‘maar’ 769 euro. En al even opvallend: de huurprijzen van appartementen zijn voor het eerst sinds 2017 stabiel gebleven. Al lijkt de kans groot dat de meeste huurprijzen in 2022 een indexsprong zullen maken omwille van de hoge inflatie van de afgelopen maanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep die zich baseert op zo’n 12.000 verhuringen in Vlaanderen en Brussel. “Steeds meer huurders zijn op zoek naar een woning met meer ruimte en verkiezen een huis boven een appartement. Het aanbod aan huurhuizen kan deze stijgende vraag niet volgen, en het gevolg zijn dus hogere huurprijzen voor huizen”, zegt vastgoedexpert Filip Dewaele.
Het corona-effect - ruimer willen wonen - blijft een belangrijke rol spelen op de Vlaamse en Brusselse huurmarkt. Dat is de grootste vaststelling die te zien is in de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Het afgelopen jaar steeg de gemiddelde maandelijkse prijs van een huurwoning naar 846 euro, een stijging van zo’n 38 euro vergeleken met 2020. Voor een alleenstaande woning loopt de maandelijkse huurprijs zelfs op tot gemiddeld 976 euro, oftewel een stijging van 3,55 procent. Voor een halfopen bebouwing gemiddeld 842 euro per maand, wat neerkomt op een stijging van maar liefst 4,65 procent tegenover vorig jaar. Voor een gesloten bebouwing daarentegen betaal je gemiddeld 813 euro per maand, oftewel 1,68 procent meer dan een jaar geleden.
“Vlaamse en Brusselse huurders zijn nog steeds op zoek zijn naar meer ruimte. En dus winnen huurhuizen aan populariteit tegenover appartementen. Maar het aanbod van huurwoningen is altijd minder geweest dan die van de appartementen en dat duwt de huurprijs van een huis automatisch omhoog. Vooral de halfopen bebouwingen zijn gegeerd omdat die enerzijds nog betaalbaar zijn en anderzijds meer ruimte bieden, zowel binnen als buiten.”
Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep.
Huurprijzen van appartementen blijven stabiel
Een andere opmerkelijke vaststelling is dat huurprijzen van de appartementen voor het eerst sinds 2017 niet gestegen zijn. De gemiddelde huurprijs bleef stabiel op 719 euro. Eén-slaapkamer appartementen zakken zelfs lichtjes in prijs met respectievelijk 2,99 procent (oftewel een huurprijs van 626 euro).
“Huurders, ook jonge koppels, gaan steeds vaker op zoek naar een appartement met minimum twee slaapkamers. Die tweede kamer wordt dan gebruikt als bureau. Dit laatste zie je steeds vaker door het aanhoudende thuiswerk.”
Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep
Impact van de inflatie
Volgens Dewaele ziet het er evenwel naar uit dat ook dit jaar de huurprijzen nog verder zullen stijgen. Zo hebben verhuurders het recht om de huurprijs jaarlijks te indexeren. Tot voor november 2021 viel de inflatie nog binnen de perken, waardoor sommige verhuurders een indexatie achterwege lieten. Maar nu de inflatie de pan uitswingt tot 5 procent en meer, is de kans groot dat verhuurders hun huurprijzen wel zullen indexeren.
“De kans is zeer reëel dat dit jaar de huurprijzen zullen stijgen. De inflatie is hoog, zeker de laatste maanden. Daardoor stijgen de lonen en is het logisch dat ook de huurprijzen geïndexeerd zullen worden. Voor appartementen zorgt dat voor een bijzonder spanningsveld. Bestaande huurders zullen hun contract geïndexeerd zien, terwijl nieuwe huurders bij de start mogelijk een iets lagere prijs zullen betalen. Pas na een zekere periode herstelt die starthuurprijs zich van nature.”
Filip Dewaele gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep.
Concreet betekent de impact van de hoge inflatie dat een huurder die in hetzelfde pand blijft wonen na één jaar zo’n 35 à 40 euro meer huur per maand zal moeten betalen, terwijl de huurindexatie de vorige jaren eerder rond de 10 euro lag.
EPC-waarden verbeteren
Tot slot valt op dat huurwoningen steeds een betere EPC-score kunnen voorleggen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de steeds strengere maatregelen en verplichtingen die de kwaliteit omhoog stuwt. Zo bedraagt de gemiddelde EPC-waarde van een huurhuis nu 260kWh/m² (energielabel C) en van een huurappartement 187kWh/m² (energielabel B). Om een idee te geven: in 2019 bedroeg die voor een appartement nog gemiddeld 226 kWh/m² (energielabel C). De oorzaak van de sterke verbetering komt vooral door de investeringen van de eigenaars in renovaties en in nieuwbouwwoningen.
“Oudere panden die niet meer voldoen aan de hedendaagse isolatie- en beglazingsnormen, komen leeg te staan en dus brengen ze niets meer op. Ofwel kan de eigenaar het bestaande pand dan renoveren zodat de energienormen op peil zitten. Ofwel kan hij zijn pand verkopen en in de plaats een nieuwbouw kopen. Maar dat kan ook een effect hebben op de huurprijs. Want als straks de verouderde mazoutketel vervangen moet worden door een duurzamer alternatief, spreken we al snel over duizenden euro’s extra investeringen. Dat zal zich finaal laten voelen in de huurprijzen.”
Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep
De jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep is er voor het tiende jaar op rij en baseert zich intussen op zo’n 12.000 verhuringen in Vlaanderen en Brussel.