Vastgoedprijzen

Huizen half zo vaak boven vraagprijs verkocht

Auteur: Bereal

“Niemand die het kan ontkennen: de hype op de vastgoedmarkt is voorbij en zal niet meteen terugkeren.” Dat zegt Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder van Dewaele, de grootste onafhankelijke vastgoedmakelaar van het land. De vastgoedgroep ziet in Dewaele Do it yourself, het biedsysteem met advies dat het bedrijf aanbiedt aan klanten die liever zelf hun woning verkopen, dat er nog maar half zo vaak boven de vraagprijs wordt geboden. “Veel verkopers dromen nog van ‘coronaprijzen’, maar zeker in de markt van vandaag is een juiste prijszetting cruciaal.” 

Het aantal transacties valt terug en de oplopende rente knabbelt aan de budgetten van kandidaat-kopers terwijl verkopers alleen maar aan de ongeziene prijsstijgingen van de laatste jaren denken. Zeggen dat de vastgoedmarkt in beweging is, is een understatement.   

“Na vele jaren van sterke stijgingen van de vastgoedprijzen, komt de vastgoedmarkt even op adempauze met stabielere prijzen. Vergis u niet: het is niet omdat de hype voorbij is dat de prijzen zakken. Ze blijven stijgen, maar minder snel en minder dan de inflatie.” Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep

Toch 50.000 euro meer

De afkoelende markt liet zich vooral voelen in het eerste kwartaal van dit  jaar, maar sinds april gaat het er volgens Dewaele opnieuw iets warmer aan toe. 

“Mensen blijven niet wachten. Op het moment dat bijvoorbeeld hun huur indexeert, zetten sommigen die liever om in een hypotheek zodat ze eigen kapitaal kunnen opbouwen. Wie in plaats van ‘emotioneel’ meer ‘praktisch’ koopt omdat een huis op lange termijn nu eenmaal een goeie investering is en blijft, is wel veel strenger. Het is geen geheim dat er minder concurrentie is op de koopmarkt, meer keuze in het aanbod en dus ook meer ruimte om te onderhandelen. Vandaag heeft de koper de sleutel in handen. Dat zorgt ervoor dat huizen nog maar half zo vaak boven de vraagprijs worden verkocht in vergelijking met de periode 2021-2022. Let wel: als dat gebeurt, is het meestal ook stevig. Het gaat dan om gemiddeld 50.000 euro boven een vraagprijs tussen 300.000 en 400.000 euro, doorgaans voor instapklare en energetisch zuinige panden op een populaire locatie.” Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep

Hoge of lage richtprijs?

Vier jaar geleden werd Soldandset.be gecreëerd als antwoord op een prangende vraag binnen de groep van doe-het-zelf verkopers: het snel en gratis verkopen van een woning aan een eerlijke prijs, zonder makelaarskosten. Vanaf vandaag neemt Dewaele deze start-up gezien het succes op binnen de groep en gaat deze verder onder de naam Dewaele Do it yourself.  

Vier op de tien panden die bij Dewaele Do it yourself worden aangeboden, stonden eerder elders te koop. Het gaat dan om particuliere verkopers die alles op eigen houtje wilden doen, maar hun pand niet verkocht krijgen. Vaakst gemaakte fout blijkt tijdens de begeleiding die Dewaele aanbiedt: een foute vraagprijs.

“Verkopers denken nog in post-coronaprijzen en veronderstellen nog te vaak dat the sky the limit is. Een correcte vraagprijs hangt af van tal van factoren. De staat van de woning, de energiezuinigheid, de indeling, de ligging, maar ook je prijsstrategie. De richtprijs in je zoekertje is niet noodzakelijk jouw effectieve verkoopprijs en je bent niet verplicht om je huis aan die prijs te verkopen. Het is louter een indicatieve prijs waarmee je kandidaat-kopers aantrekt. Door die hoger te zetten, bouw je marge in om te onderhandelen. Door die lager te zetten, kan je proberen meer kandidaat-kopers naar je pand te lokken en hopen dat hun onderlinge concurrentie de rest doet.” Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep

50% makelaar, 50% doe-het-zelf

Een makelaarsgroep die ook de doe-het-zelfverkoper bijstaat: het lijkt een contradictie, maar past in de filosofie van Dewaele om als levenslange partner in wonen en ondernemen iedereen succesvol te maken met vastgoed, ook zij die liever zelf de touwtjes in handen nemen. Het concept spreekt ook een eerder jonge doelgroep aan. De gemiddelde verkoper is 42 jaar, de gemiddelde koper 36. 

“Anno 2023 maken de doe-het-zelververkopers ongeveer 50% van de markt uit. We willen er dan ook zijn voor hen en hen mee begeleiden. Ons biedsysteem is één van de meest transparante en democratische manieren om een vastgoedtransactie aan een eerlijke prijs tot stand te laten komen. We hebben op onze beurt daardoor zicht op trends, de algemene prijsstijgingen en -dalingen en houden op die manier als enige een vinger aan de pols van de héle markt.” Sofie Spriet,  CEO Dewaele Vastgoedgroep

Dewaele Do it yourself is gratis voor de verkoper. De koper betaalt een vaste veilingfee van 2.499 euro, los van het uiteindelijke aankoopbedrag.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in