Sleutel-op-de-deur

Wat zijn de bijkomende kosten bij de aankoop van een sleutel-op-de-deur woning?

Bij de aankoop van een huis of een bouwgrond horen bijkomende kosten. Je betaalt bovenop de verkoopprijs van de woning of de bouwgrond ook registratierechten, notariskosten, aktekosten, metingskosten en BTW. 

Als deze extra kosten bij de aankoop van je woning of bouwgrond bedragen gemiddeld 14% van de aankoopprijs. 

Het ereloon van de notaris 

Het ereloon van de notaris is wettelijk vastgelegd. Deze notariskosten bedragen een percentage van het aankoopbedrag volgens een schijven-systeem. Hoe hoger de aankoopprijs, hoe lager het percentage. 

Aktekosten

De aktekosten zijn eigenlijk een administratieve kost voor het vervolledigen van het dossier (zoals voor de stedenbouwkundige opzoekingen). De aktekosten schommelen veelal rond de 800 euro. 

Registratierechten

Registratierechten zijn een belasting op de registratie van de verkoopakte bij de notaris. Voor de aankoop van een bouwgrond betaal je 10% registratierechten. In het Waals en het Brussels hoofdstedelijk gewest betaal je 12.5% registratierechten op de aankoop van een bouwgrond.

OPGELET: Indien bouwbedrijven de woning en de bouwgrond samen verkopen moet je 21% BTW betalen op het volledige aankoopbedrag van je nieuwbouwproject. 

Enkel indien het bouwbedrijf de verkoop van de bouwgrond en de woning opsplitsen, betaal je op de bouwgrond 10% en op de woning 21% BTW.

De registratierechten zijn dus een van de zwaarste kostenposten bij de aankoop van een woning. Gelukkig bestaan er ook verschillende opties om deze extra kost te beperken zoals de gunstregeling voor de aankoop van de enige eigen woning en de meeneembaarheid van de registratierechten. 

Meer info over de bijkomende kosten bij aankoop van een sleutel-op-de-deur woning.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in