Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Bostoen lanceert uniek Ecovillage project

Bostoen geeft met de aanplanting van het “(be)leefbos” in Waarschoot het startschot voor het allereerste Ecovillage project in Vlaanderen. Ecovillage staat voor ecologische cohousing (een geheel van woningen bij elkaar) en betekent een andere manier van verkavelen waarbij milieubewust, veilig en kindvriendelijk samenwonen in een groene omgeving centraal staan.


Open ruimte is in Vlaanderen een schaars goed. Naast de afname in oppervlakte vormt ook de versnippering van de ruimte een probleem voor fauna en flora. Om toch zoveel mogelijk open ruimte te behouden en die ruimte vooral kwalitatief in te vullen, vraagt dit om een andere kijk op verkavelen. Bostoen reikt een alternatief aan met de lancering van het eerste Ecovillage project, een primeur voor Vlaanderen. Deze nieuwe manier van verkaveling creëert een woningproject dat tot vijf keer groener en natuurlijker is dan de traditionele verkaveling.“We zijn er trots op het eerste Ecovillage project in Vlaanderen te kunnen lanceren,” aldus Stephan Bostoen, CEO van Bostoen nv. “Dit project markeert een nieuwe fase in de realisatie van onze doelstellingen: de ontwikkeling van ecologische woonoplossingen op maat voor het doorsnee Vlaamse gezin.”


Groene long voor een nieuw woonconcept

Anders dan in een traditionele verkaveling waarbij de open ruimte geïsoleerd wordt en tot een minimum herleid is, zullen in het Ecovillage project natuurlijke zones de groene draad vormen doorheen de verkaveling. De bewoners bevinden zich daardoor in een nieuw woonconcept, helemaal geïntegreerd is in de omgeving, waardoor ook de omwonenden mee kunnen genieten.
Uniek voor het Ecovillage project is ook dat de natuurlijke zones een hele tijd vóór de woningen gerealiseerd worden, zodat de hele verkaveling groener en milieuvriendelijker is. Op die manier is de natuur volwaardig uitgegroeid eens de verkaveling gefinaliseerd is. De woningen worden bovendien ook dwars op de straat en in het groen ingepast in plaats van omgekeerd, zoals dit nu gebeurt.
Door de wisselwerking van de open ruimtes en het groen, worden lobben en entiteiten gecreëerd, die verbonden worden met elkaar via dreefjes en verder gelinkt worden met groene zones en corridors in de omgeving van de verkaveling.
De nieuwe verkavelingen zijn verkeersluw en kinderen kunnen er naar hartenlust buiten spelen. De groene zones vormen natuurlijke en avontuurlijke speelplekken om in te ravotten.
Er is ook veel aandacht voor de waterhuishouding. Waar mogelijk zorgen wadi’s voor de infiltratie en buffering van het hemelwater, waardoor op een natuurlijke manier wateroverlast kan vermeden wordt.
Een slimme beplantingsmethode, die ook rekening houdt met de standplaatskenmerken maakt dat onderhoud tot een minimum beperkt wordt. Extensief beheer en het gebruik van hoofdzakelijk inheemse struiken en bomen komt de biodiversiteit van fauna en flora sterk ten goede.


Centralisatie binnen groepswoningbouwproject

In het Ecovillage project staat het “gemeenschaps”leven centraal, zonder dat elke private woning daarbij aan privacy moet inboeten. Om het collectieve gevoel te versterken, worden bepaalde administratieve taken gecentraliseerd: speelplaatsen, vuilnisomhaling, parkeerruimte, architectuur. De verschillende private woningen van één groep binnen de verkaveling worden als groepswoningbouwproject opgevat, zodat een intrinsieke kwaliteit van het geheel bekomen wordt. Cohousing wordt op die manier een fundamenteel onderdeel van het Ecovillage project.
Alle woningen binnen het Ecovillage project zijn passiefhuizen, die gegarandeerd het onafhankelijke Passiefhuiscertificaat behalen en zo een levenslange besparing door energiezuinig wonen verzekeren.


“(be)leefbos” Waarschoot

De gemeente Waarschoot organiseerde een massale boomplantactie in het nieuwe “(be)leefbos”, waarbij de kinderen uit de gemeente kinderen 2.728 bomen geplant hebben. Het is op de locatie van het “(be)leefbos” dat Bostoen en mede-eigenaar nv Projectontwikkeling het allereerste Ecovillage project voor Vlaanderen voorzien. Het “(be)leefbos” komt tot stand in samenwerking met VBV (Vereniging voor Bos in Vlaanderen), ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) en Sylva, de Belgische producent van bos- en haagplantsoen. Naar aanleiding van de actie van de Verenigde Naties waarbij wereldwijd 13 miljard nieuwe bomen gepland worden, willen de partners 1 miljoen nieuwe bomen in Vlaanderen zien opgroeien dit jaar. Volg de teller met het aantal bomen dat reeds gepland werd op www.vbv.be.


Meer info: Bostoen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in