arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Verf en behang

Vochtwerende verf: wanneer en hoe te gebruiken?

Met vochtproblemen in huis kampen is nooit aangenaam. Een van de meest doeltreffende manieren om vochtproblemen tegen te gaan is door vochtwerende verf te gebruiken. Maar wanneer kan en mag je deze verf gebruiken? Wij leggen je hier meer over uit in onderstaand artikel.

Wat is vochtwerende verf?

Vochtwerende verf is een verf met waterafstotende eigenschappen. Deze watervaste verf wordt vaak gebruikt om vochtproblemen te behandelen en wordt dikwijls toegepast in ruimtes die regelmatig aan vocht worden blootgesteld, zoals de keuken of de badkamer. De toepassing van deze verf is echter niet uitsluitend beperkt tot deze ruimtes, aangezien het heel goed mogelijk is deze zowel op binnenmuren als buitenmuren aan te brengen.

Wanneer kan het gebruikt worden?

Het gebruik van watervaste verf wordt aanbevolen zodra je schimmel opmerkt op je muren. Breng deze verf echter redelijk snel aan. Je hoeft niet systematisch te wachten tot de schimmel is aangegroeid voordat je over de vochtige muur schildert. Wij raden je aan deze verf aan te brengen als preventieve behandeling, vooral in ruimtes waarvan je weet dat ze gevoelig zijn voor vocht. Dit voorkomt dat er lelijke en schadelijke vochtplekken ontstaan.

Voor een optimaal effect is het belangrijk te weten wanneer je de verf moet gebruiken. Bij condensatievocht heeft vochtwerende verf meer dan eens zijn nut bewezen. Bij opstijgend vocht, lekkages of waterinfiltratie, is een grondige behandeling nodig om de voortgang van het vocht te stoppen.

Wij raden dan ook aan dit type verf alleen te gebruiken bij kleinere vochtproblemen. Indien je merkt dat de aanwezigheid van het vocht te wijten is aan een dieper liggende oorzaak, zal een efficiëntere vochtbehandeling noodzakelijk zijn.

Het is ook belangrijk te onthouden dat een te hoog vochtigheidsgehalte gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Naast opstijgend vocht, is een slecht werkende ventilatie en/of isolatiefouten de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen

Het kleurenpalet is breed. Je vindt dus vochtwerende verf naar ieders smaak. Beton, baksteen, cement, gipsplaat of mortel, al deze ondergronden lenen zich uitstekend voor het gebruik van watervaste verf. Beslis je het niet als afwerking te gebruiken, dan kun je het ook toepassen als grondlaag voor een andere verf.

Het is gemakkelijk te onderhouden, vlekbestendig en kan worden schoongemaakt met een spons gedrenkt in water. Het is ook perfect mogelijk om behangpapier of tegels over de anti-vochtigheidsverf aan te brengen. De esthetische uitstraling blijft uitstekend, of je muren nu gloednieuw of ouder zijn.

Tenslotte heeft deze verf een korte droogtijd (ongeveer 2 uur) en is het relatief gemakkelijk aan te brengen. Na het aanbrengen zijn alle sporen van vochtigheid verdwenen.

Nadelen

Het enige nadeel dat er aan watervaste verf kan gegeven worden, is dat de producten niet altijd ecologisch verantwoord zijn. Ook kan vochtwerende verf na droging geuren achterlaten, hoewel er, vandaag de dag, geurloze watervaste verven verkrijgbaar zijn.

Hoe watervaste verf gebruiken?

Voor een optimale en langdurige verfhechting moet de ondergrond eerst gereinigd worden, zodoende alle onzuiverheden te verwijderen. Het gereedschap dat gewoonlijk voor dit soort verf gebruikt wordt, is een kwast of verfroller. Kies je ervoor om de vochtwerende verf tweemaal aan te brengen, zorg er dan voor dat je voldoende tijd laat tussen het aanbrengen van de eerste en tweede laag.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in