Tuinen in beeld: Van verloren ruimte tot intensieve daktuin

Gewijzigd op 18/07/2013 door TiM Vanhove

Een plat dak kun je perfect als een daktuin inrichten en gebruiken. Bij dit appartement in het Limburgse Houthalen-Helchteren openen de bewoners hun schuifraam en lopen ze onmiddellijk hun terras en daktuin op.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Houthalen-Helchteren (Limburg) 
  • Voor- of achtertuin: daktuin
  • Stijl: hedendaags
  • Oppervlakte: 122m²
  • Krachtpunt: Alternatieve invulling van een voorheen verloren ruimte

daktuin Houthalen
De plantenbakken met hun vierseizoensbeplanting zijn te verplaatsen.
© Tuinen Hendrix

Wensen van de bewoners

De eigenaars verkochten hun bestaande woning in het groen voor een appartement in het centrum van Houthalen-Helchteren. Ze wilden bij hun nieuwe  verblijfplaats een multifunctionele buitenruimte. De bestaande schoorsteen en een airco-unit dienden mee geïntegreerd te worden.

Uitdaging voor de tuinarchitect

De moeilijkheid lag bij het afsluiten van het dak met de omringende daken zonder dat de dakdekking geperforeerd kon geraken. Ook moest de tuinarchitect op zoek naar een integratie van verplaatsbare plantenbakken en onderhoudsvriendelijke vierseizoensbeplanting.

daktuin Houthalen
Niet alleen in de nieuwe veranda maar ook op het composiet terras kunnen de bewoners uitblazen.
© Tuinen Hendrix

Composiet terras

Op het dak van de achterbouw is eerst een veranda geplaatst. Hierop vertrekt een terras in composiet terrasplanken. Dit materiaal is ook gebruikt om alle plantenbakken aan te kleden. Rondom de bestaande schoorsteen is een terras met granieten tegels aangelegd. Een grindpad en kunstgras sluiten hierop aan.

De meest opvallende elementen in deze tuin zijn: de verhoogde plantenbakken met vaste beplanting (lavendel, funkia, purperklokje) en de verschillende bloeiende heesters (bruidsbloem, hortensia's, spierstruik).
daktuin Houthalen - veranda
De schoorsteen zit verborgen achter een spiegel.
© Tuinen Hendrix

Schoorsteen wordt spiegel

Ook de ‘spiegelschoorsteen’ is iets bijzonder. Dit is de oude schoorsteen bekleed met een spiegelplaat. De schoorsteen trekt niet meteen alle aandacht naar zich toe, maar geeft wel een speels effect aan het terras.
Dit tuinproject is een realisatie van Tuinen Hendrix
Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be?

Auteur
: Kelly Cuypers - mei 2013
Meer inspiratie op Pinterest
Nog meer foto's en beelden van architectuur, interieurs en woonspullen vind je op onze Pinterest-pagina. Om nog meer wooninspiratie op te doen!

Folders over tuinarchitect