arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Tuinhuisjes/carports

Stappenplan: hoe een tuinhuis (her)inrichten?

Hoe begin je nu aan de (her)inrichting van je tuinhuis? Welke vergunning heb je nodig en hoe zit het met gevelbekleding, isolatie en fundering? Ook verwarming en verlichting zijn van belang. Habitos.be trekt samen met jou je nieuwe tuinhuis op.
Vrijstaande bijgebouwen – en dus ook een tuinhuis – mogen geplaatst worden zonder melding tot een oppervlakte van 40 m² als aan volgende voorwaarden is voldaan:
  • totale hoogte niet hoger als 3 meter
  • in de achtertuin 1 meter uit de scheiding blijven
  • in de zijtuin 3 meter uit de scheiding blijven
  • binnen een straal van 30 meter van de woning optrekken
Indien het tuinhuis afwijkt van deze voorwaarden, of als een verkaveling andere voorwaarden voorschrijft, moet je een bouwaanvraag indienen.

Tuinhuis isoleren

Een tuinhuisje zie je vaak in hout opgetrokken. Voorzie je een ruimte met sanitair, dan is het wel best die ruimte te isoleren. Wil je een ontspanningsruimte inrichten waar je vooral in de zomer zult vertoeven, dan is isolatie niet nodig.

Houten of stenen gevel?

Wil je een nieuwe constructie in hout, dan wordt met een houtdikte van 35mm gestart, maar voor een ruimte met sauna of verwarming, geldt een dikte van 45mm met ook een isolatieschil. Een tuinpaviljoen kan ook opgetrokken worden in baksteenmetselwerk al dan niet afgewerkt met een gevelbepleistering. Dit wordt vaak toegepast zodat de materialen van de woning exact herhaald worden bij de bouw van een tuinberging of bijgebouw.

Sterke constructie

Is er bij een bestaande optrek al een fundering aanwezig, dan is die misschien wel stevig genoeg om een verdere constructie te dragen. Is dat niet het geval, dan wordt een stevige vloerplaat gegoten. Houd bij de constructie wel rekening met de opstap die je zult moeten maken. Een lage drempel is altijd gemakkelijk, als je vaak binnen en buiten moet lopen, met gerei in je handen.

Dak zichtbaar laten

Heb je een hellend dak bijvoorbeeld in hout, dan is het net mooi om de dakconstructie zichtbaar te laten. Maar ook een plat dak is perfect om eender welke inrichting onder te brengen. Bij een vierkant gebouw is ook een piramidedak (met vier gelijke vlakken) mogelijk.

Uitnodigende deuren

Net als in je woning zijn ook hier ramen en deuren gewenst. Kom je vanuit een zithoek een overdekt terras aan je tuinpaviljoen op, dan is het praktisch een schuifdeur of deur met twee open draaiende vleugels in te passen. Bij een sauna hoeven de ramen omwille van privacy uiteraard niet groot te zijn. Uiteraard moet je het gebouw kunnen afsluiten, voorzie dus een slot, al dan niet een veiligheidsslot.

Functionele versus sfeerverlichting

Voor een ontspanningsruimte, oranjerie en in een poolhouse opteer je best voor een aangename sfeerverlichting in halogeen of led, al dan niet in combinatie met een functionele verlichting met TL of spaarlamp. Een mobiele staande lamp kan ook interessant zijn, omdat je die kunt verplaatsen naargelang de activiteit. Voor een speelruimte en berging is het best een goede algemene verlichting te voorzien in TL, spaarlamp of eventueel halogeen.

Gas of elektrisch verwarmen

Maak je in de woning al gebruik van gas, dan kun je in het bijgebouw met een centrale verwarming of terrasverwarming op gas werken. Door het plaatsen van een gasboiler heb je ook warm water. Elektrische verwarming is een tweede mogelijkheid, dit kan door de plaatsing van elektrische radiatoren, infraroodstralers of heatstrips. Dit in combinatie met een elektrische boiler. Soms wordt ook geopteerd voor de plaatsing van zonnecellen op het dak van de tuinberging of het poolhouse. Een mobiele terrasverwarming op gas of elektrisch is ook altijd praktisch, die kun je ook op het buitenterras gebruiken.


Met dank aan: Mira Verde

Maak van je tuinhuis een leuk tuinpaviljoen


Auteur: Kelly Cuypers - april 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in