Aanbevolen partners
Special Zwembaden: Van droom tot werkelijkheid
Voor Erwin Nijs van Gervi is het duidelijk: ‘Een zwembad dient om te genieten maar vergt ook werk. Eerst en vooral zorg je ervoor dat de nodige documenten in orde zijn. Ten tweede beslaat de plaatsing enkele weken. En als laatste sta je zelf ook in voor het onderhoud.’
Zwembad en vergunning
De Vlaamse regering keurde in 2010 het besluit principieel goed dat stedenbouwkundige vergunningen voor bepaalde kleine constructies zoals zwembaden overbodig maakt. In de plaats komt er voor sommige constructies een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken zal noch vergund noch gemeld moeten worden.
Er werd ook nog gesleuteld aan een uitbreiding van de vrijstellingen. Daardoor zijn alle vrijstaande bijgebouwen of projecten met een maximale oppervlakte van 40 m² vrijgesteld van melding of vergunning. Papieren moeten je dus niet meer invullen, als je de bestaande voorwaarden zoals maximale hoogte en afstand tot de perceelgrens respecteert.
Zwembad bestellen
Voor de zoektocht naar een zwembad is september de ideale maand om te beginnen. Dan ben je zeker dat je zwembad het voorjaar nadien in je tuin prijkt. Plaats je in het voorjaar een bestelling, dan is de kans groot dat je geduld moet oefenen tot het najaar om je zwembad geplaatst te zien. Uitgraving en plaatsing inclusief mag je rekenen op één à twee weken werk ter plaatse. De afwerking vergt nog een extra aantal dagen tot weken.
Zwembad plaatsen
Is jouw tuin al helemaal ingericht, maar wil je met een zwembad net dat extraatje? Houd er dan rekening mee dat beschadiging aan het grasperk niet uit te sluiten valt. Er moeten namelijk nutsvoorzieningen of afvoer voorzien worden en machines moeten kunnen manoeuvreren. Rijhuizen lijken een obstakel, maar een kraan tilt probleemloos een monobloc over het dak.
Grootte van het zwembad
Een standaardbad is ongeveer 8m lang en 4m breed. Meer en meer wijken we af naar een langer en smaller bad, van 11 tot zelfs 15m bij 3 of 4m. Vind je dit te lang maar wil je toch naar hartenlust zwemmen, dan biedt een tegenstroomsysteem soelaas. Geen plaats voor een groot zwembad? Dan heb je waterpret in een zwemspa van ongeveer 2 op 5m. Het zwembad als speelbad is best over de gehele lengte anderhalve meter diep. Een schuine helling is af te raden, net omdat kinderen snel groot zijn en balspelletjes op gelijke diepte beter gespeeld kunnen worden.
Materialen voor het zwembad
- Polyester of vinylester baden zijn meestal naadloze monoblocs. De constructie kan met of zonder overloopgoot, inlooptrap of ondergrondse roldeknis. De plaatsing is specialistenwerk – uitzonderlijk kan er zelfs een kraan aan te pas komen. Het grote voordeel is de snelle installatie en de voordelige kostprijs, het nadeel de beperkte keuze qua grootte en extra snufjes.
- Beton is een vaak gebruikt alternatief omwille van de duurzaamheid en de ruime mogelijkheden. De structuur kan gegoten of opgemetseld worden. De betonstructuur wordt afgewerkt met een waterdicht materiaal zoals pvc-folie, tegels of mozaïek. Voordeel is de mogelijkheid van alle dieptes en maten, het nadeel is de lange tijd die het in beslag neemt.
- Bij een houten zwembad hebben de wanden een pvc-folie als waterdicht materiaal. De constructie zit voor tweederde in de grond verwerkt. Omwille van de stabiliteit kan je niet met rechte hoeken werken en kan het bad niet uitgerust worden met een rolluik.
- Zwembaden uit roestvrij staal zijn nu aan een serieuze opmars bezig. Ofwel worden vlakke RVS-platen aan elkaar gelast of één plaat gebogen. Voordeel is dat het zwembad volledig op maat gemaakt kan worden, het nadeel is het luxueuze prijskaartje.
Onderhoud van zwembad
In België leven we niet in een ideaal klimaat. Er komen niet alleen bladeren in ons bad terecht, maar ook insecten en ander vuil. Heel wat zwembadleveranciers bieden wel een (half)jaarlijks onderhoud aan maar toch spenderen we zelf ook gemiddeld anderhalf uur per week aan het onderhoud. Het verwijderen van bladeren, manueel stofzuigen, reinigen van de waterrand en vooral het meten van de waterkwaliteit. Zo moet je namelijk de calciumhardheid, alkaniteit en het chloorgehalte meten. De pH-waarde van water geeft aan in welke mate het water zuur of basisch reageert. Idealiter ligt die tussen 7 en 7,4. Een lagere waarde leidt tot agressiviteit van het water op de edele metalen. Een hogere waarde leidt tot irritatie van de ogen en huid. Eens je met de parameters vertrouwd bent, stuur je bij met aangepaste producten.
Reinigen door ionisatie
Een duurder alternatief is de ionisator die het zwemwater reinigt door inbreng van positief geladen metaalionen. Het voordeel is dat het systeem slechts twintig procent van het chloorgehalte behoeft waar een bad zonder ionisator om vraagt. Een tweede oplossing is de ozonator die ozon als ‘superzuurstof’ gebruikt om de kleinste organismen te doden.
De twee apparaten kunnen eenvoudig op de bestaande of nieuwe filterinstallatie worden geïnstalleerd.
Auteur: Kelly Cuypers - mei 2010
Meer info: Gervi