Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Soorten en types verhardingen

-

Het scala materialen voor de terrasaanleg en tuinverharding is nagenoeg onbegrensd. Ze kunnen grosso modo in drie grote groepen worden opgedeeld:

Types verhardingen

Waterdoorlatende materialen

Dit zijn granulaten zoals grind, kiezel, dolomiet of porfier. Het nadeel aan dergelijke granulaten is dat je ze kan wegrijden. Je moet ze dus om de zoveel jaren aanvullen. Bovendien zijn ze ook niet echt kindvriendelijk. Je kan je er immers in vast rijden met de fiets. Voordelen zijn dan weer dat granulaten relatief goedkoop zijn en dus een geschikte oplossing zijn wanneer de woning pas voltooid is. Dankzij hun waterdoorlatende eigenschap zijn granulaten ook milieuvriendelijk.
Naast de granulaten bestaan er vandaag ook al waterdoorlatende of waterpasserende betonverhardingen. Deze producten voldoen ruimschoots aan de eisen voor waterinfiltratie, buffering en afvoer tijdens de hoogste piekmomenten van regen.

Semi-waterdoorlatende materialen

Dit zijn onder meer klinkers, kasseien, hout... Door de open voeg tussen deze dichte materialen laten ze toch nog water in de ondergrond dringen. Je kan hier zelfs nog verder in gaan en aangepaste klinkers kiezen. Door hun vormgeving laten ze aan de randen nog meer water in de ondergrond doordringen. De opbouw van de ondergrond is er daarbij ook op gericht om het regenwater maximaal te laten infiltreren.

Niet-waterdoorlatende afwerking

In deze categorie moeten we denken aan materialen zonder voegen of met waterdichte voegen. Voorbeelden zijn tegels, gestort beton afgewerkt met motieven of gepolierd of asfalt.

Soorten verhardingen

Kasseien

De kassei wordt ook wel eens kinderkopje genoemd. Dit is een natuurlijk bestratingsmateriaal uit op maat gekapte steen, voornamelijk porfier. Het gebruik van kasseien biedt een authentieke look.

Klinkers

Klinkers zijn kunstmatig vervaardigd. Je vindt ze in alle mogelijke kleuren, formaten, vormen en diktes. Dat biedt enorme mogelijkheden op esthetisch vlak. Binnen de klinkers zijn er twee varianten: beton- of kleiklinkers.

Keramische tegels

Deze tegels zijn vervaardigd op basis van gebakken klei. Ook hier weer is er een uitgebreide keuze in formaten, vormen en afwerkingen. Waak er bij de keuze wel over dat de tegels voldoende slijtvast en vorstbestendig zijn.

Beton(tegels)

Beton biedt ook in de tuin heel wat mogelijkheden. Gestort beton kan worden afgewerkt met een motief of worden gepolierd zoals ook wel eens in kelders of leefruimtes gebeurt. Weet wel dat deze laatste optie bij slecht weer enorm glad kan zijn.
Daarnaast zijn er ook nog betontegels. Veruit de goedkoopste oplossing binnen het tegelaanbod. Het aanbod aan formaten en afwerkingen is wellicht het grootste in vergelijking met alle andere materialen.

Cementtegels

Cementtegels zijn zowel voor binnen als buiten te gebruiken. De exemplaren voor buiten moeten wel vorstbestendig zijn. Het zijn de patronen die een mooi effect weergeven.

Natuursteen

Vooral blauwe hardsteen wordt graag gebruikt voor de aanleg van terrassen. Maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider: graniet, basalt, kwartsiet, leisteen, kalksteen, zandsteen. Voor al deze steensoorten bestaat er dan ook nog een ruim gamma aan afwerkingen: geschuurd, gevlamd, gebouchardeerd, gekloven,… Dat maakt dat je binnen natuursteen ook een ruim aanbod aan esthetische oplossingen hebt.

Hout

Kies je voor hout, let dan op de duurzaamheid van het materiaal. Aangezien het hout blootgesteld wordt aan extreme weersomstandigheden en vochtigheid komen enkel houtsoorten met een hoge natuurlijke duurzaamheid, vakkundig verduurzaamde of hittebehandelde houtsoorten in aanmerking. Naast een hoge duurzaamheid wordt van terrashout ook verwacht dat het voldoende sterk is en over een hoge slijtweerstand beschikt.

Steentapijt

Elke kunststofvloer is geschikt voor buitentoepassingen, dus ook steentapijt Er moet rekening gehouden worden met enkele aandachtspunten:
  • Een buitenvloer wordt extra belast door weer en wind
  • UV-straling in het (zon)licht kan de kleur van het steentapijt doen vervagen of vergelen. Kies daarom een kleur die UV-bestendig en lichtecht is.
  • Kies een hars op basis van PU. Hars op basis van epoxy vergeelt over het algemeen meer onder invloed van UV-licht.
  • PU-hars maakt het steentapijt heel elastisch, waardoor de vloer beter bestand is tegen temperatuurschokken
  • Ideaal voor buitengebruik is een korrelgrootte van 2 tot 3 mm - Kies je toch voor een kleinere korrelgrootte, dan is het aan te raden de vloer te verzegelen met een PU-coating. Dit biedt UV-bescherming en vormt een extra slijtlaag.
  • Steentapijt kan op elke vormvaste ondergrond geplaatst worden
  • De ondergrond moet droog zijn voor de plaatsing
  • Het volledig regen- en bij voorkeur ook winddicht maken van de af te werken zones is haast een noodzaak in dit regenachtige land.
  • Het onderhoud is eenvoudig: stof en vuil is te verwijderen met een stofzuiger. Grondiger poetsen kan met gieter of tuinslang of zelfs een hogedrukreiniger voor hardnekkiger vuil
Lees meer over steentapijt:

Aandachtspunten

Let bij de keuze van het materiaal ook op het gebruik. Wordt het bestratingsmateriaal gebruikt voor een oprit, dan moet het een hogere draagkracht hebben dan wanneer het louter als tuinpad dient.
Vergeet ook de praktische kant niet. Het materiaal moet ook gemakkelijk te onderhouden zijn. En de mate van onderhoud verschilt ook naargelang de toepassing.

Esthetische mogelijkheden

Nagenoeg alle materialen laten toe om patronen in de terrasaanleg te brengen. Die patronen zijn niet alleen smaakgebonden, ze worden ook bepaald door de stijl van het huis en de tuin, en kunnen deze zelfs versterken of accentueren. Het gekozen patroon geeft ook een zekere sfeer. De gekozen kleuren kunnen trouwens een aanvulling zijn op het concept van de tuin. In de winter brengen ze bijvoorbeeld kleur in de tuin.

Legverbanden (bron: Wienerberger)

Blokverband: Afhankelijk van het formaat worden de klinker twee aan twee of drie aan drie haaks ten opzicht van mekaar gelegd. Dit verband leent zich het best voor strakke oppervlakken.

Blokverband

Elleboogverband:
De klinkers staan haaks op de opsluitrand en de rijrichting. Dit verband is geschikt voor een terras, oprit en tuinpaden die voldoende breed zijn.

Elleboogverband

Halfsteensverband:
Hierbij liggen de klinkers per rij voor de helft verspringend t.o.v. de bovenliggende en onderliggende rij. Dit verband kan voor alle bestratingen in een tuin gebruikt worden.

Halfsteensverband:

Visgraatverband:
De klinkers staan onder een hoek van 45° t.o.v. de lengteas van het terras. Dit sterke verband kan bij alle toepassingen gebruikt worden.

Visgraatverband

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in