Ruimte voor de fiets - voorbeelden van fietsberging en fietsenstalling

Gewijzigd op 1/01/1900

Fietsberging in de vorm van een kast
Kast in hal voor de berging van fietsen. De kast kan open met vouwdeuren en is op maat gemaakt van twee fietsen met kinderzitje en een kinderfiets. Architecten Voet-Theuns.
© Mobiel 21
Fietsenstalling in appartementsgebouw
De fietsberging zit in het bouwvolume en is afgesloten met houten bekleding en opake beglazing om zo daglicht toe te laten in de fietsenstalling.
© Mobiel 21
Fietsenstalling voor rijwoning
De fietsberging zit in het bouwvolume en is afgesloten met een metalen raster. Erachter zit een raam om daglicht in de woning binnen te laten.
© Mobiel 21

Steeds meer mensen in een stad of dorpskern gebruiken voor korte afstanden de fiets. Een gezonde en budgetbewuste keuze, gunstig voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Maar waar laat je die fiets als je in een rijwoning of appartement woont? Mobiel 21 geeft via twee nieuwe brochures tips en inspirerende voorbeelden van fietsbergingen en fietsenstallingen.

 

Voor de verplaatsing naar de school, het station, de bushalte, de supermarkt of de buurtwinkel kiezen wij met z’n allen steeds meer voor de fiets. Een goede zaak voor onze kinderen, voor onszelf, voor onze buurt, voor onze stad of dorpskern. Maar uit diverse studies blijkt dat mensen de fiets al snel links laten liggen als die tweewieler zich niet binnen handbereik bevindt. Een comfortabele stalling is dus noodzakelijk om te voorkomen dat we weer in de auto stappen.

 

Fietsen en een goede berging gaan hand in hand

Maar waar stal je een fiets als je in een rijwoning of appartement woont? Fietsen tegen de gevel deponeren is voor niemand een goede zaak. De fiets zal sneller slijten onder invloed van de weersomstandigheden en raakt gemakkelijker beschadigd. Hij is ook niet beschut tegen vandalisme en diefstal.

 

Fiets Suite

Gelukkig bestaan er wel degelijk goede alternatieven, blijkt uit de informatiebrochure die Mobiel 21 heeft samengesteld. Zeker als je verbouwingswerkzaamheden plant, loont het de moeite de gezinsfietsen mee in ogenschouw te nemen. Maar ook zonder al te grote ingrepen is er voor de fiets al snel een geschikt plaatsje te vinden, in een heuse fietssuite!

 

Voorbeelden van fietsberging of fietsenstalling

In de elektronische folder heeft de vzw Mobiel 21 een checklist met basiscriteria opgenomen die bouwheren of architecten helpt bij het afwegen van de mogelijkheden. Daarnaast toont de brochure een heleboel voorbeelden.

  • Fietsen kunnen bijvoorbeeld in een bufferzone of in een lage kast worden ondergebracht.
  • Handige ophangsystemen maken van een gang een fietsenstalling zonder de doorgang te belemmeren.
  • Kleine hoekjes blijken ideale fietsbergingen.
  • Niveauverschillen zijn op vele manieren te overwinnen.
  • Bij groepswoningen gaat de voorkeur naar collectieve stallingen die afgesloten zijn en volop daglicht krijgen.

Je kan de brochure met tips en voorbeelden voor een goede fietsenberging gratis downloaden op de website van Mobiel 21.

  • Noot: Met het project Fiets Suite zoekt de vzw Mobiel 21 – de beweging voor duurzame mobiliteit - gepaste oplossingen om bij de bouw, renovatie of herinrichting van appartementen en rijwoningen plaats te reserveren voor de fiets, hetzij in of rond de woning, hetzij in buurtfietsenstallingen.

 

Steun van minister Crevits

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits steunt het Fiets Suite-project van Mobiel 21: “40% van al onze verplaatsingen blijft binnen 3 km, bijna 52,5% van onze verplaatsingen is korter dan5 km. 7 op 10 van onze verplaatsingen is zelfs korter dan 10 km. Hier ligt nog een enorm groot potentieel voor een hoger fietsgebruik. Het is mijn taak als Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken hiertoe de juiste faciliteiten te scheppen. Veilige fietspaden zal mensen op de fiets zetten. Daarvoor voorzie ik jaarlijks gemiddeld 100 miljoen euro. Maar ook kwaliteitsvolle, diefstalveilige en comfortabele fietsparkeervoorzieningen zowel op openbaar als privaat domein vormen een noodzakelijke voorwaarde om het fietsen aan te moedigen. Ook thuis is het cruciaal dat mensen hun fiets vlot en veilig kunnen bergen. De infofolder van Mobiel 21 hierover biedt concrete tips en inspirerende praktijkvoorbeelden aan bewoners en (interieur)architecten. Het is een mooi voorbeeld van oplossingsgericht meedenken op weg naar duurzame mobiliteitsoplossingen.”
 

Meer weten over Fiets Suite?

Surf naar Mobiel 21

 

 

Meer weten over fietsenstallingen?

Lees ons dossier Carports, Tuinhuisjes en Fietsenstallingen

 

Auteur: Gretel Kerkhofs - november 2011