Prijs groengevel

Gewijzigd op 22/08/2012 door Gretel Kerkhofs

Een met planten begroeide gevel – binnen of buiten – is mooi om naar te kijken. Het geeft meteen een tropische sfeer aan de omgeving van het gebouw waartegen de groengevel aanleunt. Kale muren, betonnen gevels en blinde wanden krijgen meteen een stukje natuur ‘opgekleefd’. Dat groen aan de gevel heeft natuurlijk wel een prijskaartje.
Groengevel binnen met varens.
© Sempergreen Vertical Systems
Groengevel tegen muren patio
Groengevel als bekleding van de muren van een patiotuin.
© Ecoworks
Groengevels zijn niet zomaar een hoop klimplanten tegen de muur. Er zit een heel systeem achter, dat verschilt van leverancier tot leverancier.

Alles-in-één groengevel

De meeste ‘all in’-systemen beginnen vanaf 550 euro per m², in sommige gevallen zelfs al inclusief beregeningssysteem. De alles-in-één-prijs kan oplopen tot wel 1 000 euro per m², maar dan zit ook het onderhoud van de groengevel in de prijs in begrepen en is je systeem voor beregening en bemesting computergestuurd.

Prijs groengevel

Bij producent van cassettegevels Limeparts bijvoorbeeld kost een plantengevelsysteem ± 600 euro per m² all-in (inclusief onderhoud). Ook bij Ecoworks, die zowel bij bedrijven als bij particuliere klanten al heel wat groengevels installeerde, ligt de richtprijs tussen 600 en 750 euro per m². Ook bij Green Building Projects - die werken met het Sempergreen Vertical System - liggen de prijzen tussen 500 en 600 euro per m².

Prijs groengevel drukken

Je kan de prijzen wel wat drukken met de plantenkeuze voor de groengevel: zo zijn klimplantjes en niet volgroeide planten ietsje goedkoper dan volgroeide of grote planten. Ook (sub-) tropische planten kunnen een flink stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld inlandse of Europese planten.

De vierkante meter prijs zakt ook naargelang het aantal vierkante meters van de groengevel toeneemt. Dus hoe groter de groengevel, hoe goedkoper de prijs per m². Dit komt doordat de kost voor de technische installatie over de totale oppervlakte van de gevel verdeeld kan worden. De kost van die technische installatie is ook niet te verwaarlozen.