Tuinplanning

Heeft de tuin zijn winteronderhoud al gehad?

Een winteronderhoud voor de tuin? Het klinkt vreemd, maar een goede verzorging van de tuin voor de winter, is de beste start voor een mooie tuin in het voorjaar. Jan Willems, zaakvoerder van Jan Willems tuinaanleg, advies en onderhoud uit Opglabbeek geeft ons de nodige tips en richtlijnen om de tuin voor te bereiden op zijn winterslaap. 

Winteronderhoud gazon of gras

  • Gazon heel kort maaien

Hoe klein of hoe groot ook, iedere tuin heeft een grasmat. “Een tip om volgend jaar een sterker en mooier gazon te hebben, is om het gras bij zijn laatste beurt korter te maaien dan gebruikelijk. Vocht blijft immers aan de grasbasis zitten. Aangezien het aan deze basis ook vrij duister is, loop je het risico dat het gras gaat rotten. Wanneer het gras kort gemaaid is, is dit minder het geval. Twee andere voordelen van zo’n korte maaibeurt zijn een mooier gazon na de winter en ook het verticuteren (verluchten) van het gras zal veel gemakkelijker verlopen,” onthult Jan Willems.

 

  • Gazon bemesten

Het toedienen van een samengestelde winterbemesting is ook een aanrader. De voedingsstoffen werken in op de wortel en bevorderen zo het uitstoelen van de grasplant. Hierdoor krijg je een stevigere grasmat.

Ook niet onbelangrijk is dat je gevallen bladeren verwijdert voor de winter. Zo niet zal het gras op deze plaatsten stikken.

Wie over een beregeningsinstallatie voor zijn grasmat (of hele tuin) beschikt, laat het water er best af voor de vorst zijn intrede doet. Zo bespaar je problemen en kosten na de winter.

 

Wintervast versus wintergevoelig

De grootste zorg in de tuin zal niet naar het gras, maar naar de planten gaan. Gemakkelijkheidshalve deelt Jan deze groep in ‘wintervaste’ en ‘wintergevoelige’ planten in.

 

  • “Die eerste groep - de wintervaste planten - mag je zeker niet snoeien voor de winter. De plantendelen die je zou afsnoeien, zouden voor de winter sowieso afsterven. Het zijn net deze afgestorven delen die de plant beschermen tegen het bevriezen. Neem bijvoorbeeld lavendel. Wanneer je de plant voor de winter al terugsnoeit, maak je de wortels heel kwetsbaar. Je zal het ook merken aan de bloemenpracht in het bloeiseizoen, wanneer je de plant pas na de winterperiode snoeit. Lavendel dus niet snoeien voor de winter!"
    "Voor heesters is er maar een goede snoeiregel: die snoei je vlak na de bloeiperiode met uitzondering van de hortensia en de rododendron,” aldus Jan.
     
  • De wintergevoelige planten bescherm je best nog extra tegen de vorst. Dit kan door er een doos gemaakt uit piepschuim of een ander stevig isolatiemateriaal over te plaatsen. Een andere oplossing is de plant inpakken met stro en noppenfolie of beter nog jute. Deze vezels bieden het voordeel dat ze nog lucht door laten.

 

Ook bij de planten is het belangrijk om opgehoopte gevallen bladeren te verwijderen om verstikking te voorkomen.

 

Bij de bomen tot slot is het belangrijk dode takken voor de winter al weg te nemen. “Wanneer deze tijdens een winterstorm zouden vallen, loop je immers het risico dat ze gezonde takken afbreken in hun val.”

Controleer ook of boompalen vast staan. Vooral bij jonge bomen is het belangrijk dat ze niet teveel bewegen. Wanneer dit wel gebeurt, loop je het gevaar dat de wortels afbreken.

Winteronderhoud van de vijver

Als je een vijver in de tuin hebt, besteed je ook hier best wat aandacht aan. “Voornaam is bladeren en rottende plantendelen weg te nemen. Door de rotting komen er immers gassen vrij en dit kan nefast zijn voor de vissen wanneer de vijver voor lange tijd is dichtgevroren. Wanneer je een stuk isolatieplaat op het wateroppervlak legt met een buis erdoor, zorg je ervoor dat deze gassen tijdens lange vorstperiode toch nog kunnen ontsnappen.”

Om vorstschade te voorkomen, verwijder je ook best een pomp en/of fontein die niet voldoende diep staan. Is dit wel het geval, dan kan deze rustig blijven draaien. Een bevroren fonteinkop heeft zelfs een zekere charme.

Bodembehandeling

De bodem heeft voor de winter weinig of geen zorgen nodig. “Zit je echter met leemgrond, dan kan het interessant zijn om de grond tussen de planten los te werken tot een diepte van 10 cm. De kluiten zullen in de winter bevriezen en dit resulteert in een fijne bovenlaag. Dit garandeert een betere beluchting en waterhuishouding van de bodem. Door deze bewerking zal de leemgrond zich ook niet vastzetten tijdens de natte wintermaanden. Wel opletten: tussen vaste planten pas je deze techniek best niet toe. Dit om beschadiging van de wortels te voorkomen,” besluit Jan Willems.

 

Een extra bescherming van de planten – zeker bij jonge tuinen – kan het aanbrengen van het laag fijne schors, turf, mulg of belegen champignonmest zijn. Op die manier bescherm je de wortels tegen strenge vorst.

 

Sommige van deze karweien vragen om een ervaren of gespecialiseerde hand. Daarom kan het nuttig zijn een tuinaannemer in te schakelen voor het winteronderhoud. Dit doe je best na Allerheiligen, “want dan beginnen de bladeren pas echt te vallen,” weet Jan Willems uit ervaring.

Meer weten over de tuin?

Surf naar ons luik Outdoor voor een compleet overzicht van alle info over het leven in de tuin

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in