Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Fruit in de tuin

-

Dromend wandelend in je tuin. Je handen strelen de planten, en plukken zalig nonchalant die appel waar je net zin in had. Je bijt erin en proeft perfectie. De wereld staat even stil… Een droom? Of kan dit ook in jouw tuin?


Eten of snoepen van je eigen tuin geeft sowieso een extra dimensie. Je ziet de vrucht evolueren vanaf de bloem, en wanneer je straks het fruit dan proeft, besef je dat deze lekkere hap het product is van tijd, zon, water en aarde. Zeker iets om even bij stil te staan en weg te dromen. En zo een beetje meer respect te krijgen voor de natuur, en alles daar rond.

Ruim fruitaanbod

Het fruitaanbod voor in je eigen tuin is wellicht nog nooit zo groot geweest. Almaar weer opnieuw creëren telers nieuwe soorten, nog lekkerder en ziektebestendiger dan de voorgangers. Vooral het zogenaamde kleinfruit kent succes. Begrijpelijk, want je hebt relatief snel resultaat. Een framboos of lekkere rode bes groeit als kool en geeft vlug smakelijke vruchten. Voor hoogstamfruitbomen heb je meer geduld nodig. Het duurt jaren voor je het beoogde effect hebt, en de oogst valt voor velen vaak tegen. Te klein fruit, misvormd, ziek, aangetast door rupsen, last van wespen.

Geen perfectie

Als je denkt aan fruit in de tuin, mag je in feite nooit de vergelijking maken met de fruitkraam op de markt of in de supermarkt. Het fruit dat je in de winkel ziet, is immers het resultaat van zeer zorgvuldige en arbeidsintensieve zorg. Zeer belangrijk hier is het herhaaldelijk spuiten tegen ziekten en insecten. Voor de meeste fruitkwekers is spuiten een klus die elke 2 weken herhaald moet worden, vanaf de bloemvorming tot enkele weken voor de pluk, om uiteindelijk een commercieel goed resultaat te krijgen.

Het heeft natuurlijk geen zin om deze manier van werken in jouw tuin toe te passen. Maar dat houdt ook in dat je met ‘minder’ tevreden moet zijn. Deze ‘minder’ betekent kleinere vruchten, soms wat misvormd met hier en daar een worm of ander insect. Daar staat dan wel tegenover dat je fruit, ondanks dat het minder goed oogt, zeker zo gezond en smakelijk is! Het spuitverhaal is vooral van toepassing op appels en peren. Noten, kastanjes, kersen, druiven, kiwi’s en nog anderen kunnen best zonder al te veel sproeibehandelingen.

Deel van het kader

Fruit wordt vaak aangeplant als een extraatje, wanneer het kader van de tuin al gevormd is. De tuineigenaars vinden dat een beetje fruit als extraatje wellicht een meerwaarde geeft.
Als je toch van plan bent om de fruittoer op te gaan, kan je daar best al rekening mee houden bij het ontwerp van je tuin. Fruitbomen kunnen deel uitmaken van het kader. De vorm van de boom, de bloesem, de fruitvorming en de herfst- en winteraanblik zorgen niet alleen voor de nodige structuur, maar dus ook voor gedroomde variatie.

Je kan fruithagen maken, fruitbomen snoeien als leibomen, fruitkolommen planten en nog veel meer.
En je hebt dan natuurlijk al dat fruit. Veel fruit in één keer, wat kan resulteren in hopen eigengemaakte jam, massa’s potten ingemaakt fruit, voorraden voor vrienden en familie, oogstfeestjes en bloesemborrels, zalig fruitgebak. Het aanbod is eindeloos, het genot niet minder.
En zo is het planten van fruit in je tuin een deeltje van het geheel. Je hebt geur, kleur, structuur, hoog en laag, licht en schaduw, beweging en rust, je hebt tast, en je hebt smaak... De smaak van je eigen fruit. Met niets te vergelijken...

 

Luk Dirkx – Tuinen Luk Dirkx – juni 2010
 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in