Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Een leidraad om tuinmeubelen te kiezen

-

Op welke basis kies je het best tuinmeubelen? Persoonlijke smaak is natuurlijk de belangrijkste factor. Toch kun je bij je keuze voor een bepaald tuinmeubel best ook even rekening houden met de voor- en nadelen van het materiaal, waaruit het is vervaardigd. Tuinarchitect Luk Dirkx vergelijkt voor jou de materialen.
Veel mensen laten zich leiden door wat anderen hen vertellen en daarbij verliezen ze vaak zichzelf uit het oog. Het is belangrijk dat je bezint, voordat je begint. Het eindresultaat moet jou bevallen, niet je buur, broer of zus, of andere raadgever.

We zetten enkele praktische overwegingen op een rijtje. Aan jou om er deze uit te pikken waar je iets aan hebt. Tuinmeubels heb je in alle maten en gewichten, materialen en kleuren. Je vindt steeds meer modellen op de markt. Leuk, want hoe meer keuze, hoe groter de kans dat je vindt wat je zoekt. Toch? Of is het: hoe meer keuze, hoe groter de twijfel?

Probeer voor jezelf je wensen op een rijtje te zetten. Daarmee elimineer je al een hele boel, zodat het daarna makkelijker wordt om te kiezen. Enkele voor en nadelen van de verschillende materialen. 

Hout

Houten tuinmeubels zijn Nog steeds erg gewild. Begrijpelijk ook, want houten tuinmeubels geven vaak toch die extra uitstraling die zorgt voor een fijne sfeer.

Teak is nog steeds een zeer gewilde houtsoort. De kwaliteit is uitstekend, en de levensduur zeer lang. Je kunt kiezen tussen moderne en klassieke ontwerpen, en het onderhoud valt goed mee. In feite hoef je er niet veel aan te doen. De grijze natuurlijke verweringskleur is best mooi. Als je dat niet vindt, kun je de meubels altijd nog met een speciale olie behandelen. Let wel, dat moet je dan echt wel jaarlijks doen, en de kleur wordt dan na verloop van tijd wel donker tot soms tegen het zwart aan.

Een nadeel is het gewicht. Vaak zijn de houten stoelen erg zwaar. Dikwijls opbergen kan dan een probleem worden. Maar als het meubilair lang kan blijven staan, is het geen probleem.

Eik, beuk en acacia zijn goede hardhout soorten van bij ons. Hiermee wordt ook vaker gewerkt.

Zachtere houtsoorten, als vuren en grenen, worden meestal geverfd, als ze als buitenmeubel verwerkt worden. Mooi ook, die oude houten gelakte tuinstoelen. Veel karakter, maar ook veel onderhoud, omdat de laklagen toch regelmatig moeten bijgewerkt.

Door het overvloedige hardhout gebruik van de laatste jaren verdwijnen er steeds meer bossen. Jaarlijks zo’n oppervlakte van 4 keer de grootte van België. Dat is niet zo fraai voor het milieu. Kies daarom voor hout met een FCS-label. Dit label garandeert dat het bos waar het hout werd gekapt, op duurzame manier wordt beheerd. Niet onbelangrijk. 

Aluminium

Aluminium is een lichtgewicht en dat is meteen het grootste voordeel. Superlicht vaak, de stoeltjes en tafels uit dit materiaal. Vaak in combinatie met geweven kunststofdoeken kunnen ze in vele kleuren en motieven. Mooi om terrassen van moderne woningen mee aan te kleden. Ook makkelijk in onderhoud. Zorg enkel dat je geen schurende of bijtende producten gebruikt. 

Inox of roestvrij staal

Inox of roestvrij staal is vaak in combinatie met hout zeer mooi, strak en modern. Ook hier geen schurende producten gebruiken als je ze gaat poetsen. Maar inox kan ook oxideren in een omgeving met veel chloor (zwembaden) of zout (zee).

Riet en rotan

Riet en Rotan zijn romantisch en retro. Het zijn de pioniers van de tuinmeubels. Nog steeds kun je er zeer mooie effecten mee krijgen. Nadelen zijn de vergankelijkheid en het onderhoud. Wanneer ze steeds in de zon staan, kunnen ze uitdrogen, barsten of soms loskomen uit de geweven delen. Regelmatig met de tuinslang natspuiten zorgt ervoor dat het natuurproduct net door dat vocht zijn natuurlijke elasticiteit kan behouden.

HDPE

HDPE of geweven kunststofdraad is vrij nieuw. Deze High Density PolyEtheleen meubels zijn duidelijk geïnspireerd door de hierboven vernoemde rieten en rotan tuinmeubeltjes. De kunststofdraad is geweven rond een vaak aluminium kader. Door deze combinatie van materialen is het eindproduct vrijwel onderhoudsarm, zeer weerbestendig en lekker licht van gewicht. Let er wel op, dat in feite elk kunststof na verloop van tijd in kleurintensiteit zal inboeten. Niks aan te doen.

Kunststof

Kunststof vermelden we apart en dan doelend op de kunststoffen stoelen, zetels en tafels, die massaal verkocht werden en worden door grootwarenhuizen. Grootste troeven hier zijn het lichte gewicht, stapelbaarheid en budgetvriendelijkheid. Nadeel is wel dat na verloop van tijd de vaak witte meubels grauw gaan zien. Dat is, zoals ook hierboven vermeld, inherent aan het materiaal. Vaak met een vochtige doek afvegen en afdrogen zou de kleur langer doen behouden.

Kunststof, maar dan nu de moderne versie, waar uit één stuk zetels worden gegoten of geperst, met de gekste kleuren kunnen heel verfrissend zijn. Niet iets om elke dag op te bergen. Wel iets om een ‘wauw’ gevoel mee te creëren.

Metaal

En dan heb ik het niet over inox en aluminium, maar wel over gietijzer… Terug in de tijd, waar romantische tuinhoekjes werden opgefleurd door gietijzeren tafeltjes en stoeltjes. Zeer aparte uitstraling, maar loodzwaar en toch ook wel wat onderhoud aan. Want meestal waren (zijn) deze dingen geverfd, en moet deze verflaag regelmatig vernieuwd.

Een ander metalen meubeltje dat vroeger erg in trek was, is het café stoeltje in ijzeren frame met de zo bekende houten latjes als zit en rugsteun. Het beeld is compleet met de rechthoekige of ronde metalen tafeltjes, waarvan het gebruik in Parijs als voorbeeld gold om later massaal ook bij ons te gebruiken. Mooi en handig inklapbaar ook, maar het zitcomfort is minder. En ook deze meubeltjes dienen regelmatig geverfd. Hoewel ook veel mensen ze gewoon laten roesten en het vooral als kijkobject zien.

Beton

Niet om zomaar aan de kant te zetten, de betonnen tafels en banken. Beetje zwaar, maar toch soms verfrissend, zoals op de Floriade in Venlo gebruikt. Type eenzit, betonnen kussens inclusief, om te gebruiken als verrassingseffect in het groen. Mooi verweerd met het nodige mos erop, of echt wel in gaan zitten, maar dan met een zacht kussen erin.

Natuursteen

Natuursteen is ook weer een zwaargewicht. Maar mits goed geplaatst, kan zo’n meestal grote tuintafel uit marmer of arduin toch wel een aparte sfeer scheppen. En lekker onderhoudsvriendelijk natuurlijk.

Glas en keramiek

Minder gebruikt, maar toch even aanhalen, dat objecten van glas en /of keramiek meestal in combinatie met andere materialen, en dan vaak gebruikt voor tuintafels, toch ook wel voor dat extra kunnen zorgen, zodat jouw tuin een tuin zal worden waar vooral jij het best naar je zin hebt.

Auteur: Luk Dirkx - www.tuinenlukdirkx.be – mei 2012
Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in