Een geslaagde barbecue: tips en tricks

Gewijzigd op 12/04/2013 door Daan Slingers

Wat gaat er boven een heerlijke barbecue met vrienden of familie als de zon schijnt? Weinig. Daarom dook Habitos.be in de wereld van het barbecueën. Onze redactie verzamelde de nieuwste producten, de handigste tips en lekkerste gerechten. Ook wereldkampioen barbecue Peter De Clercq geeft ons een kijkje in zijn ‘buitenkeuken’.
gaskogelbarbecue
Haal voor iedereen iets lekker in huis, zo wordt je feest een succes.
© Outdoorchef

Voorbereiding

Een geslaagde barbecue begint bij een goede voorbereiding. Wanneer je groenten, vlees of vis haalt, verwerk ze dan meteen of bewaar ze in de koelkast. Vlees dat je langer dan één dag moet bewaren steek je best in de vriezer en laat je de nacht voordien ontdooien in de koelkast. Leg je ingrediënten nooit in de vlakke zon. Doe er ook altijd een folie rond. Zo krijgen bacteriën en beestjes geen kans. 

Hoeveel vlees per persoon? Reken op 400g voor een volwassen en 150g voor een kind. Bij vis is dat 300g en 120g.  Denk ook aan de vegetariërs en schotel hen bijvoorbeeld een groetenbrochette voor. Qua groenten in het algemeen moet je denken aan zo’n 200g per persoon (na het snijden en het schoonmaken). 
 
Peter De Clercq
Laat kinderen nooit alleen in de buurt van een barbecue.
© Peter De Clercq

Veiligheid

Voor je begint te bakken, zorg dat je barbecue op een vaste ondergrond staat. Verplaats hem zeker niet als hij al brandt. Denk ook aan de stand van de wind. Zorg dat je tijdens het bakken niet de hele tijd de warmte en de geur van het barbecueën op je krijgt. Dat is onaangenaam.

Neem trouwens geen overbodige risico’s bij het aanmaken en laat je barbecue nooit onbewaakt achter. Kleine kinderen zijn sneller dan je denkt en hebben nog niet door hoe warm een barbecue kan worden.

Geen bijen, vliegen of muggen

Wil je bijen, vliegen, muggen en ander vliegend ongedierte je barbecuefestijn niet laten verstoren? Ga dan eens een keer niet voor een spray, maar probeer volgende zaken eens uit:
 • Een ventilator: deze zorgt niet alleen voor afkoeling, maar de wind maakt het voor de vliegende diertjes een pak moeilijker om bij je eten te komen
 • Plant citroengeranium, citroenmelisse, pepermunt, eucalyptus in je tuin
 • Gebruik antimuggenkaarsen 
 • Snij een knoflook, ui of citroen open en leg deze in de buurt van je barbecue

Nieuw op de markt

Ben je toe aan een nieuwe barbecue? Wij verzamelden enkele nieuwigheden, die je zeker moet gezien hebben.

 • Outsign design gas-bbqBeginnen doen we met de Outsign design gas-bbq’s. Deze luxe gasbarbecues, verkrijgbaar in elke RAL-kleur, zijn ware designobjecten door hun elegante vormgeving (hoogte: 94cm, gewicht: 60kg) en hun precieze afwerking tot in het kleinste detail.
  © Outsign Elements
 • Outsign design gas-bbqDe Outsign design gas-bbq’s gaan verder dan enkel grillen. Deze gasbarbecues kunnen namelijk voorzien worden van een grillplaat en/of van een plancha, waarop je groenten, paella, vis en zeevruchten, ... kunt bereiden.
  © Outsign Elements
 • Bugg Top Gear Limited EditionBeefEater brengt met de Bugg Top Gear Limited Edition een gasbarbecue op de markt met een onnavolgbare gazon- en terrasligging. Zo zorgt het lichtgewicht ‘chassis’ ervoor dat de Bugg overal en snel te installeren is en zorgen de praktische, aerodynamische ‘zijspoilers’ voor de meest comfortabele barbecue-ervaring.
  © Beefeaterbbq
 • Bugg Top Gear Limited EditionHet ‘dashboard’-display toont dan weer of je Bugg-motor koud of warm staat en of je dus wat gas moet bijgeven, of net niet natuurlijk. Door de Quartz-ontsteking start je Bugg altijd zonder problemen.
  © Beefeaterbbq
 • Major LagoonBarbecook lanceerde vorig zomer zijn houtskoolbarbecue Major in kiwigroen, metallic champagne en zonsondergangoranje. Dit jaar zorgde het exotische Fiji voor inspiratie en werd de reeks uitgebreid met een barbecue in het dromerige blauw van de blue lagoon.
  © Barbecook
 • Major LagoonNaast zijn kleur beschikt de Major Lagoon (diameter 50cm, hoogte: 97cm) over de gekende troeven van de Barbecook houtskoolbarbecues: het eenvoudige QuickStartaanmaaksysteem (warm na ± 15 minuten), een in de hoogte verstelbaar rooster en de regelbare luchttoevoer voor een perfecte controle over je vuur. Bij je blauwe barbecue hoort ook een handige accessoireset in dezelfde kleur met een vork, spatel en tang.
  © Barbecook
Noedels met rundsvlees en gember
Noedels met rundsvlees en gember.
© QBag

Bakken

Zorg ervoor dat:
 • De barbecue tijdig aangestoken is (± één uur op voorhand). Wanneer je een witgrijze aslaag hebt, kun je bakken
  • Wist je dat je kurk kon gebruiken als aansteekblokje? Leg enkele kurken eerst wat in ontsmettingsmiddel en daarna tussen de kolen voor je ze aansteekt
 • De gerechten altijd goed gebakken zijn. Let op: kippen- en varkensvlees moeten altijd 100% gaar zijn voor je ze serveert
 • Rauw en bereid vlees altijd gescheiden blijven
 • De barbecuestang lang genoeg is, zo vermijd je verbrande vingers. Een short en handschoenen zorgen ook voor de nodige bescherming
 
Peter De Clercq
Wereldkampioen Peter De Clercq.
© Peter De Clercq

Tip van de wereldkampioen

Een monument op het gebied van barbecueën in ons land is Peter De Clercq. In 2003 kroonde de man van restaurant Elckerlijc in Maldegem zich tot wereldkampioen barbecue. Ondertussen is De Clercq één van de gezichten van VTM koken. Hij heeft voor de lezers van Habitos.be de oplossing voor wie sukkelt met een papillot op de barbecue, de QBag oftewel een zakje met een venstertje.  

“Bij een papillot zag je nooit of je bereiding al gaar was. Dankzij de QBag is dat probleem opgelost en kun je volop genieten van een geurige en smaakvolle bereiding. In de QBag blijven immers alle aroma’s en smaakstoffen van de ingrediënten in het pakketje tot je aan tafel het venstertje verwijdert.”

Ook in zijn eigen restaurant maakt hij gebruikt van de QBag.

Maak zelf: gerechten van wereldkampioen barbecue Peter de Clercq

 

Achteraf

Is er nog vlees over? Bak dit dan, laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast. Dan kun je de dag nadien nog eens genieten van een heerlijke barbecue.
 
Heb je gedaan met bakken? Doof dan meteen het vuur. Gebruik je houtskool? Gooi dit dan niet meteen weg, want as smeult tot 24u na en kan zomaar de aanleiding zijn van een brand.
 
Auteur: Daan Slingers