Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Tuinverlichting

De tuinberegening in 5 stappen

We brengen hoe langer hoe meer tijd in onze tuin door. Die tijd willen we optimaal besteden, de tuin moet dan ook zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Een belangrijke stap in die richting is de integratie van een beregeningsinstallatie in de tuin.
Zo’n installatie verhoogt niet alleen het tuingenot, maar is ook een sterke bijdrage tot het milieu en kan de levensduur van de planten gunstig beïnvloeden.


Een beregeningsinstallatie wordt vaak beschouwd als een snufje voor de happy few. Maar niets is minder waar. “Voor een investering tussen de 1 500 en 2 500 euro heb je al een goede studie en heel wat materiaal om de installatie te realiseren,” vertelt onze gids Reinier Teunissen van Watertechniek Teunissen.
Hij begeleidt ons in vijf stappen door de voorbereiding en installatie van een kwalitatieve beregeningsinstallatie.

Stap 1: Zoektocht naar water
“De eerste vraag die je je moet stellen is ‘waar haal ik het nodige water?’ Dat kan bijvoorbeeld van een grondwaterboring komen. De kwaliteit van het water is afhankelijk van de diepte en die ideale diepte varieert van regio tot regio. Voor een grondwaterboring geldt bovendien een meldingsplicht.
Daarnaast kan je gebruik maken van regenwater. Al is die voorraad eerder beperkt. Wie in de buurt van een waterloop of rivier woont, kan hier water uit oppompen. Ook hier geldt dan weer een meldingsplicht. Een laatste optie – en absoluut af te raden – is leidingwater,” vertelt Reinier Teunissen.

Stap 2: De keuze van de pomp
De keuze van de pomp is volledig afhankelijk van de samenstelling van de beregeningsinstallatie. Ieder circuit vraagt immers een bepaald debiet.
Er zijn 2 soorten pompen op de markt: droog opgestelde en nat opgestelde pompen. Deze laatste pompen worden in de put zelf geplaatst. Dit kan nodig zijn wanneer het waterstand dieper is dan 8 meter. Een klassieke droog opgestelde pomp krijgt het water dan niet boven. Bij ons in de Kempen volstaat doorgaans een droog opgestelde pomp.

Stap 3: Het beregeningsplan
“Het beregeningsplan is dé belangrijkste schakel in de installatie. Dit plan dient door iemand met vakkennis opgesteld te worden wanneer je op lange termijn plezier van je installatie wilt hebben. Dit is absoluut geen doe-het-zelfwerk,” waarschuwt Reinier Teunissen.
Stap 4: De installatie
Een beregeningsinstallatie kan opgebouwd worden uit drie verschillende bevloeiingstechnieken. Reinier Teunissen: “Een eerste type is de bedruppeling. Die wordt toegepast tussen hagen een bloeiend goed. Dit is in feite een leiding met gaatjes. Die darm blijft zichtbaar liggen of kan worden weggestopt met boomschors.
Een ander type is de verneveling. Dit wordt gebruikt in vaste plantborders, smalle stroken langs het huis, zwembad of tuinhuis. Tot slot zijn er de sproeiers die worden ingezet voor grote beplante oppervlaktes of gazons. De laatste twee types zijn telescopisch. Ze verdwijnen dus ondergronds uit het zicht wanneer ze niet werken.”
De 3 systemen hebben een individuele looptijd en capaciteit. Dit wil dus zeggen dat ze op verschillende circuits dienen te werken.

Stap 5: De automatisering
De installatie van een beregeningsinstallatie is niet enkel tijdsbesparend, maar kan ook waterbesparend en dus milieuvriendelijk zijn. Om dat doel te bereiken, dien je wel met een geautomatiseerde installatie te werken. “Dit omdat spaarzaamheid een nachtelijke beregening vraagt,” verduidelijkt Reinier Teunissen. “Bij nachtregen wordt 70% van het water in de ondergrond opgenomen en verdampt slechts 30%. Wanneer je overdag beregent, krijg je net het omgekeerde resultaat. Dat is energie- en waterverspilling en bovendien gevaarlijk voor de plant. Deze kan verbranden omdat het water een vergrootglaseffect heeft.
Voor een automatisering heb je een regenautomaat, elektromagneetkranen en een weerstation nodig. Dit station meet de neerslag, wind en verdamping en bepaalt op basis van de meetgegevens de hoeveelheid regen die per nacht moet verdeeld worden door de installatie.”
Teveel beregenen is nefast voor de beplanting. Deze wordt dan ‘lui’. Dit wil zeggen dat het wortelgestel aan de oppervlakte blijft en niet in de diepte groeit.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in