Creatieve privacy

Gewijzigd op 7/04/2014 door TiM Vanhove

De tuin is een stukje vrijheid, een plek van jezelf. Om dat gevoel ook echt te ervaren, wil je niet dat de buren meeluisteren naar het gesprek dat je op je terras voert of dat de buurman je ziet zonnebaden vanuit zijn tuin. Kortom, om van de tuin te kunnen genieten heb je ook privacy nodig.
Er bestaan heel wat gekende manieren om privacy te brengen: een natuurlijke haag, een houten of betonnen schutting, een omheining uit draad waar je eventueel wat planten voor of door laat groeien. Maar het kan ook creatiever:
Buurjongens
Het tuinscherm van de Buurjongens vul je in zoals je zelf wilt.
© Buurjongens
Noem het een natuurpuzzel. Met dit ingekaderd takkenvlechtwerk in verschillende formaten, stel je je omheining samen zoals je zelfs wilt. Het is zelfs mogelijk de kaders te combineren met handige bloembakken.
praktische voortuin - schanskorven
© Eco Tuinarchitectengroep
Deze schanskorven – of kisten uit draad - kun je met nagenoeg ieder materiaal opvullen. Ze zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Enige aandachtspunt: voor bepaalde hoogtes kan een fundering nodig zijn.
Kokos tuinschermen
Kokos tuinschermen vormen de perfecte balans tussen wat visueel mooi is en wat functioneel nodig is.
© Out of Sight
Het mooie aan kokostuinschermen is dat het materiaal na verloop van tijd een natuurlijke patina krijgt. Het oranjerode kokos verdonkert tot een bruingrijs. Dankzij dit effect passen de schermen zich in iedere tuin in.
loungetuin - tweede terras
Op dit tweede terras heb je zelf nog zicht op het natuurgebied. De witte wand zorgt toch voor de nodige afremming van de inkijk.
© Eco Tuinarchitectengroep
Beton kan ook mooi zijn. In dit geval fungeert een betonnen wand als inkijkbuffer vanuit een druk bewandeld en befietst natuurgebied. Dankzij de uitsnijding in de wand behouden de bewoners toch zicht op het natuurgebied.
Stadstuin met kruidenmuur
Stadstuin met kruidenmuur.
© Karlien Heremans
Creatief en handig. Een wand van gestapelde kratten gevuld met teelaarde laat hier toe een heuse kruidenwand te creëren. U hoeft niet noodzakelijk voor een volledige kruidenwand te gaan, maar het biedt een basis voor eigen invulling.