Huren en verhuren

Rokers vinden almaar moeilijker huurhuizen

Steeds meer eigenaars laten in hun huurovereenkomst een clausule opnemen waarin staat dat de huurder niet mag roken in de woning. Het Huurderssyndicaat in Limburg beaamt de toename en wijst erop dat het om een geldend contract gaat tussen twee mensen. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.


Het gevolg is dat rokers in de toekomst steeds moeilijker een huurhuis zullen vinden. Vooral in nieuwe en pas gerenoveerde woningen is roken taboe. “Ik heb onlangs enkele appartementen volledig laten renoveren”, zegt een eigenaar uit Genk.

“Als ik moet toestaan dat in die appartementen gerookt wordt, dan zijn ze al na een jaar weer verouderd. Ik moet er rekening mee houden dat als een huurder vertrekt, ik de woning opnieuw weer te huur moet aanbieden. Daarom heb ik in de huurovereenkomst een clausule laten opnemen waarin staat dat niet gerookt mag worden in de woning", zegt de eigenaar van een woning.
Private levenssfeer

Toon Machiels van het Huurderssyndicaat in Hasselt bevestigt dat steeds meer verhuurders in hun huurovereenkomst voorzien dat er niet gerookt mag worden in de woning. “We krijgen daar inderdaad almaar meer melding van”, zegt Machiels.

“Roken behoort tot de private levenssfeer. Maar het gaat om een overeenkomst tussen twee personen. Als beide akkoord zijn met wat er in die overeenkomst staat, dan is dat een geldig contract.”


Huurovereenkomste

Bij de verhuur van sociale woningen is daar nog geen sprake van. “Wij gebruiken huurovereenkomsten zoals die door de Vlaamse overheid zijn opgelegd”, zegt Myriam Indenkleef, directeur van de sociale Woonmaatschappij Nieuw Dak. “En daar kunnen wij niets aan toevoegen of weglaten. In de huidige contracten staat niets over roken. Het zijn dus de bewoners zelf die beslissen of het mag of niet.”

Op het hoofdkantoor van de Huurdersbond vinden ze een antirookclausule in het huurcontract geen goede zaak. “We hebben hierover nog geen klachten ontvangen, maar als dat gebeurt, dan zullen we ons zeker verzetten”, zegt woordvoerder Geert Inslegers. “Zo’n clausule beperkt de privérechten.”


Geen onherroepelijke schade

Het Algemeen Eigenaarssyndicaat (AES) treedt de Huurdersbond bij. “Roken behoort tot de privésfeer van de huurder. Hij moet na het huurcontract de woning in dezelfde staat teruggeven. Ik denk niet dat roken onherroepelijke schade toebrengt aan een huurpand. We raden verhuurders dan ook af om zulke clausules op te nemen”, zegt directeur Katelijne D’Hauwers van het AES.


Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in