Kopen en verkopen

Nieuwbouw kopen of woning renoveren?

Heel wat Belgen laten zich verleiden tot de aankoop van een bestaande woning om ze dan stapsgewijs te renoveren. Dat laat zich voelen in de verkoopscijfers van nieuwbouwwoningen. Volgens Century21 zijn die het afgelopen jaar met 15% gedaald. Nochtans heeft een nieuwbouw onmiskenbare voordelen ten opzichte van een bestaande woning. Century 21 duidt die aan de hand van 4 valkuilen.

Valkuil 1: "Nieuwbouw is duur, toch?”

“Mensen hebben soms het gevoel dat ze financieel beter af zijn met de aankoop van een bestaande woning, maar schijn bedriegt wel eens,” zegt Isabelle Vermeir, operationeel directeur bij Century 21. “Het klopt dat nieuwbouw in grote lijnen iets duurder is. Je betaalt tenslotte 21% BTW, alle materiaal is nieuw, en de gronden zijn zeker niet goedkoper dan vroeger. Maar wat initieel goedkoper lijkt, komt nadien vaak duurder uit door renovatiekosten. Met nieuwbouw bespaar je alvast heel wat woonkosten zoals de hoge energiefacturen.”

Valkuil 2: “Oppassen voor dubbel betalen”

“We zien geregeld koppels die een appartement op plan kopen en vervolgens hun nieuwbouw in schijven beginnen af te betalen - nog voor het gebouw er staat. Dat is niet abnormaal,” aldus Vermeir. “Maar als je ook nog huur moet betalen voor de woning waar je tijdens de bouwwerken woont, moet je verrassingen trachten te vermijden. Zeker als de oplevering langer dan gepland duurt, kan het een dure grap worden. Lees daarom voor de aankoop goed het lastenboek waar het hele bouwproces duidelijk in beschreven staat.”

Valkuil 3: “Euhm, de Wet Breyne”

“Soms komen kopers maanden na hun aankoop ontredderd en boos bij ons binnenvallen, omdat ze na een tijd al verschillende mankementen tegenkomen in hun nieuwbouwappartement. Maar als je een nieuwbouw op plan koopt - wat almaar meer mensen doen - moet je weten dat je goed beschermd bent door de Wet Breyne. Die legt onder meer strenge aansprakelijkheidsregels voor de bouwheer op. Na de oplevering is het dus zeker niet zo dat het bouwbedrijf het geld opstrijkt en van je verlost is. Tussen de voorlopige en definitieve oplevering zit een jaar, en in die periode kan je nog zeker gebreken melden.”

Valkuil 4: “Je eigen bouwwerf is geen verboden terrein”

“Je kan al veel ellende voorkomen door tijdens de bouw een oogje in het zeil te houden en niet pas bij de sleuteloverdracht”, weet Isabelle Vermeir. “Dat klinkt logisch, maar zeker bij grote bouwprojecten zien we echt veel mensen die de bouwwerf amper gaan bezoeken en de werf dus ook niet opvolgen. Spreek goed af met de werfleider en vraag ook om geïnformeerd te blijven.”
 
Bron: www.century21.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in