Legaal: huis (ver)kopen per sms

Gewijzigd op 12/06/2012 door TiM Vanhove

Een sms is betrouwbaar als bewijsmiddel bij de aankoop of verkoop van een woning. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Gent beslist, zo schrijft De Tijd.


Een echtpaar aanvaardde per sms een bod van 550.000 euro op hun woning. Maar toen ze later een hoger bod kregen, ondertekenden ze toch een verkoopovereenkomst met de nieuwe kopers. Want, zo dachten ze, een sms is geen geschrift en dus hoefden ze zich niet te houden aan het eerste bod.


Het begin van een bewijs

De rechtbank van eerste aanleg in Gent denkt daar anders over. "Een sms-bericht is geen onderhandse verkoopovereenkomst of compromis, maar wel een geschrift dat als begin van bewijs kan dienen." Daarbij moeten bijkomende elementen aantonen dat de verkopers wel degelijk de sms verstuurden, zoals de gsm-factuur waaruit blijkt dat er veel contact was geweest tussen beide partijen.


Identificatie

"Het is bij mijn weten de eerste keer dat een rechter oordeelt dat een sms een geschrift vormt en betrouwbaar is als bewijsmiddel", stelt advocaat Gijs Verbeke in de krant. "Want, zo oordeelt de rechter, zowat iedereen beschikt over een eigen gsm en die wordt in principe alleen door hem of haar gebruikt. Het nummer van het gsm-toestel waarmee een bericht werd verzonden, volstaat dan ook om de auteur van het bericht te identificeren".


Bron: Het Laatste Nieuws