Kopen en verkopen

Huis kopen en alles lenen kan niet meer

Banken staan minder vlot woonkrediet toe, klinkt het bij makelaars. De banken ontkennen niet echt, ‘maar het is geen algemeen fenomeen’, luidt het ook bij de makelaars.
KBC maakte er de jongste weken geen geheim van.  Klanten moeten ten minste 10 procent van de totale kostprijs zelf kunnen inbrengen. Niet verwonderlijk, want Johan Van Gompel, senior economist bij diezelfde bank, waarschuwde er begin juli voor dat de Belgische woningen gemiddeld 10 procent te duur zijn.

Een bank die vreest voor een prijscorrectie, kan maar beter een marge nemen, zodat ze niet plots moet vaststellen dat de waarde van de woning de lening niet meer dekt. 

‘In economisch onzekere tijden,’ voegt de gedelegeerd bestuurder van het makelaarsnetwerk Era, Iain Cook, eraan toe, ‘is het gevaar groter dat iemand zijn baan verliest, waardoor de kans toeneemt dat de woning moet verkocht worden’.

Woonkredieten van 30 jaar

John Romain, de directeur van het Immotheker-netwerk, stelt vast dat de rente op woonkredieten met een looptijd van 30 jaar en meer, in verhouding minder gedaald is.  ‘Enkele jaren geleden was de feitelijke looptijd van die leningen veel korter, omdat ze na verloop van tijd geherfinancierd werden.’ 
‘Maar de voorbije jaren’, zegt Romain, ‘had nog 40 procent van de kredieten zo’n looptijd. Er is dus wel degelijk een ontrading’.

Iain Cook en zijn collega Mathieu Verwilghen van Century 21 zijn formeel: ‘De banken zijn strenger geworden’. Niet alleen moeten de klanten meer eigen middelen op tafel leggen, de banken kijken ook strenger toe of de woning die de klant wil kopen wel haar prijs waard is. ‘Vroeger werd ervan uitgegaan dat de marktprijzen snel genoeg stegen om een eventueel te hoge prijs snel weg te werken’, zegt Cook. ‘Nu niet meer’.

Belastingaftrekken voor nieuwe energiebesparende investeringen

De verstrenging van de voorwaarden voor sommige woonkredieten komt bovenop een halvering van de kredieten voor verbouwingen. Logisch, klinkt het zowel bij de Immotheker als bij Era. Midden vorig jaar raakte bekend dat het gros van de belastingaftrekken voor nieuwe energiebesparende investeringen dit jaar niet verlengd wordt. Daardoor groeide dat soort kredieten een jaar geleden exponentieel. Nu incasseren we de terugval.

‘Je kan er donder op zeggen dat de daling van het aantal woonkredieten in vergelijking met 2011 de komende maanden nog spectaculairder zal worden’, zegt Romain.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in