Huren en verhuren

7 fouten die je beter vermijdt als je gaat huren

Wie zich op de huurmarkt begeeft, kan zich maar beter goed voorbereiden. Er zijn altijd wel enkele onvoorziene kosten, zeker voor nieuwkomers.

Veel jonge mensen, net afgestudeerd, beginnen te huren en kiezen vaak voor een appartement. Zonder enige ervaring dreigt u al gauw in enkele valstrikken te trappen. Daarom kunt u de volgende fouten maar beter vermijden.

 

1. De kosten onderschatten

Vooraleer u op zoek gaat naar uw appartement, heeft u beter een goed zicht op uw eigen financiën. Hoeveel geld mag u maandelijks uitgeven aan huur? Als u dat eenmaal weet, kunt u op zoek gaan naar een woonst die past binnen dat budget. Lukt dat niet, dat moet u misschien op zoek gaan naar een medehuurder die de financiële last wat kan verlichten.
Vergeet ook niet verder te kijken dan de maandelijkse huurprijs. Bij aanvang van het huurcontract moet u al meteen een waarborg op tafel kunnen leggen, die is goed voor twee of drie maanden huur. Bovendien mag u ook de rekeningen niet uit het oog verliezen die u met de regelmaat van de klok mag verwachten: elektriciteit, water, internet, digitale televisie,...

 

2. Slechte prioriteiten kiezen

Uw eerste appartement beantwoordt zelden aan het droombeeld dat u voor ogen had en in eerste instantie zal u keuzes moeten maken. Wees daar slim in. U hebt niets aan een appartement met een prachtig uitzicht als u ver verwijderd bent van het openbaar vervoer dat u nodig hebt om op uw werk te geraken. Vergeet ook niet dat u meestal niet lang blijft wonen in uw eerste woonst. Als uw financiële situatie er eenmaal rooskleuriger uitziet, kunt u uw dromen beginnen na te streven.

 

3. Het appartement niet grondig bekijken

De onvolmaaktheden van een appartement ontdekt u niet door het vluchtig te bekijken. Neem allereerst een meter mee om de afmetingen van deuren en ramen te meten. Zo weet u alvast of er voor uw lievelingszetel of 'king size'-bed wel plaats is. Vergeet ook niet de kranen en de afvoer grondig te controleren. U checkt ook beter even de elektriciteitskast en het aantal stopcontacten.
Doe ook de moeite om de omgeving eens te verkennen. Hangen er buiten vreemde geuren? Is er veel lawaai? Praat daar eens over met de buren.
En wat als u problemen ontdekt? Signaleer ze aan de verhuurder en laat de nodige herstellingen uitvoeren vóór u het appartement intrekt.

 

4. Het contract niet grondig nalezen

Het volstaat niet om het huurcontract snel door te nemen. U moet alle clausules goed begrijpen om onaangename verrassingen te vermijden, want die zouden u later wel eens een pak geld kunnen kosten. Wanneer moet u betalen? Wat als u de huur te laat betaalt? Zijn huisdieren toegelaten? Mag u de muren een nieuw kleurtje geven? Wie betaalt de brandverzekering? Dat soort dingen weet u maar beter voor u in het appartement gaat wonen.

 

5. Energie-aansluitingen vergeten

Hoe zit het met de aansluitingen voor water, gas, elektriciteit, telefoon,... ? Het is goed mogelijk dat u daar zelf helemaal verantwoordelijk voor bent. Dan moet u zelf contact opnemen met de energieleveranciers om te vermijden dat u wordt afgesloten. Dat doe u het best minstens een week voor u verhuist. En vergeet natuurlijk ook uw rekeningen niet te betalen.

 

6. Geen verzekering nemen

Wie voor het eerst maandelijks enkele honderden euro's op tafel moet leggen, is al snel geneigd een bijkomende verzekering links te laten liggen. Dat is nochtans geen goed idee. Als het dan brandt of iemand breekt in, kunt u niet rekenen op een schadevergoeding.

 

7. Basisgerief vergeten

De winkels zijn gesloten en u hebt niets meer om te eten, behalve een blik ravioli. Alleen... een blikopener hebt u niet in huis. Dat kunt u vermijden door uw verhuis goed voor te bereiden. Kasten, tafels, stoelen, zetels, een bed, tv, stereoketen... zijn uiteraard onmisbaar. Maar ook kleine dingen als bestek, kuisgerei of vuilbakken mag u niet uit het oog verliezen. Ook die maken nu eenmaal deel uit van het dagelijkse leven en kosten alles samen een som geld. Die kun tu beter op voorhand in uw budget opnemen.
 

Bron: Netto.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in