Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
De keuken

Zet het energieverbruik in uw keuken op dieet

Met de kookplaten, de oven, de koelkast, de vaatwasser en de elektrische huishoudapparaten is de keuken met voorsprong de plek in huis waar we de meeste energie verbruiken. Om je te helpen de broeksriem aan te halen, verzamelde Habitos.be enkele tips om minder energie te verbruiken in de keuken.

Tips om de kooktijd te beperken

  • De gebruikte kookzone is best even groot als de bodem van uw kookpot of pan. Die bodem is best ook perfect plat. Zo niet, verliest u tot 50% van de energie. Er bestaan vandaag ook inductiekookplaten met flexibele kookzones die zich aanpassen aan de grootte van de kookpot
  • Denk eraan de – vitro keramische en elektrische – kookplaten en de elektrische oven te doven voor het einde van de kooktijd. De opgebouwde warmte volstaat om het gerecht volledig te bereiden
  • Vergeet ook niet het deksel op de kookpot te leggen. Zonder deksel verbruik je tot drie keer meer tijd en energie voor de bereiding van een gerecht
  • Voor een snellere bereiding kun je vlees in kleinere stukken snijden
  • Het bereiden van bevroren voedingswaren vraagt meer energie. Ontdooi de etenswaren daarom vooraf in de koelkast
  • Met een drukpan kunt u sneller voedingsmiddelen bereiden. Wanneer je de bereidingstijd inkort, beperk je natuurlijk ook het energieverbruik
  • Het koken met stoom ‘op meerdere lagen’ laat toe meerdere etenswaren op hetzelfde moment te bereiden. Je bespaart dus tijd en energie
  • Voor het verwarmen van kleine hoeveelheden drank – soep, chocolademelk - of vloeistoffen gebruik je best de microgolf oven. Voor grote hoeveelheden gebruik je best het fornuis
  • Kook uw aardappelen in de microgolf oven. Het is snel en economisch
  • De inductiekookplaten verbruiken minder energie dan de vitro keramische platen, maar dat betekent wel dat je moet investeren in aangepaste potten en pannen.

Tips om verbruik van huishoudapparaten te beperken

Let bij de aankoop van nieuwe huishoudapparaten op het energielabel. Streef naar een klasse A, of naar A+ of A++ wanneer u een koelkast of diepvriezer koopt. Dit zijn de meest energievriendelijke toestellen.

Sommige huishoudapparaten verbruiken nog energie wanneer ze in stand by-modus staan. Schakel ze daarom volledig uit wanneer u ze niet gebruikt door de off-knop te gebruiken of door ze uit het stopcontact te halen.

Gebruik je apparaten op batterijen, kies dan voor oplaadbare batterijen. Dankzij hun langere levensduur zijn ze goedkoper en ecologischer dan de wegwerpbatterijen.

De koelkast

  • Het is zinloos om een grote koelkast aan te kopen wanneer u de beschikbare ruimte niet volledig benut. In dat geval koel je enkel de lucht af. Een alleenstaande heeft voldoende aan een inhoud van 60l, een doorsnee gezin kan zich redden met een inhoud van 150l
  • Een koeltemperatuur van 4 à 5 graden is ideaal
  • Plaats de koelkast op enkele centimeters van de muur. Heb je een inbouwtoestel, verwijder dan een keer of twee per jaar het stof achter de koelkast om een goede luchtcirculatie te verzekeren
  • Plaats de koelkast en diepvriezer niet in de onmiddellijke buurt van een apparaat dat warmte opwekt – fornuis of oven – of in een ruimte waar veel zon kan binnendringen. Ze zullen dan meer energie moeten verbruiken om hun lage temperatuur te behouden
  • Ben je voor een langere periode afwezig – bijvoorbeeld vakantie – maak de koelkast dan leeg, zet hem uit en laat de deur geopend om schimmelvorming te voorkomen

De diepvriezer

  • Ontdooi de diepvriezer minstens tweemaal per jaar. 5mm rijm is goed voor 30% meer energieverbruik
  • Houd de tijd dat de diepvriezer geopend is zo beperkt mogelijk om het vormen van rijm te vermijden
  • Let erop dat de dichtingsrubbers in goede staat verkeren. Wanneer ze beschadigd zijn, laten ze de koude lucht ontsnappen en stijgt het energieverbruik al snel met 10%
  • Een horizontale diepvriezer verbruik tot 15% minder dan een verticale. Reken op een capaciteit van 70m per persoonZet geen warme of lauwe gerechten in de koelkast of diepvriezer. Dit verhoogt het energieverbruik terwijl het afkoelen op het aanrecht niets kost.

De vaatwasser

  • Kies zo vaak mogelijk het economische wasprogramma
  • Het is niet altijd nodig om op de hoogste temperatuur te wassen. Dankzij de huidige wasmiddelen volstaat een temperatuur van 40°C vaak al
  • Wacht met een wasbeurt tot de machine goed gevuld is. Indien je niet genoeg vaat hebt om een volledige wascyclus te verantwoorden, gebruik dan het spoelprogramma
  • Spoel keukengerief – zeef, kom, - dat niet echt vuil is gewoon onder de lopende kraan af in plaats van het in de vaatwasser te stoppen
  • Gebruik de vaatwasser bij voorkeur tijdens het weekend of ’s nachts. Dat geniet je van het verlaagde elektriciteitstarief
Auteur: Vinciane Pinte - mei 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in