arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Nieuwe kamers

Wellness in de eigen badkamer

Meer dan ooit is de badkamer een plaats om te genieten. Het is een gezellige ruimte om te ontsnappen aan de alledaagse ‘haast’. De huidige aquacultuur biedt tal van mogelijkheden die een verkwikkend effect op onze lichaam en geest kunnen hebben. Pascal Aerts van sanitairspecialist J Bastiaens uit Bilzen zet voor ons de wellnessmogelijkheden in de badkamer op een rijtje.


Wellness staat voor je goed voelen in je vel. Het is een verzamelnaam voor alles wat een ontspannend of ontstressend effect heeft op lichaam en geest. “Ieder vult dat op z’n eigen manier in,” geeft Pascal Aerts aan, “De één gaat intensief sporten, de ander leest uitgebreid krant in bad met een muziekje op de achtergrond.


Huidige badkamertrends spelen ook sterk in op die wellness-evolutie. We merken hier dat de badkamers almaar groter worden omdat er meer tijd in wordt doorgebracht. Vroeger was de badkamer een functionele ruimte: ’s morgens ging je je er wassen, scheren, de tanden poetsen en weg om er pas daags nadien weer terug te komen. Nu spenderen mensen meer tijd in de badkamer. Ze gaan er rust zoeken na een drukke dag.”



Van bad…

Onthaasten in de badkamer kan al door een goed boek te lezen of met z’n tweetjes een uurtje in bad te relaxen. Het eenvoudigste begin van wellness kan dus een comfortabel bad zijn. “Dat merk je ook duidelijk aan de trends. Tegenwoordig worden ruimere baden gekocht, zelfs duobaden,” beaamt Pascal Aerts. “Dat die baden meer water verbruiken - 200 tot 300 liter – stoort de koper niet. Het is vooral de rust die telt.”
Wat mag dat kosten? Een kwalitatief bad waarin je comfortabel kan baden, vind je al tussen 400 à 800 euro.

 

… tot whirlpool

Een stapje hoger als het klassieke bad staat de whirlpool (spa). Binnen de groep whirlpools of bubbelbaden zijn er twee systemen mogelijk: zijsproeiers versus een bodemsysteem.

Pascal Aerts: “Het systeem met de zijsproeiers maakt gebruik van water en lucht om een massage-effect te creëren. De masserende kracht kan aangepast worden door meer lucht te gebruiken of het water een snellere draaibeweging te laten maken.
Het bodemsysteem – dat enkel gebruik maakt van luchtbellen - heeft een relaxerend effect. Een goede sessie in de whirlpool duurt ongeveer 30 minuten. Langer baden is niet meer relaxerend, maar eerder vermoeiend.”

Het weldoende effect van de whirlpool kan verruimd worden door ook etherische oliën te gebruiken. Nieuw op dit vlak is het mistgordijn. Het systeem is onder het bad ingewerkt. Het creëert een trileffect in een vloeistof waardoor er een mist ontstaat. Deze komt via de badoverloop over het wateroppervlak drijven. Door de warmte valt de mist over het bad af.

De weldaad van de whirlpool vraagt spijtig genoeg ook om een extra inspanning. Een whirlpool dient continu onderhouden te worden. “Na ieder gebruik van het bad – met of zonder de whrilpool – moet de leidingen, de koppen en de pomp nagespoeld worden met zuiver water. Eens om de 2 à 3 weken moet het systeem ook gedesinfecteerd worden. Dit om bacterievorming tegen te gaan,” verduidelijkt Pascal Aerts.
Wat mag dat kosten? Een whirlpool met bodemsysteem kan je al kopen vanaf 1 100 euro. Een zijsysteem met naspoeling is beschikbaar vanaf 1 500 euro. Een uitgebreid systeem is op de markt voor 2 000 à 3 000 euro



Doucheplezier

Ontspanning moet niet altijd in het bad worden gezocht. Ook de douche biedt tal van mogelijkheden. Hier onderscheidt Pascal Aerts drie mogelijkheden: de klassieke douche de hydromassage en de stoomdouche.
“Een klassieke douche is eigenlijk niet meer dan een thermostatische kraan en een sproeikop. Maar met deze sproeikop kan je ook al heel wat weldoende effecten bereiken. Zo zijn op sommige koppen massagestanden beschikbaar of je kan ook opteren voor het verkwikkende effect van een regendouche.”
Wat mag dat kosten? Je hebt al een degelijke thermostatische kraan met douchekop vanaf 400 à 650 eur



Massage in de douche

Een stap verder dan de klassieke douche is de hydromassage. Eigenlijk niet meer of minder dan een douche uitgebreid met enkele jets die in de wand zijn ingebouwd en water op het lichaam spuiten.
Het principe van hydromassage kan je in de bestaande muren inbouwen en betegelen, er zijn kant-en-klare cabines in acryl beschikbaar.

Recent zijn er ook cabines op de markt gekomen die het gebruikte water recupereren.
De hydromassage kan gecombineerd worden met licht- en geurtherapie tot zelfs muziek.
Wat mag dat kosten? Je beschikt al over een goede hydromassagecabine vanaf 3 000 à 3 500 euro.



Weldoend effect van stoom

Het summum op het vlak van douches is de stoomdouche, ook wel gekend als Turks bad. Pascal Aerts: “In feite wordt hier vochtige lucht – een mist – met een temperatuur van 45 à 54° Celsius in de cabine gebracht.

Door het inademen van deze warme vochtige lucht gaat ons bloed sneller circuleren. Hierdoor gaan we dan weer transpireren, wat een zuiverend effect op ons lichaam heeft. Een stoomdouche wordt als gezond beschouwd. Gezien het effect op de bloedsomloop wordt mensen met een hartkwaal wel geadviseerd eerst met hun dokter te overleggen.”
Ook de stoomdouche is combineerbaar met licht- en geurtherapie. Voor de liefhebbers is ook muziek mogelijk om de perfecte sfeer te creëren.


De duurdere modellen – zoals Villeroy & Boch of Hoesch – beschikken zelfs over voorgeprogrammeerd sferen. Zo kan je bijvoorbeeld een oerwoud- of savanne-ambiance oproepen. Deze wordt gesimuleerd met water, lucht en geluid.
Wat mag dat kosten? Wie bereid is 5 000 euro uit te geven, heeft toegang tot heel degelijke stoomdouches.

 

Sauna

In een sauna wordt de lucht op hoge temperatuur gebracht en de luchtvochtigheid laag gehouden. Voor sommigen kan dit een ontspannend effect hebben. Naast de traditionele sauna’s bestaan er nu ook infraroodsauna’s. De lampen zorgen hierbij voor directe stralingswarmte.
 


Vooruit denken

Uit het bestedingsbedrag blijkt dat (ver)bouwers tegenwoordig meer aandacht besteden aan wellness in de badkamer. Wanneer je dit al van bij het begin wilt doen, neem je best al tijdens de ontwerpfase contact met een specialist om je grondig te informeren over de mogelijkheden. Wanneer je later wellness wilt integreren, neem dan nu al de nodige voorzorgen zodat je later niet voor onnodig breekwerk staat.

Bron: Innovatief - januari 2006

Lees meer:

Voor een volledig overzicht van hoe je je badkamer kunt inrichten, lees je best ons Dossier De Badkamer

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in