Nieuwe kamers

Wellness in je huis

Wellness: het thema op Batibouw; het modewoord in het interieur bij uitstek. Wellness is al lang niet meer voor de happy few, maar wordt steeds toegankelijker voor een breder publiek. Deze trend of beter, levenswijze kan men zowel inhoudelijk-filosofisch, als technisch-fysisch benaderen.


Zo is er het interieur volgens de “Feng Shui wijsheid”, namelijk levenskracht stroomt niet alleen door het menselijk lichaam, maar ook door de atmosfeer”. Hoeveel mensen leven er niet in een “ Zen interieur”, waarbij men tot rust komt?
Of wonen volgens “kleurentherapie”. Die woonwijze brengt het lichaam in een ideale ontspanning. Ze is bijzonder goed tegen stress en stimuleert de harmonie en het algemene welzijn.
Voor de meeste mensen is wellness iets tastbaar. De inrichting van de slaapkamer wordt een heuse hotelsuite, met loungeruimte , breedbeeld tv, liefst opgeborgen in een elektronisch openende kast of in het voeteinde van het bed, met bijhorend de nodige geluidsinstallatie en sfeerverlichting. Vanzelfsprekend wordt alles op elkaar afgestemd met een perfect domotica systeem.
Het bed zelf is voorzien van de meest comfortabele, elektrisch verstelbare lattenbodems, al dan niet met latex- of pocketverenmatrassen, met minimaal 7 comfortzones. Of als je het anders wil, kan het ook met een relaxerend waterbed.
De vloerbekleding is aangenaam , liefst een langpolig(harig) tapijt. De muren zijn uiteraard geverfd met wellness-verven. Deze zorgen niet alléén door hun antibacteriële samenstelling voor een gezonder woonklimaat, maar bieden ook bescherming tegen straling van mobiele telefoons , zendmasten enz…

Wellness-badkamer
Aansluitend bij de slaapkamer, is er dan de badkamer. Deze is al langer niet enkel voor de hygiëne bedoeld. Een echte hedendaagse wellness-badkamer bestaat toch op zijn minst uit een douche met jetstream en verlichte regendruppels. Liefst ondersteund door sfeergeluiden uit een tropisch regenwoud.
Het bad is ruim en voorzien van een whirpool/ hydro-installatie, die het lichaam op alle belangrijke drukpunten masseert. Ideaal voor de stofwisseling, bloedsomloop en lymfecirculatie!
De wastafels zijn stijlvol en het water dat uit de kranen loopt, doet denken aan watervallen.
Ook in deze ruimte verblijf je best met de nodige sfeermuziek(foto 1).
Aansluitend installeer je best ook nog een- sauna- met magnesiumstralen of een –saline-, waarbij je in een stomige ruimte een prikkelende zilte nevel inademd . Dit zorgt voor een positieve invloed op je geest. Zo krijg je een een sterkere weerstand.
De ruimte tussen de badkamer en fitness is voorzien van relaxerend meubilair(foto2).
De fitness zelf is voorzien van de nodige anti-cellulitisapparaten en conditietrainers.
Zoals je kan merken, dient dit alles als toevluchtsoord voor de Westerse gestresseerde mens. Hunkerend naar gezondheid en ontspanning.
Niet toevallig hebben vele van deze wellnesstherapieën een Oosterse oorsprong en zijn deze toepassingen in ons wonen het gevolg van trends zoals bijvoorbeeld , Tai Chi.

Comfort
Hierbij kom ik tot de vraag , is deze wellnesstrend enigszins nieuw? Het antwoord hierop is duidelijk: néén. Denk maar aan de oude Grieken en Romeinen.
Dit waren pas wellnessmensen met hun badcultuur, al dan niet ontaardend in decadentie.
Of denk maar aan de aromatherapie van de oude Egyptenaren. Of beter nog het Cleopatrabad, genoemd naar de legendarische schoonheid Cleopatra, die zich geregeld liet verwennen met baden in melk, olie, of een combinatie van beide (foto3+3bis).
Wellness is dan in zekere zin ook een ander woord voor comfort. Comfort en luxe dat in onze Westerse wereld almaar meer binnen het bereik van een grotere groep komt te liggen. Hier is op zich ook niets verkeerd aan, integendeel.
En nu ben ik ook de allerlaatste die je moet overtuigen van het belang van zowel comfortabel, ruimtelijk als aangenaam wonen.
Waarbij de woning als toevluchtsoord - voor de eventuele dagdagelijkse sleur - kan dienen. Toch lijkt het mij ook verstandig om deze wellness vooral bij jezelf te vinden.

Plons, in het (design) bad met een  boek, begin ik aan mijn wellness,

Stefan Put

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in