Aanbevolen partners
Welk keukenfront kies je best?
Keukenfronten zijn net als het werkblad heel bepalend voor het uitzicht en de sfeer van de keuken. Er zijn heel wat materialen op de markt, maar niet overal kun je sfeer mee bepalen.
Keukenfronten zijn net als het werkblad heel bepalend voor het uitzicht en de sfeer van de keuken. Er zijn heel wat materialen op de markt, maar niet overal kun je sfeer mee bepalen. Beslis daarom eerst welke keukenstijl je ambieert en kies vervolgens de afwerking van het keukenfront. Dat is de gouden raad van Daniëlla Berben in haar tour langs de verschillende materialen voor het keukenfront. Ontdek haar andere tips.
Laminaat en melamine
Als je een keukenfront een gewone kleur wilt geven, zijn laminaat en melamine het ideale materiaal. In een keuken is laminaat het meest aangeraden materiaal: het heeft een dikkere toplaag waardoor laminaat (of HPL) slijt-, stootvaster en krasbestendiger is dan melamine. Voor de binnenkasten is melamine wel sterk genoeg. Het enige nadeel van laminaat als keukenfront is dat de randen van het hout afgeplakt moeten worden. Hierdoor zie je een klein fijn randje rond de deuren. De technieken zijn wel al zover verbeterd, dat dit randje nauwelijks nog zichtbaar is.
Je kunt laminaat ook in houtimitaties krijgen. Ze zien er heel natuurgetrouw en trendy uit, terwijl vroeger echt nog op plastic leken. De fabrikanten hebben wat dat betreft een serieuze inspanning geleverd.
Met laminaat als keukenfront kun je enkel vlakke deurtjes hebben. Groeven zijn uitgesloten. Dus voor een landelijke keuken is laminaat niet geschikt.
MDF
In tegenstelling tot laminaat kun je met MDF als keukenfront wel naadloos werken. Wanneer je het hout lakt – in een kleur naar keuze - heb je totaal geen naden. Je kunt dan bovendien ook nog kiezen of je met een matte lak werkt, een satijnglans, of hoogglans. Weet wel dat hoogglans een hele dure afwerking is. Dit omdat het een arbeidsintensief procedé is. Jammer genoeg heeft dit mooie materiaal ook nadelen. Het is helaas niet krasbestendig en ook niet stootvast. Het zou dus goed kunnen dat je eens een keukenfront terug moet opschuren om het opnieuw te laten lakken. Maar dat kun je ook als een voordeel beschouwen. Er bestaan wel al poederlakken die slijtvaster zijn dan gewone lak. Maar ook die lak is duurder en niet iedere fabrikant kan ze leveren.
MDF kan zowel bij een strakke als een landelijke keuken. Je kunt het MDF keukenfront gewoon vlak laten of je kunt er groefjes in laten frezen. Als je keukenfirma de juiste frezen heeft, kan van de deur zelfs een kaderdeur gemaakt worden. Dus voor ieder wat wils.
Een tweede mogelijkheid is MDF afwerken met folie. Deze folie wordt naadloos aangebracht en is goedkoper dan het te laten lakken. Maar houdt er rekening mee dat niet alle foliedeuren kwalitatief zijn. Bij minder kwalitatieve varianten kan de folie los komen. Controleer daarom zeker de hoeken en overgangen. Er zou geen hout zichtbaar mogen zijn. Vraag ook na of MDF wel degelijk de ondergrond is. De folie-afwerking is resistenter dan lakwerk, meer stootbestendig en onderhoudsvriendelijker.
Massief
Hout verwerken in een keuken geeft altijd een warm effect. De bekendste houtsoort die in een keukenfront verwerkt wordt is eik. Maar ook peer, kerselaar, beuk of tal van andere houtsoorten kunnen als keukenfront gebruikt worden.
Vingers ga je niet zo snel zien op dit materiaal. Of je vlekken zal zien, ligt aan de afwerking van het hout. Meestal wordt dit gebeitst en gevernist waardoor de keukenfronten zich gemakkelijk laten afwassen. Hout wordt ook wel eens gelakt, maar dan raad ik aan om het materiaal eerst te laten zandstralen of zeker niet vlak te schuren. Zo komt de houtnerf nog door het lakwerk uit, want anders kun je beter voor MDF kiezen.
Bij een massief keukenfront is de deur volledig in hout. Dat heeft een invloed op de prijs, zeker als je met speciale houtsoorten werkt. Het voordeel is dat alle soorten keukenfronten gemaakt kunnen worden: vlakke fronten, groefjes, kaderdeuren, ...
Fineer
Fineerhout is eigenlijk een afgeleide van massief hout. Hier is de basis MDF of spaander en de toplaag is massief. Afhankelijk of je een vlak of een keukenfront met groeven wil, gebruikt de schrijnwerker een dunne of een dikke massieve toplaag.
Fineerhout ziet er exact hetzelfde uit als gewoon hout en je kunt het op dezelfde manieren afwerken als massief hout. Wanneer je niet voor een kaderdeur kiest, raad ik eerder fineerhout aan, ook omdat dit materiaal minder kans heeft tot kromtrekken. Het voordeel is ook dat keukenfronten uit fineerhout een beetje goedkoper zijn.
Glas
Indien je voor een strakke keuken kiest, kun je ook glas als keukenfront gebruiken. Glas wordt meestal geplaatst op een aluminium kader om het gewicht niet te zwaar te maken. Dit heeft als extra voordeel dat het bijzonder stootvast is aan de zijkanten. Er zijn tal van mogelijkheden voor de afwerking en kleur. Het veiligheidsglas dat voor de keukenfronten gebruikt wordt is sterk, krasvrij en onderhoudsvriendelijk. Uiteraard moet je wel voorzichtig blijven met zware voorwerpen.
Mat of hoogglans
Het keukenfront kan van mat tot hoogglanzend worden afgewerkt. Wees voorzichtig met een mat keukenfront. Probeer zeker op voorhand uit of je ook eens plaatselijk kunt vegen. Want je kunt je zeker wel voorstellen dat er iets gemorst wordt op een keukenfront waardoor je iets langer moet vegen op 1 plek. Bij een matte uitvoering kan dit een glanzende plek veroorzaken. Dit is onomkeerbaar. Op hoogglans daarentegen zie je snel vette vingers en andere vlekken, maar het is wel onderhoudsvriendelijk. Eens vegen en de plekken zijn weg. Dus houd ook deze zaken zeker in het achterhoofd bij het maken van jullie keuze voor de keukenfronten!
Eender welk materiaal je ook gebruikt voor de keukenfronten, door met een druktoets, greepbalk of met greepjes te werken kun je van twee identieke keukens twee totaal verschillende keukens maken. Ook dit bepaalt mee wat voor een keuken je als resultaat krijgt.
Daniëlla Berben heeft jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander.