arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

Interieurarchitect
De keuken

Weg met de spoelbak aan het raam!

Vroeger werd de spoelbak steevast onder het raam geplaatst. Dan heb je een mooi zicht naar buiten terwijl je aan de afwas staat, was de achterliggende redenering. Maar de opkomst van de vaatwasser en de populariteit van het keukeneiland hebben die visie voorbijgestreefd. Toch word je bij een verbouwing met dit raam geconfronteerd. Keukenspecialist Daniëlla Berben geeft enkele ideeën voor een andere aanpak.

De manier waarop je met de spoelbak kunt omgaan in de nieuwe keuken is afhankelijk van de totale inrichting. De eerste vraag die je je moet stellen is dan ook of er een tafel in de keuken moet staan. Want vaak is dit het probleem om de keuken een andere opstelling te kunnen geven. Vaak zie je dan ook dat er een eetkamer is, maar dat ze nooit wordt gebruikt. Waarom zou je ze niet gewoon wél in gebruik nemen? Meestal is er in de eetkamer zelfs meer licht dan in die donkere, kleine keuken. Bovendien is het sowieso jammer dat een volledige ruimte in de woning er ongebruikt bij ligt. Meestal is deze beslissing voor het in gebruik nemen van de eetkamer bepalend bij het verdere keukenontwerp. De typische keukens van vroeger zijn immers een stuk kleiner dan tegenwoordig. Als er gegeten wordt in de eetkamer kan de vrijgekomen ruimte benut worden voor bijvoorbeeld een eiland.

Haaks eiland

Als je het niet ziet zitten om verdere breekwerken uit te voeren dan is het een optie om het eiland loodrecht op het raam te plaatsen. Dit is uiteraard enkel mogelijk indien de vloer onder de kasten doorloopt. Zo krijg je niet alleen veel meer ademruimte in de keuken, maar gaat de keuken ook groter lijken. Bovendien kun je ook nog altijd naar buiten kijken. En bij deze oplossing is het ook niet altijd nodig elektrische of waterleidingen op te verplaatsen. Via de plint van de keuken kan overigens al veel opgelost worden.

Van nul beginnen

Wanneer breekwerken geen probleem zijn, gaat er een hele wereld aan mogelijkheden open. Als de vloer wordt opgebroken, dan kunnen alle leidingen omgelegd worden en dan kun je als het ware met een blanco blad beginnen. Dan begint de indeling met het antwoord op vragen als: Hoeveel toestellen heb ik nodig? Wil ik mijn ovens langs elkaar of boven elkaar? Wil ik de vaatwasser op hoogte? Wil ik een eiland? Wil ik de spoelbak in het eiland? Moeten er krukjes aan het eiland zijn? Moet er een tafel in de keuken of wil ik eventueel een klein tablet op aanrechthoogte om aan te zitten? Wil ik de eetkamer bij de keuken betrekken om er één ruimte van te maken? Moeten alle binnendeuren bruikbaar blijven?
Wil ik meer daglicht binnenhalen door het aanrechtraam tot beneden uit te breken?
Al deze antwoorden hebben een impact op het ontwerp van de keuken. Soms kun je met een kleine ingreep wonderen verrichten en krijg je een heel andere keuken.

Let op de kraan

Kun je niet anders dan de spoelbak aan het raam te plaatsen; let dan wel op de kraan. Meestal wordt de spoelbak in het midden van het raam geplaatst. Maar als dit raam moet open gaan, dan staat de kraan dikwijls in de weg. Er zijn verschillende merken die hier op anticiperen met een verzinkbare of wegneembare kraan. Bij een raam dat enkel op kiep-stand kan staan, is dit uiteraard geen probleem en bij een guillotine raam ook niet.
Om van het aanrecht en het raam één mooi verhaal te maken kan de venstertablet ook in hetzelfde materiaal als het werkblad uitgevoerd worden. Eventueel kan de ruimte tussen het werkblad en de vensterbank ook ingepakt worden met hetzelfde materiaal. Zo krijg je één mooi en rustig geheel. Een andere trend bij spoelbakken voor het raam is het werkblad laten doorlopen in de venstertablet. Zo krijgt het geheel een moderne toets.

Auteur: Interieurarchitect Daniëlla Berben

 

Daniëlla Berben heeft jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander.

Bezoek de website van Daniëlla Berben

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in