Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Van kille badkamer tot warme oase

Uit onderzoeken blijkt dat de badkamer tot de minst populaire ruimtes in de woning behoort. Zit je ook met dat gevoel? Dan helpen we jou met enkele tips om de badkamer om te toveren tot een aantrekkelijke ontspanningsruimte.

Almaar meer mensen genieten bewuster en nemen hier de tijd voor. Een voorbeeld daarvan is de populariteit van wellness centra. Een bezoekje aan een sauna, hammam of schoonheidscentrum staat steeds vaker op onze agenda. Thuis willen we ook kunnen genieten. Het bad in de badkamer nodigt uit tot relaxen na een lange werkdag. En als de badkamer nog niet goed uitgerust is, dan helpen grote badkamerwinkels of bekende merken ons bij de keuze van het juiste meubilair en aangepaste accessoires.

 

Hout

Om echt in de sfeer van rust en meditatie te komen, kun je gebruik maken van enkele handige trucjes. Het meeste badkamermeubilair, zoals bad, wastafel en toilet, is van wit porselein of kunststof. Dat voelt nogal koud aan, zeker als je ook nog bleke tegels tegen de muur hebt. De muren kun je dan in een warme kleur schilderen. Bruine en oranje tinten zijn op dit moment erg populair. De combinatie van wit en hout brengt ook sfeer in je badkamer. Met enkele kaarsjes, een vetplantje in een mooie pot, geurstokjes en enkele goed gekozen badproducten, kom je al een heel eind. Je kan je badhanddoeken en eventueel het tapijtje op de vloer ook in dezelfde tinten als de warme kleuren op de muur kiezen.

 

Bad voor twee

Tijd voor een grondigere restyling van je badkamer? Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Douche- en stoomcabines, inloopdouches en (bubbel)baden worden steeds ruimer, met plaats voor twee personen, voor een zitbankje of met rekjes voor véél flacons. Een zalig ligbad voor twee is tegenwoordig zeker betaalbaar. Ook een regendouche of een designradiator is niet meer enkel weggelegd voor de ‘happy few’. Wil je iets exclusiefs, dan doen de badkamerspecialisten een extra inspanning. ‘Ben in Bad’ is een heel ergonomisch bad dat maar 95 liter water nodig heeft en doet denken aan een in de rotsen uitgesleten waterkom. Architect Ben Steelsels ontwierp het samen met Lambrechts, in opdracht van architectenbureau Lens°Ass. Je hebt er alleen wel wat plaats voor nodig.

 

Hoogglanslak

Kleur in de badkamer hoef je tegenwoordig niet alleen meer te zoeken bij de accessoires. Ook het sanitair en het meubilair mogen een kleurtje hebben. Vandaag zie je sanitair in zwart of rood, met bijpassende kastjes in hoogglanslak. Witte en zwarte kranen kunnen ook. Opvallend: de belijning van het sanitair en de meubels is puur en uitgelijnd, met veel plaats voor potjes, flesjes en andere accessoires. Zo kun je je nieuwe badkamer volledig zelf aankleden en een eigen ‘finishing touch’ geven. En als je eerder valt voor romantische architectuur in de natste kamer van het huis, moet je niet wanhopen. Je vindt ook sanitair met een motief van krullen en bloemen in het porselein verwerkt, of meubilair dat van binnen afgewerkt is met donkerrood fluweel.

 

Zuinig

Een warm, stomend bad is heerlijk maar verbruikt aardig wat water en energie. Wie graag veel baadt en douchet maar ook nog wat centjes in de portemonnee wil houden, kiest voor zuinig kraanwerk en baden met een beperktere inhoud. En dat hoeft het luxueus relaxen echt niet in de weg te staan. De nieuwste waterbesparende spoelknoppen voor het toilet zijn nog zuiniger, zonder aan doeltreffendheid in te boeten. Kranen met bewegingssensoren zorgen er voor dat je de kraan niet meer zelf hoeft open te draaien. Handig én milieubewust, omdat je op die manier minder water verspilt. Andere kranen hebben verschillende standen, waaronder een besparingsstand. En ook regendouches bestaan in een ‘eco’versie.

 

Knuffelmuur

Een badkamer zonder verwarming is onaangenaam. Investeren in een zuinig verwarmingssysteem – zeker met hulp van een Groene Lening en de premies van de verschillende overheden – is daarom echt géén weggegooid geld. De badkamerspecialist kan je hierbij zeker goed adviseren. Wie meer wil dan een goede basisverwarming, heeft misschien wel oren naar vloer- en muurverwarming. Wat dacht je van een knuffelmuur: een muur in de badkamer die voorzien is van een vloerverwarmingssysteem. De badkamertegels krijgen zo een aangenaam warme temperatuur, waardoor baden nog heerlijker wordt.

 

Budgettips

Een likje verf en nieuwe vloerbedekking over oude tegels zorgen voor een metamorfose van je badkamer die niet veel geld hoeft te kosten. Een lelijke of koude badkamervloer kun je bedekken met warme kurktegels in een kleur naar keuze. Door een afwerkingslaag van vernis is je vloer waterdicht. Linoleum of vinyl, hout of laminaat kunnen natuurlijk ook. Zet je mooiste potjes en flesjes op je meubilair en geef plafond en muren een frisse verflaag. Wit of bleke kleuren maken de ruimte groter. Voor kleur kunnen de tegels zorgen, de handdoeken, een felgekleurde wasmand of een leuk plantje. Met de juiste tegelverf kun je ook verouderde tegels een nieuwe look geven.

 

Auteur: Gretel Kerkhofs - april 2010

 

Meer weten over de badkamer?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in