Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Tegelvloeren


Vloertegels zijn met stip de meest gebruikte vorm van vloerbedekking. Binnen deze groep is er nog eens een ruime Meest frequent gebruikt zijn tegels. Binnen deze categorie heb je nog eens de keuze uit drie hoofdcategorieën.



1. Keramische tegels

Deze tegels worden opgedeeld in groepen volgens de menging en bereiding van de grondstoffen, de vorming van de tegel en de bakmethode.

 

Terre cuite: ook wel gebakken aarde genaamd, is de meest elementaire vorm van keramische tegels. De grondstoffen worden tot een kneedbare brei vermengd en in een vorm gedroogd. Het bakproces is door de jaren geëvolueerd van een zondroging tot het bakken in moderne ovens. Dit komt de kwaliteit ten goede. Vermeldenswaard is dat dit soort tegels weer opgang maakt. Ondermeer door zijn ruwere, handmatige look. Inherent aan deze tegels is dat ze om een specifiek onderhoud vragen aangezien ze poreus zijn.

 

Getrokken grès. Bij deze variant zijn de grondstoffen selectiever gekozen en worden de tegels industrieel gevormd. Dit heeft als voordeel dat er hier heel wat hulpstukken mogelijk zijn, zoals afgeronde boorden voor keukentabletten of zwembaden.

Geperste gres: deze variant is goed voor 70 % van de vraag. Kenmerkend is het nog fijner vermalen van de grondstof en het bakken op hoge temperaturen.

 

Geperste grestegels zijn hard, heel slijtvast en hebben een hoge duurzaamheid omdat ze in de massa zijn gebakken.

De geperste grestegels worden op hun beurt weer opgedeeld in vier groepen; monocuisson, bicuisson, porcellanato en grès cerame. Deze laatste twee zijn heel harde materialen en hebben een porositeit van minder dan 1 % (respectievelijk < 0,5 % en < 0,05 %). De grès cerame is zelfs vorstvrij.

 

De monocuisson- en bicuissonvarianten zijn voorzien van een emaillaag. Deze laag biedt meteen weer heel wat extra mogelijkheden op esthetisch vlak. Deze laag kan tijdens het bakken van de tegels mee worden ingebakken – monocuisson – of tijdens een tweede bakproces – bicuisson.

Sleetcategorieën
Omdat de duurzaamheid van de emaillaag verschilt, werden sleetgraadcategorieën in het leven geroepen. Deze bestaan uit vijf onderverdelingen en zijn gekoppeld aan een Europese norm. Hoe lager het getal bij de sleetgraadcategorie, des te lager de slijtvastheid van de tegel. Tegels uit groep I zijn dus enkel geschikt als wandtegel. Tegels van groep III zijn bedoeld voor middelmatig gebruik – bijvoorbeeld de badkamer - en de tegels uit de hoogste groep (klasse V) kunnen zware belastingen en vervuilingen aan.

Kwaliteit
Naast de sleetvastheidsgraad is er de kwaliteit om in de gaten te houden. Aangezien tegels in een fabrieksmatig proces worden vervaardigd, kan er altijd wel iets mis gaan. Tegels met een productiefout – zoals bijvoorbeeld een kleurafwijking – worden apart gehouden. Dergelijke tegels krijgen dan een label tweede – en soms zelfs derde – keuze mee. Tegels van een tweede of derde keuze kan je voor een zachter prijsje aanschaffen.

Plaatsing
De plaatsing van tegels gebeurt in een natte chape of met een lijm. De kwaliteit van de lijmen is er de laatste jaren zo sterk op vooruit gegaan, dat de meeste plaatsers opteren voor het verlijmen van de vloer.



2. Natuursteentegels


Natuursteentegels bestaan in heel wat varianten:

Blauwe hardsteen: met voorsprong de populairste natuursteensoort, meer bepaald onze eigen Belgische Blauwe Hardsteen. Niet alleen om zijn charme, maar ook om de brede waaier aan afwerkingsmogelijkheden, zowel voor binnen als buiten.

Marmer, kalk- en zandsteen: Deze materialen lenen zich vooral voor de bad- en woonkamer omwille van hun mooie kleuren. Nadeel is hun poreuze eigenschap, die ze vlekgevoelig maakt.

 

Graniet: Is een van de hardste natuursteensoorten. Het materiaal leent zich dus uitermate voor werkbladen in keuken en badkamer.

Leisteen: Zijn interessante prijs-kwaliteitverhouding en het matte natuurlijke uitzicht maakt deze soort aantrekkelijk.
 

 


Afwerkingsmogelijkheden
Niet alleen de steensoort, ook zijn afwerking bepaalt voor een belangrijk deel zijn cachet.

 

Schuren: een matte afwerkingsvorm die vooral wordt toegepast bij harde natuursteen. Door het schuren kunnen fijne cirkelvormige lijntjes onderscheiden worden.

 

Polijsten: er wordt zo lang geschuurd totdat de steen blinkt. Deze afwerking is vooral toepasselijk voor marmer en graniet. Zeker wanneer ze worden gebruikt als tablet of wandbekleding.

 

Verzoeten: de gezoete afwerking tot slot is matter dan de glanzend gepolijste vorm en is sterk aangewezen voor druk belopen ruimtes. In blauwe hardsteen zijn verschillende graden van verzoete afwerking mogelijk.

 

Zagen: De term spreekt voor zich. De steen wordt verzaagd en krijgt verder geen afwerking. Deze afwerking is heel geschikt voor terrassen en de bestrating van oprijlanen.

 

Vlammen : Met een brander wordt een temperatuurschok toegebracht aan de natuursteen. Hierdoor ontstaan kleine oneffenheden en lichte scheurtjes. Dit wekt de indruk van een ruw en natuurlijk oppervlak. Dit is een geschikte anti-slipoplossing.

 

Zandstralen: Deze afwerking is licht oneffen en is bovendien ook een goede anti-slipoplossing. Dan wel eerder voor gebruik in badkamers en inkomhallen. De techniek kan ook gebruikt worden om logo’s of tekeningen in een natuurstenen afwerking aan te brengen.

 

Boucharderen of hameren: is typisch voor Belgische Blauwe hardsteen. Het uitzicht wordt bepaald door het oppervlak te bewerken met matrijzen met stalen punten. Zo bekomt men een oppervlak met miljoenen minuscule witte puntjes. Het boucharderen zorgt voor een oneffen structuur en biedt heel wat troeven voor buitentoepassingen.
 

 


Plaatsing

De plaatsing van natuursteentegels dient vakkundig en met aangepaste materialen te gebeuren. Best is een zuivere zandsoort – bijvoorbeeld wit zand – en wit cement of trascement. Dit zijn zuivere bestanddelen. Een absolute must om te vermijden dat de natuursteen gaat verkleuren of vlekken vertonen.



3. Cementtegels of betontegels


Deze laatste groep is vooral geschikt voor buitentoepassingen omdat deze soort vrij poreus is. De cementgebonden tegels worden in een vorm gegoten en voorzien van een afwerklaag. Dit kan variëren van silex – uitgewassen beton-, over structuurtegels – tekeningen ingebracht – tot modellen met toeslagstoffen – vb marmermozaïek.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in