Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Pelletkachels overtuigen met design en prestaties

Pelletkachels winnen almaar meer de harten van de Belg. En niet zomaar: de apparaten verenigen design en prestatie. Ook het gebruiksgemak en de haalbare investering dragen bij aan het succes. Dat maakt ook dat pelletkachels hun rol als bijverwarming stilaan ontgroeid zijn en als volwaardige hoofdverwarming fungeren.
Om met de deur in huis te vallen: wat kost een pelletkachel tegenwoordig? Voor een kwaliteitshaard moet je rekenen op een investering tussen 1.800 en 4.000 euro, afhankelijk van het vermogen en design. Het grote prijsvoordeel haal je uit de brandstof. Met 20 kilo pellets laat je de haard tussen 15 en 30 uur branden. Na hout blijven pellets de meest prijsgunstige brandstof. Reken op 6 eurocent per kWh. Verwarmen met pellets is dus goedkoper dan met aardgas of stookolie, ook al wordt het prijsverschil tussen de brandstoffen kleiner.

Terugverdientijd

Met de trend naar kleinere, goed geïsoleerde en luchtdichte woningen, is de te verwarmen ruimte ook kleiner. Zeker in het geval van passiefhuizen is het vermogen van verwarmingsinstallaties te groot. De pelletkachel is dan een volwaardig alternatief om de woning te verwarmen op die momenten dat het buiten echt koud is. De pellethaard dient afgestemd te worden op de woning. Dat vraagt een berekening op basis van de te verwarmen oppervlakte en uw behoeften. Aan iedere oplossing hangt een ander prijskaartje. De terugverdientijd ligt doorgaans tussen de 3 à 5 jaar.

Design en prestaties

De pelletkachel heeft de afgelopen jaren een ware revolutie doorgemaakt. De fabrikanten hebben hun toestellen continu verbeterd om minpunten zoals het ventilatorgeluid of het beperkte vlammenbeeld weg te werken. Zo zie je vandaag bij pelletkachels mogelijkheden die je ook terugvindt bij klassieke haarden en kachels: een vuurzicht langs twee zijden, een hoekhaard of een bediening met een touch screen. Maar de pelletkachel kan in zijn design ook heel discreet in de ruimte aanwezig zijn.
 
Naast hun uitstraling en gezelligheid zijn de nieuwe haardtypes ook heel performant. Zo stemmen de haarden hun verbruik af op de ruimtetemperatuur of op de warmtevraag. De gewenste temperatuur kan ook geprogrammeerd worden in verschillende tijdszones, zodat er nooit teveel verbruikt wordt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in