Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Opgelet: pas gevloerd!

Tegengestelde polen trekken elkaar aan. Die wetmatigheid gaat op in de fysica, doet onlogische liefdesrelaties juist lijken én valt door te trekken naar de interieurinrichting. Want hoewel er nooit meer pastorijwoningen gebouwd werden, vliegen strakke antraciet tegels in zo groot mogelijke formaten de deur uit. Dat stijlvolle contrast tussen rustiek en modern, weet je wel. Ook de opmars van naadloze gietvloeren in al zijn varianten en de terugkeer van steentapijten en terrazzovloeren passen daarin.
Anderzijds ziet men in de houtvloeren een grote vraag naar parket dat al een leven achter de rug lijkt te hebben, verweerd en vol knoesten. "Bouwers kiezen dit om hun strakke interieurs een karaktervolle, gezellige toets te geven", aldus Koen Beulen van Hout Beulen. Alweer dat zoeken naar contrast dus.

Oorspronkelijk waren ze vooral bedoeld voor industriële toepassingen, maar de laatste jaren duiken ze almaar vaker in woningen op: gietvloeren met kunstharsen. Hun letterlijke en figuurlijke flexibiliteit maakt dat je met kunstharsen ver kan gaan in de aankleding van je interieur. Op de grond geven de naadloze gietvloeren een gevoel van ruimte, maar je kan ook andere interieurelementen een jasje van kunsthars geven, om zo speciale effecten te creëren door de vloer te laten doorlopen in de wand of - bijvoorbeeld - een ontvangstbalie.

Kunstharsen bestaan in diverse chemische samenstellingen, en worden ook toegepast in de meest uiteenlopende vakgebieden, van tandvulling tot vliegtuigbouw. "Als vloerbekleding gebruikt men vooral epoxyhars en polyurethaanhars (PU)", aldus Dirk Van Tricht van Steppa Vloertechnieken uit Kapellen. "Zelf opteer ik voor woningen meestal voor PU. Epoxy is vooral nuttig bij hoge drukbelasting."

Toplaag

Als gietvloer worden de kunstharsen gemengd met een fijn vulmiddel, zoals kwartsmeel of erg scherp zand. "Meestal wordt een gietvloer opgebouwd in vier lagen. Dat kan bovenop een chapelaag, maar ook gewoon over een bestaande tegelvloer of parket. Een van de voordelen van een gietvloer is de minimale dikte."

Ondergronden moeten eerst goed opgeschuurd worden, zodat de grootste oneffenheden weggewerkt zijn. Daar giet men dan eerst een schraaplaag op. "Hierdoor verdwijnen de laatste oneffenheden en ontstaat een niet-poreuze laag. Daar bovenop komt de eigenlijke gietvloer, 1 à 2 mm dik. Om verkleuring tegen te gaan volgt een toplaag, of best twee."

Elke laag moet apart gegoten worden en telkens een nacht drogen. In het gieten van een vloer kruipen dus veel manuren, wat de prijs opdrijft. Volgens Bjorn Saro van Excellent Epoxyvloeren in As begint de prijs voor een kwaliteitsvolle gietvloer in PU voor woningen vanaf 60 euro/m². Hij waarschuwt voor firma's die onder die prijs gaan bij relatief kleine vloeroppervlakten. "Er zijn in deze sector veel bedrijven actief die de klant iets voorliegen", vertelt hij. "Ze vermengen bijvoorbeeld de gietvloer met minderwaardige producten, of besparen op de toplagen."

Renovatie

Een vloer leg je voor het leven, dus is het waard om er in te investeren. Dat is de raad die vele jonge bouwers meekrijgen van hun - ongetwijfeld verstandige - ouders en andere raadgevers. En toch is het net de 'vergankelijkheid' ervan die een gietvloer populair maakt. "Jonge mensen willen niet vastzitten aan hun interieur", constateerde Dirk Van Tricht. "Ze houden ervan om nu en dan hun hele inrichting om te gooien, tot zelfs de kleur van hun vloer toe. Een gietvloer leeft daarin met de klant mee, omdat de vloer wat sneller verslijt. Zo'n vloer is ook snel en zonder breken te renoveren: gewoon opschuren en een nieuwe laag laten opzetten."
Het kleurenspectrum voor gietvloeren is even divers als dat voor verf. "Ik werk ook samen met een kunstenares die schitterende patronen of tekeningen kan maken in de vloer", aldus Van Tricht.

Ook Bjorn Saro van Excellent Epoxyvloeren ziet dat zijn klanten zich laten verleiden door de vele stijlmogelijkheden van een gietvloer. "Zo'n vloer beantwoordt perfect aan het streven naar een minimalistisch interieur", stelt hij. "Een naadloze vloer is strak hedendaags en geeft een hoogtegevoel aan de hele ruimte. Epoxy en PU geleiden bovendien uitstekend de warmte van vloerverwarming en zijn helemaal anti-allergisch."

Duizend-en-één varianten

Kunstharsen vinden nog maar recent hun weg naar de woningbouw. Die evolutie zorgde in korte tijd al voor tal van nieuwe toepassingen met gietvloeren. Een populair voorbeeld daarvan is het vermengen van verfschilfers of flakes in de gietvloer, met als resultaat gekleurde stukjes die driedimensioneel lijken te zweven in de vloer. "Vergelijkbaar daarmee is de metalufloor", zegt Bjorn Saro van Excellent Epoxyvloeren. "Hierbij worden metaaldeeltjes gebruikt als flakes. Die zijn beschikbaar in een vijftiental kleuren, maar telkens met een metallic toets. Dat zorgt voor een glinsterend designeffect."

Andere mogelijkheid is zydit: een gietvloer met zeer fijn granulaat (zand- of grindkorrel) erin vermengd. "Als zo'n vloer wordt gegoten, zakken die deeltjes traag naar beneden terwijl de vloer hard wordt. Ook hierdoor krijg je een 3D-effect."

"In feite zijn oneindig veel toepassingen mogelijk", stelt Dirk Van Tricht. "Sommige verkopers doen met elke nieuwe toepassing alsof ze het warm water hebben uitgevonden, en het prijskaartje is dan ook navenant. Hoed je daar voor, want meestal is het maar een kleine variatie op een al lang bestaand thema."

Tapijtje van steen

Je houdt van de voordelen van een naadloze vloer, maar een gietvloer in epoxy of PU vind je te modern, te steriel voor je eerder rustieke interieur? Dan bieden siergrind, een marmervloer of terrazzo misschien soelaas. Deze zogenaamde steentapijten sierden eeuwen geleden al interieurs. Toen werden ze aangelegd met grind- of marmerkorrels en klei, of later met cement. In de hedendaagse versie worden kunstharsen toegepast, zoals epoxy op polyurethaan. De harsen worden vermengd met grind - voor een siergrind vloer - of marmerkorrels, voor een marmertapijt. Een heel modern effect wordt bereikt door glasbolletjes te vermengen. Ook hierin is veel variatie mogelijk, onder meer in de grootte en de kleur van de steentjes. Het grind kan gebruikt worden in de natuurlijke kleuren, maar kan ook vooraf geverfd worden met epoxy.

Een terrazzo is nog een variant op zulke steentapijten. "Bij een terrazzo wordt een siergrind of marmertapijt achteraf goed opgeschuurd, zodat de steentjes middendoor geslepen worden", legt Dirk Van Tricht uit.

Grootste voordeel van deze vloertypes is de snelheid waarmee ze aangelegd kunnen worden. "Siergrind kan gewoon over een bestaande tegelvloer worden gelegd, en is in één dag klaar."

To beton or not to beton?


Gietvloeren worden door architecten geroemd om hun ruimtelijke effecten, waardoor kamers plots groter lijken te zijn. De eerste vloer met zo'n eigenschappen was de betonvloer. Die wordt nog steeds vaak gebruikt in fabriekspanden, maar is in de woningbouw bijna volledig verdrongen door betonimitaties van kunsthars. "Door twee kleuren gietvloer te vermengen, krijg je een perfecte imitatie van beton", aldus Dirk Van Tricht. "Een echte betonvloer is moeilijk volledig te egaliseren in kleine ruimtes met veel hoeken en kanten. Zo'n vloer moet ook snel 20 cm dik zijn om niet te barsten en is enigszins poreus. Een imitatie betonvloer geeft bovendien geen stof af."

Veel oud, weinig hout


Op vlak van houten vloerbedekking ziet Koen Beulen van Hout Beulen in Hasselt een trend op technisch en een op esthetisch vlak. "De technische trend is dat er bijna geen massieve parketvloeren meer worden verkocht", vertelt de zaakvoerder van de houtspeciaalzaak. "De meeste merken van parket bestaan nu grotendeels uit een multiplex plaat. Daar bovenop komt een toplaag in de gewenste houtsoort die het uitzicht bepaalt. De plaatsing gebeurt eenvoudigweg via een kliksysteem."

Op technisch vlak denkt men dus vooruit, qua uitzicht moet parket er tegenwoordig zo oud mogelijk uitzien. "Parket, maar ook laminaat, met een 'wasted' uitzicht loopt momenteel heel goed. Het moet verouderd lijken, met kantjes af en diepe groeven. Ik denk dat bouwers op die manier een gezellige toets willen geven aan hun eerder strakke interieurs."

In het ruim assortiment laminaatvloeren valt op dat zowat alle mogelijke motieven en kleuren mogelijk zijn, van spacy 3D-effecten tot imitatie-bamboe. "Maar toch verkopen vooral de laminaatvloeren met houtuitzicht. De hype rond bamboe is weer over zijn hoogtepunt heen."

Groot, donker en recht

Zo groot en zo donker mogelijk. Zo moet de meest gevraagde vloertegel er zowat uitzien. "En met gerectificeerde hoeken en kanten", luidt het bij 'IC Vloeren voor het leven' in Hasselt. Zij zien geen opvallende nieuwigheden tussen hun producten. "Wel bieden fabrikanten almaar meer verschillende formaten aan, grote formaten vooral. Een tegel van 60 bij 60 centimeter is geen uitzondering meer. Grote rechthoekige tegels worden ook vaak aangewend als lambrisering. Ook mozaïeken lopen goed, in glas bijvoorbeeld. Al kost dat wel zo'n 120 à 130 euro/m². Nog duurder is een inox mozaïek: 520 euro/m²."

Op bouwmekka Batibouw profileerde het Oost-Vlaamse Veronove zich met enkele opvallende nieuwigheden. Zo stelden ze er voor het eerst in België de vloeibare of bewegende tegel voor. Deze vloertegel is een leuke gimmick die een meerwaarde betekent voor elk trendy interieur. De tegel bevat twee gekleurde vloeistoffen. Door op de tegel te stappen, wordt een optisch effect gecreëerd dat verandert bij elke stap.

Ook stelden ze een volkeramische ecologische tegel voor, die gemaakt is uit gerecycleerde neon- en gloeilampen. De Oxygena is dan weer een vloertegel die titaniumdioxide bevat. Dit chemisch element reduceert de luchtvervuiling, zodat de tegel luchtreinigend werkt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in