Op het snijpunt van strak en warm

Gewijzigd op 1/01/1900

EPN - Sarah Van Hove
EPN - Sarah Van Hove
© EPN - Sarah van Hove
EPN - Sarah Van Hove
EPN - Sarah Van Hove
© EPN - Sarah van Hove
EPN - Sarah Van Hove
EPN - Sarah Van Hove
© EPN - Sarah van Hove
EPN - Sarah Van Hove
EPN - Sarah Van Hove
© EPN - Sarah van Hove
EPN - Sarah Van Hove
EPN - Sarah Van Hove
© EPN - Sarah van Hove

In een van de gezelligste wijken van Ranst, op slechts enkele kilometers van Antwerpen, vonden Filip en Nicole Schots hun ideale bouwgrond. Ze namen een architectenbureau onder de arm waar ze al enige ervaring mee hadden, en lieten er een solide huis optrekken.


Hedendaags en tijdloos

Voor Filip en Nicoles onderneming – een succesvol vleeswarenbedrijf – ontwierp architectenbureau Abetec al verschillende gebouwen. Ze waren beiden erg tevreden met de samenwerking en daarom klopten ze opnieuw bij dit kantoor aan. “We wilden een hedendaags, strak huis dat tegelijkertijd warm en tijdloos zou zijn”, zo vertelt Nicole. “Ik had maandenlang allerlei ideeën uit tijdschriften gehaald. Alles wat ik mooi vond, had ik uitgescheurd. Zo kwamen we uiteindelijk met een dikke map vol knipsels aanzetten en konden we duidelijk maken wat we wilden.”


Industriële look

Die aanpak werkte, want met het eerste ontwerp waren ze meteen erg tevreden. De firma had voor hen een zwaar, solide bouwwerk uitgetekend. “Normaal gezien werken deze architecten niet voor particulieren, maar tekenen ze bedrijfsgebouwen uit. Dat merkten we ook aan het ontwerp, het had iets industrieels. De architecten wilden bijvoorbeeld veel beton in de constructie gebruiken. Ze hadden geen alledaags huis voor ons uitgetekend, maar wij vonden het meer dan geslaagd.”


Grijze nuances

De woning kreeg een rechte, strakke belijning en grijs is de overheersende kleur. Ze komt terug in verschillende nuances die het huis een dynamische uitstraling geven. De achtergevel bestaat bijna volledig uit glas. De woning is daardoor heel licht en oogt extra ruim. “Bovendien zijn het stuk voor stuk grote, open kamers”, zegt Nicole. “Dat geeft een heel aangenaam gevoel: je voelt je hier geborgen zonder dat in de ruimtes een beklemmende sfeer heerst.”


Rechttoe, rechtaan

In de hal werd een vide gecreëerd, zodat de bewoners beneden contact hebben met de bovenverdieping. Ook de plafondhoge deuren dragen bij tot de ruimtelijke, open sfeer die hier heerst. Beneden werden hoofdzakelijk schuifdeuren gebruikt die dan weer het strakke van de woning benadrukken. “We wilden in de eerste plaats een rechttoe, rechtaan woning. Overbodige franjes zagen we liever niet, het gebouw op zich moest een sterke uitstraling hebben. Aan de andere kant mocht het geheel natuurlijk ook niet te kil of afstandelijk worden. Het moest wel leefbaar blijven.”


Carte blanche voor de inrichting

Precies daarom schakelden Filip en Nicole ook Glenn Sestig in, die al naam en faam heeft gemaakt als architect. Het klikte meteen en het koppel gaf hem carte blanche voor de inrichting. Hij dacht mee na over belangrijke zaken zoals de indeling van de woning. “Wij wilden alle slaapkamers achteraan, zodat we allemaal een mooi zicht op de tuin zouden hebben”, aldus Nicole. “Hij raadde ons echter aan om de zaken anders aan te pakken. Met alle slaapkamers achteraan zouden het stuk voor stuk kleine, smalle ruimtes geworden zijn. Dat wilden we natuurlijk liever niet. Glenn overhaalde ons om de kamers van de kinderen – die hier toch niet eeuwig zullen blijven wonen –onder te brengen aan de straatkant. Achteraan liggen nu onze slaapkamer en dressing met badkamer.”
Van daaruit hebben Filip en Nicole een oogstrelend uitzicht over de tuin. Die kreeg, net zoals het huis, een strakke belijning en een sobere look. Het groen overheerst en doet het gebouw nog beter tot z’n recht komen.


Vier vierkanten

Ook wat aankleding en interieur betreft, leverde Glenn Sestig een flinke bijdrage aan het eindresultaat. Interieur en exterieur van deze woning gaan perfect samen. Het huis werd sober maar smaakvol ingericht. Het oogt stijlvol, maar het is ook leefbaar. Hier en daar werden originele elementen voorzien die het huis karakter geven. In de gang naar de garage werd bijvoorbeeld een rij van vier vierkanten op de muur geschilderd. “We wilden hier iets doen om de gang wat meer karakter te geven, maar we wisten niet meteen wat. Omdat het eigenlijk een verloren hoek is, vonden we het al te gek om er een duur schilderij te hangen. Maar de schilder kwam met dit voorstel, en dat vonden we een goed idee.”


Nog meer genieten

Om het leven in dit huis nog aangenamer te maken, is zowat alles gestuurd via domotica. Van de verwarming tot de zonnewering, de bewoners kunnen elke functie regelen met een druk op de knop. “We zijn nog altijd heel tevreden over dat systeem”, stelt Nicole. “Het maakt het leven toch een pak eenvoudiger. Zo’n domoticabesturing is een vrij zware investering, maar het maakt wel dat je nog meer van het huis kan genieten.”


Vloertips

Een van de elementen waar Filip en Nicole nog steeds het meest tevreden mee zijn, is de Silestone-vloer. “De vloer is onvoorstelbaar makkelijk in onderhoud en is slijtvast. De trap hebben we uit hetzelfde materiaal laten maken, net zoals het keukeneiland en de douche. Allemaal elementen die toch flink wat te verduren krijgen, maar alles ziet er nog net hetzelfde uit als zeven jaar geleden.”
Minder tevreden zijn ze met het vasttapijt in de slaapkamers. “Op zich is het erg mooi, maar het slijt met de jaren. Je krijgt er onvermijdelijk vlekken op die er nooit meer uitgaan, en zeker op zo’n lichte kleur als hier valt dat op. Het is uiteraard wel warm, maar we zouden het nooit meer doen.”

Bron: Special Bouwen - EPN - Tekst: Fanny Storms - Fotografie: Sarah Van Hove

Wil je meer van dergelijke reportages lezen? Bestel dan hier de wintereditie van Special Bouwen.