Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

Ongediertebestrijding in de keuken

In de keuken is ongediertebestrijding noodzakelijk. Ongedierte is immers niet alleen irritant – denk aan vliegjes rond je oren -, maar de dieren dragen ook ziektes met zich mee en/of brengen schade toe aan je keuken. Daarom deze tips hoe je kakkerlakken, vliegen, ratten, muizen en ander ongedierte kunt bestrijden in de keuken.

Als het gaat om ongedierte, is voorkomen beter dan genezen. Houd je keuken dus proper! Hoe?

  • Sluit voedsel goed af. Gebruik plastieken bakken met sluiting
  • Laat nergens voedselresten liggen
  • Doe vuilnisbakken altijd dicht
  • Draai elke kraan goed toe. Vermijd lekkende kranen
  • Veeg niet alleen het aanrecht af, maar ruim ook op en rond de oven en achter de koelkast
  • Poets regelmatig grondig de keuken

Gaten dichten

Kleine diertjes hebben slechts een klein gaatje of spleetje nodig om in je keuken te geraken. Gun ze dat niet. Maak daarom elk opening dicht. Dit kan met siliconen. Gaten in de spouw dicht je met fijn ijzergaas. Ook luchtfilters scherm je best af met gaas.

Kakkerlaken en co

Kakkerlakken houden van vocht en warmte. Goed ventileren in de keuken is daarom aangeraden. Zet je verwarming niet hoger dan 20°C. Kakkerlakken planten zich snel voort. Grijp dus snel in! Een beginnende plaag verdelgen doe je met een bakje gevuld met olie. Een andere optie om kakkerlaken te bestrijden is een lijmval. Dit is een kartonnen doosje met een lokstof en een plaklaag.
 
Mieren zijn ook geen pretje. Ga terug naar buiten en zoek naar het nest. Giet er kokend water in. Terug binnen kun je gemalen kaneel of kruidnagel strooien in de hoeken van de plinten. Laat dit natuurlijk niet te lang liggen, want anders is het andere ongedierte weer daar. Mierenverdelgers – zoals mierenlokdoosjes en mierenpoeder – zijn alternatieven. Ook koper houdt mieren buiten. Leg bijvoorbeeld een koperen muntstuk op de plek waar mieren kruipen.

Vliegend ongedierte

Vliegen, wespen en bijen zijn dol op eten. Voedsel afschermen is dus de boodschap.

Vliegramen en vliegendeuren werken zeer efficiënt. Een elektrische vliegenvanger, die tegen de muur hangt, is ook handig bij het bestrijden. Tip: kies voor een apparaat met een opvangbak en een lijmvlak. Zo vallen de dode dieren niet op de grond of op het aanrecht.

Een slinger met lijm werkt ook goed, maar oogt niet mooi.

Sommige geurige planten (citroenmelisse, lavendel, pepermunt, …) houden beestjes op een natuurlijke wijze buiten de keuken.

Bijen zijn nuttige dieren, maar met uitsterven bedreigd. Sommige soorten behoren in België al tot de beschermde diersoorten. Je doodt dus best geen bijen. Vang ze (bijvoorbeeld met een glas en een stuk karton) en laat ze terug vrij in de natuur.

Muizen en ratten

In vergelijking met vliegend ongedierte hebben muizen en ratten het niet begrepen op licht. De verlichting dus één keertje aanlaten, kan dan eens helpen. Denk wel aan je energiefactuur. Muizen en ratten kun je levend vangen en terug vrijlaten in de natuur. Dit kan met een diervriendelijke muizenval of een lokdoosje. Knaagdieren volgen telkens dezelfde route. Zoek deze route en plaats daar de vallen. Meestal lopen muizen en ratten langs de muren of plinten op. Muizen zijn ook geen liefhebber van verse koffiedras. Wanneer je dit aan de doorgang legt, blijven ze ook weg. Ruim dit natuurlijk wel op tijd op. Een kat doet ook wonderen.

Geen vergif

Gebruik geen vergif in de keuken om ongedierte te bestrijden. Vergif kan immers ook schadelijk zijn voor de gezinsleden en de huisdieren. Nog nadelig aan vergif is het feit dat muizen en ratten pas na een tijdje sterven en ergens blijven liggen tot je ze vindt. Zit je met een muizenplaag? Bel dan een vakman.  

Handschoenen aan

Heb je ongedierte in de keuken? Ruim het dan meteen op. Gebruik daarbij altijd handschoenen. Zo kom je niet in contact met overdraagbare ziektes en infecties. Een grondige schoonmaak achteraf is ook een must. 

Auteur: Daan Slingers - april 2013
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in