Aanbevolen partners
Onderdelen van de kraan en hun functie
De ene kraan is de andere niet. Zeker niet qua looks. Maar hoe zit het met de binnenkant van wastafelkranen, keukenkranen en badkamerkranen? Zijn er daar verschillen tussen de onderdelen? Hoe belangrijk zijn die onderdelen? En welke functie heeft elk onderdeel? Wat zorgt voor de hoeveelheid water per minuut, de veiligheid, de strijd tegen kalkaanslag? De antwoorden op een rijtje.
Kranen bestaan tegenwoordig ook uit kunststof, en niet meer enkel uit messing en metaal. De onderdelen van een kraan worden ook almaar kleiner. De grote massieve kranen van weleer zijn vervangen door slanke, elegante modellen.
Hoogte van de kraan
Een kraan voor een wastafel is meestal lager, omdat deze dient om je handen te wassen of om er een beker onder te houden.
Een kraan in de keuken is vaak hoger en kan uitzwenken. Je moet er met een kookpot of emmer onder kunnen en je kunt er in alle hoeken van de gootsteen mee komen.
Let op: sommige fabrikanten hebben ook een hoge kraan voor de badkamer, zodat je je haren er onder kunt wassen.
Een kraan voor een bad is nog anders: die is meestal aan de muur bevestigd en moet niet beweegbaar zijn. De douchekop zorgt er bij een bad immers voor dat je het water krijgt waar je het wilt. Voor losstaande baden zijn er ook kranen op een hoge voet, die je op de vloer bevestigt en niet aan de muur.
Lees meer: Materialen en uitloop van kranen
Perlator
Badkamer-, keuken- en wastafelkranen zijn technisch gezien quasi identiek opgebouwd. Het enige verschil zit hem in de perlator. Dit mondstuk, dat je niet langs buiten ziet, zorgt ervoor dat er lucht in de waterstraal komt. Dit bepaalt hoe krachtig de waterstraal is en de hoeveelheid water die per minuut door de kraan stroomt.
Een wastafelkraan
- ± 5 liter per minuut
- Weinig debiet gewenst om geld te besparen
Een keukenkraan:
- ± 10 liter per minuut
- Voldoende debiet gewenst om spoelbak voor afwas snel te vullen
Een kraan voor het bad:
- ± 15 liter per minuut
- Veel debiet gewenst zodat je het bad op korte tijd kunt vullen
Binnenwerk
Naast de verschillende soorten grepen en de perlator heb je ook nog het binnenwerk (mengsysteem).
Tot eind jaren '90 bestond het mengsysteem uit keramische schijven, maar dat systeem stond toen nog niet op punt, zeker wat betreft het vet tussen de keramische schijven en kamers. Bij te hoge temperaturen verdween dit vet en kreeg je problemen.
Daarom kreeg een ééngreepsmengkraan een mengkogelsysteem.
Het binnenwerk van een tweegreepsmengkraan werd uitgerust met een sluitlichaam.
Veiligheid
Thermostatische mengkranen zijn uitgerust met een veiligheidssysteem. Dit zorgt er voor dat de greep blokkeert bij een bepaalde temperatuur (± 38 - 40°C). Dit systeem voorkomt verbranding en werkt energiebesparend.
Wil je toch een hogere temperatuur? Dan kun je met een manueel de heetwaterbegrenzing aanpassen. Deze knopjes staan tegenwoordig onderaan. Staan ze bovenaan dan kan een onderhoudsproduct langs hier binnendringen en in het binnenwerk zorgen voor schade.
Strijd tegen kalk
Kalkaanslag en vuil tussen de onderdelen zijn veel voorkomende problemen bij kranen. Daarom worden kranen standaard uitgerust met filters - de zeefdichtingen - die kalk en vuildeeltjes opvangen.
Een handige tip om zelf kalkaanslag in de kraan te voorkomen is regelmatig je kraan van hele koude naar hele warme temperaturen en omgekeerd te laten gaan. Op die manier voorkom je dat kalkdeeltjes het thermo-element blokkeren. Best wrijf je ook na gebruik je kraan of douche even schoon met een droge, zachte doek. Zo voorkom je niet alleen kalkaanslag. Je moet ook geen reinigingsproducten gebruiken, die mogelijk schaden berokkenen aan je kraan of douche.
Meer onderhoudstips? Lees:
Automatische en digitale kranen
Automatische en digitale kranen zijn uitgerust met een oog, een sensor of scherm. Kranen met een oog of sensor treden in werking zodra je je handen onder de kraan steekt. Kranen met een schermpje kun je met een lichte vingertoets bedienen.
Bij de elektronische kraan kun je de temperatuur nog regelen door middel van een mini-hendeltje aan de zijkant van de kraan.
Bij de digitale kraan druk je voor warmer of kouder water op het scherm.
Auteur: Daan Slingers - december 2012
Nog inspiratie nodig? Lees: Douchekranen: van comfortabel tot wellness