Mooi werk met keurmerk

Gewijzigd op 3/05/2012 door TiM Vanhove

Minguet - Lejeune
Minguet - Lejeune
© Bâtidéco
Minguet - Lejeune
Minguet - Lejeune
© Bâtidéco
Minguet - Lejeune
Minguet - Lejeune
© Bâtidéco
Minguet - Lejeune
Minguet - Lejeune
© Bâtidéco
Minguet - Lejeune
Minguet - Lejeune
© Bâtidéco

Dit huis in Bolbeek bewijst dat ruimte, luxe en extreem comfort – inclusief zwembad – samen kunnen gaan met energiezuinigheid.


In de buurt van Wezet staat een modern zwart-wit huis met een haast hermetisch ogende voorgevel. Het terrein werd samen met vrienden aangekocht en in twee kavels opgedeeld. In deze streek tussen Vesder en Maas, in het Land van Herve, wordt in zulke gevallen vaak voor een fermette gekozen – maar niet hier. Er werd slechts één ontwerp ingediend, met twee woningen en de vergunning was er snel. Al wil dit niet zeggen dat over het pand niet lang werd nagedacht; de bouwwerken zijn pas na drie jaar begonnen. Serge en Mireille Lejeune woonden in het verleden in een bijzonder energieverslindend herenhuis in de stad, wat voor hen reden te meer was om nu voor thermo-efficiëntie te kiezen. Het ontwerp lieten ze over aan de groep Horizon, het bedrijf van Serge. Horizon streeft naar ‘de beste verhouding tussen financiële investering, verlaging van het energieverbruik en een maximaal comfort’. De ontwerpers maakten ook voor dit specifieke geval gebruik van reeds bestaande principes voor milieuvriendelijke klimaatregeling, recente elektronische regeltechnologie, hoogperformante isolatiematerialen en natuurlijke grondstoffen. Vandaag vervult de woning een voorbeeldfunctie op het gebied van energiezuinig bouwen.

Een handtekening in zwart-wit

Serge en Mireille hadden een eigen visie over de sfeer waarin ze wilde wonen en de wijze waarop hun leefvertrekken in elkaar moesten overvloeien, en met die visie stapten ze naar architecte Angéline Bayet van onderzoeksbureau B2. De bungalow staat op een hellend terrein. Vanwege de sponzige bodem werd eerst een aangepaste fundering gelegd. De tuin rond de U-vormige woning kreeg een terras van Belgische blauwe steen met een unieke antisliplaag ontwikkeld door het bedrijf Pesser. Dit terras ligt ook rond het binnenzwembad en loopt door tot het barbecuegedeelte. Aan de straatkant is een enorme, overhellende witte muur te zien met een rechthoek van zwarte Trespa – plaatmateriaal dat vaak voor gevelbekleding wordt gebruikt. Naar de imposante aluminiumdeur is het even zoeken – ze is slechts herkenbaar aan de fijne handgreep. Ook de garage is op haast onzichtbare wijze in een van de zijgevels verwerkt. Alle hoeken van de woning kregen een opvangbassin voor regenwater, dat aangewend wordt voor de tuin en het reinigen van de gevel. Dat laatste gebeurt eens in de drie jaar.

Energiezuinig ontwerp

De woning is ideaal op het zuiden gericht en benut die ligging optimaal dankzij grote ramen die op passieve wijze de warmte van de zon indrinken. Geautomatiseerde zonneschermen gaan oververhitting tegen. Aan de noordzijde zijn de ramen zo klein mogelijk gehouden om warmteverlies te voorkomen, vooral in de winter. Beton, het gebruikte bouwmateriaal, heeft de interessante eigenschap thermisch inert te zijn. Alle buitenmuren zijn volledig geïsoleerd en bekleed met fijne pleisterkalk. De aluminiumkozijnen omvatten superisolerend dubbel glas. Het platte dak is bekleed met witte, reflecterende Derbibrite, alweer om oververhitting te voorkomen. Ook ligt hier 20 m2 aan zonnepanelen voor de productie van warm water en het verwarmen van het zwembad. Alle buizen zijn geïsoleerd. En wie goed isoleert, moet ook goed ventileren. Dat is een andere troef van deze constructie: dubbelstroomventilatie die voor een voortdurende aanvoer van frisse lucht zorgt. Als het buiten warm is, wordt de lucht gekoeld door het water – dat zich constant op een temperatuur van 15° bevindt – uit een natuurlijke put. In de winter wordt de warmte die het gebouw vrijgeeft – en ook de warmte van het zwembad; daar wordt voortdurend warme lucht langs alle kozijnen geblazen om wasemvorming te voorkomen – opgevangen om de vertrekken mee te ventileren. Het enige minpunt is de open haard. Die brengt zo veel warmte in de woning dat het zo mooi afgestemde systeem er wel eens door ontregeld raakt. Alles wat de natuur te bieden heeft, wordt gebruikt. Het hemelwater wordt in een grote tank opgeslagen en gebruikt voor de was en de toiletten. Is de tank leeg, dan wordt hij automatisch bijgevuld met water uit de put. Een verfijnd domoticasysteem regelt de verlichting, de beveiliging, de zonnepanelen, de verwarming, de ventilatie en het audiosysteem.

Een functioneel en hedendaags interieur

Het pand is ingedeeld in grote vertrekken die met elkaar in verbinding staan. Een enorm verschil met de kleine vertrekken in hun vorige woning. Mireille raakte een beetje de weg kwijt in al die ruimte en deed een beroep op interieurarchitecte Laurence Detry van het bureau Juste D. Zij hielp haar een warm geheel te creëren met sober vormgegeven meubilair. Indien gewenst kan de inrichting in een handomdraai worden gewijzigd voor een meer formele setting. De meeste meubels zijn op maat gemaakt. De alomtegenwoordige kastruimte is gerealiseerd door het bedrijf Bonten. Wit is hier heer en meester. "Ik kwam uit een huis waar elk vertrek zijn eigen kleur had”, vertelt Mireille. “Hier komt elke ruimte uit op een andere en daarom heb ik uiteindelijk voor een neutrale context gekozen, met subtiele decoratieaccenten." Ook over de akoestiek is nagedacht. In de woon- en eetkamer zijn speciale plafonds van Knauf aangebracht voor een aangenamer geluid. De verlichting is uiterst energiezuinig. Lichtgevende groeven in de muren herbergen neon- en ledverlichting en verlenen de trappen en de contouren van het breedbeeldscherm een lichtaccent. De treden van de trap lijken te zweven. Dit is een gezamenlijke productie van siersmederij Thys-Servais en Bonten. Andere opvallende elementen zijn de glazen wanden aan de binnenhoeken van de U, die volledig openschuiven en zo het zwembad en de keuken vrije toegang tot de buitenwereld verlenen. Ook de sportzaal/sauna/hamam die boven het zwembad zweeft, werd in glas uitgevoerd, net als de vloerplaat in de inkomhal die spectaculair uitzicht biedt op de wijnkelder.

 

Praktisch
Architect: B2 Architecture - Mauro Baccarini en Angéline Bayet
Interieurarchitect: Juste D
Bouwjaar: 2008
Bouwmethode: thermo-efficiënt bouwconcept
Bewoonbare oppervlakte: 680 m2
Perceeloppervlakte: 2.500 m2

Materialen

 

  • gevels: beton met isolatielaag en pleisterkalk, zwarte Trespa-platen
  • buitenschrijnwerk: zwart aluminium met dubbel glas
  • vloeren: keramische tegels Dolmen van Leonardo, Belgische blauwe steen voor het zwembad en het terras, eikenparket op de bovenverdieping
  • meubels: maatwerk van meubelmakerij Bonten
  • keuken: Arclinea, kraanwerk van Franke, huishoudtoestellen van Gaggenau

Indeling

  • kelder: garage, wijnkelder, speelvertrek, technische kelderruimten onder het volledige zwembadgedeelte
  • gelijkvloers: keuken, wasruimte, eetkamer, woonkamer, garderobe, toiletten, zwembad met doucheruimte en technische ruimte, professioneel kantoor op twee verdiepingen met trap
  • 1e verdieping: slaapkamer van de ouders met dressing, badkamer en overdekt terras, 3 slaapkamers, kinderbadkamer, sportzaal met kleedkamer, toiletten, douche, sauna, hamam en de bovenverdieping van het kantoor
Verwarming: biomassaketel (pellets)
Budget: € 1.500/m2
 

Bron: Bouwen & Interieur - Tekst: Viviane Eeman - Fotografie: Fabian Rouwette