Loft met eigenzinnig karakter

Gewijzigd op 18/07/2013 door TiM Vanhove

Binnenkijken bij PCP Architecten
Tweewekelijks gunnen we onze bezoekers een kijk in spraakmakende Belgische woningen, loften en appartementen. Samen met vooraanstaande architecten en interieurarchitecten presenteren we de mooiste woningrealisaties, zowel nieuwbouw als renovatie. 

In een oud pand in het stadscentrum van Diest is het vandaag luxueus wonen. De drie verdiepingen van een gerenoveerde loft ogen wit en zwart. Enkel op de exclusieve mezzanine met bar is het interieur doorspekt met oranje elementen.

Identikit
De trap combineert witte en zwarte treden.
  • Type woning: loft
  • Locatie: Diest
  • Renovatiejaar: 2011
  • Woonoppervlakte:280m² excl dakterras
  • Opvallende materialen: volledige PU-gietvloer
  • Opvallende technieken:domotica
  • Krachtlijnen: zwart-wit op het eerste niveau, kleuraccenten op de twee overige niveaus, dakterras als sculpturale verlenging van de bar
  • Architect: PCP, Emiel Van Dorenlaan 69, Genk, T: 089/700 400
  • InrichtingLuyten Interieur
loft Diest - mezzanine
De oranje details zorgen voor een doorbreking van het witte.
© Luyten

Wensen van de bouwheer

De bouwheer - een gezin met een kind - wilde een exclusieve inrichting, onconventioneel en strak.

Uitdaging voor de architect

De grootste uitdaging voor PCP lag bij de integratie van de bestaande ruwe onderdelen in het totaalconcept. Zo leven de betonnen ribbenvloeren met onvolkomenheden hand in hand met het strak afgewerkte gipskartonplafonds.

“De loft vroeg om een maximaal ruimtegevoel, dit creëerden we met vaste en transparante wanden”, zegt architect Ben Wouters van PCP. “Het eerste niveau richtten we strak in met een boventoon van zwarte en witte tinten. De contrasttint oranje zorgt voor een verrassend effect. De verdiepingsruimten op niveau 5 en 6 zijn rond een bar ingericht. In schril contrast met de benedenruimte werkten we daar met wanden en plafond uit gefaceteerde vlakken, die het gevoel tussen wand en plafond doen vervagen.”
loft Diest - terras
Het dakterras verlengt de bar op het vijfde niveau. Buiten kunnen gasten plaats nemen in de lounge zetels.
© Luyten

Door de woning heen lopen

De loft heeft met zijn 280m² een grote woonoppervlakte, verdeeld over drie verdiepingen.
Op de eerste verdieping - niveau vier - zijn een inkom en traphal, toilet, keuken en berging, leefruimte, twee slaapkamers met hun eigen badkamer, wasruimte en dressing ondergebracht.

Op het vijfde niveau is er een polyvalente ruimte met aansluitend een dakterras.

Op de bovenste verdieping zijn nog twee slaapnissen voorzien.

Blik op het interieur

Bij de inrichting van het interieur primeren mdf en composiet als materialen, maar ook HPL en glas.
  • loft Diest - leefruimte met keukenHet kookgedeelte en de keukenberging staan als losse volumes in de ruimte. De berging zit verscholen achter de zwarte keukenkasten, afgewerkt in gelakte mdf. De fronten van het witte kookeiland in hoogwaardige composiet (Kerrock). In de achterwand van de keuken zitten twee Kaskade-systemen verwerkt die de kooknis afsluiten. Alle elektrische toestellen inclusief wok, tepanyaki en stoomoven zijn ingewerkt, net als een tv-scherm. In de berging is ook nog een wijnkoeler voorzien.
    © Luyten
  • loft Diest - badkamer met slaapkamerDe slaapkamer – inclusief zwevend bed – vormt met de badkamer één geheel. De wanden van de douche zijn bekleed met gelakt glas, de vrijstaande panelen van de douche zijn in helder glas.
    © Luyten
  • loft Diest - badkamerHet wastafelmeubel is gemaakt van gelakte mdf en zit in het tablet verwerkt. Alle deurtjes en lades zijn te openen via een druksysteem.
    © Luyten
  • loft Diest - mezzanine zijkantDe polyvalente ruimte op de vijfde verdieping is een volledig witte ruimte. Hier is met een metalen constructie een mezzanine gecreëerd. De kasten van de toog zijn in HPL(panelen van houtvezels of lagen papier), het tablet bestaat uit een hoogwaardige composiet (Kerrock). Het heldere glas kan met gekleurde folie van kleur veranderen.
    © Luyten
  • loft Diest - trapDe trap is een metalen constructie verwerkt achter een gyproc-wand. De treden zijn vervaardigd uit massieve houten platen.
    © Luyten

Duurzame aspecten en energie

Het bestaande gebouw was helemaal niet geïsoleerd. Binnen zijn er daarom overal geïsoleerde voorzetwanden geplaatst. Screens gaan oververhitting tegen. Ook op energetisch vlak investeerden de bewoners. Een lucht-lucht-warmtepomp doet dienst als bijverwarming en koeling. In de hele loft is vloerverwarming aangelegd. Als ventilatie draait systeem D met warmterecuperatie mee.
Auteur: Kelly Cuypers, januari 2013
Fotografie: Luyten