Aanbevolen partners
Interieurarchitect of keukenexpert
Een standaard keukenuitrusting kopen en die plaatsen in de ruimte waar de keuken in je woning moet komen…
Deze simpele oplossing zal ongetwijfeld leiden tot keukenfrustraties. Omdat de looprichting niet goed is, omdat er werkruimte ontbreekt of omdat de keukenkasten toch niet zo mooi aansluiten op muren, leidingen, … Vooraf goed nadenken over hoe je jouw keuken wilt inrichten en welke uitrusting ze moet hebben, is dus wel zo handig.
Vertrek je voor de inrichting van de keuken van nul – nog geen plan, geen bestaande keuken – dan is alles mogelijk qua indeling en uitrusting.
Ga je de keuken renoveren of heb je een bestaand plan, dan zul je je moeten schikken naar de bestaande situatie.
In elk geval: vind je de keuken echt belangrijk en wil je van deze ruimte niet alleen een functionele maar ook aangename en praktische ruimte maken, dan bereid je jezelf best goed voor. Je kan advies vragen aan een interieurarchitect of een keukenexpert. Beide partijen zullen hun zegje hebben in het ideale keukenconcept. De architect houdt rekening met de oriëntatie, de indeling, open of gesloten keuken,… De keukenexpert – dat kan een interieurarchitect zijn - zal deze aspecten sterk verfijnen.
Plan
Ga met het plan van je huis en met je keukenwensen naar een keukenexpert. Hij kan vaak zinvolle tips geven. Een kleine bijsturing in de plannen kan achteraf vaak heel wat plezier opleveren.
Bijvoorbeeld
- Door een deur een beetje te verplaatsen, kan je meer ruimte creëren voor een extra kast.
- Als je kiest voor een eilanddampkap, moet er tijdens de ruwbouwwerken al een geschikte buis in het plafond of de vloer van de verdieping worden weggewerkt. Als je niet goed geïnformeerd bent, bestaat het gevaar dat je een buis met een verkeerde diameter gebruikt. Tegenwoordig heb je al een minimum doorsnede van 150 mm nodig. In sommige gevallen wordt zelfs een buis van 200 mm gevraagd.
- Opgelet een diameter van 125 mm voor de dampkap is onvoldoende. Dat is te weinig om lucht door te krijgen, waardoor er minder zuigkracht is. Zo ontstaat turbulentie en een dampkap met veel lawaai.
Kortom: een goed gesprek met de keukenspecialist in het begin van een bouwproject kan heel wat opheldering brengen, en hier moet helemaal geen aankoopverplichting aan vasthangen.
Architect of interieurarchitect
Heb je nieuwbouwplannen of grondige verbouwplannen, dan kun je de architect of interieurarchitect ook al op de hoogte stellen van je keukenwensen. Tegenwoordig kunnen ook architecten meedenken over de indeling van de keukenruimte. Ze kunnen het grondplan zo ontwerpen dat de muur waar een grote keukenwand moet komen, de juiste afmetingen heeft. Wil je een kookeiland of een vrijstaand keukenblok waar de wasbak in zit, dan kan hij de juiste leidingen en afvoeren, stopcontacten en lichtpunten voorzien.
De interieurarchitect gaat je natuurlijk meer informatie en zelfs inspiratie kunnen geven over materialen, extra kastruimte, specifieke inrichting, kleurgebruik, …
Het kan een én-én-verhaal worden: Met het voorontwerp van de architect kun je advies inwinnen bij de keukenexpert of interieurarchitect, waarna je opnieuw overlegt met je architect om nog dingen aan te passen indien nodig.