Hoe creëer je een leuke, maar flexibele kinderkamer?
Vooraleer je overgaat op het inrichtingswerk, plan je best eerst waar je de kinderkamer wil inrichten. Heb je voldoende ruimte, kies dan niet voor het kleinste kamertje, anders bestaat de kans dat zoon- of dochterlief op oudere leeftijd naar een grotere kamer wil of moet verhuizen. Een tweede aandachtspunt is de afstand tot de ouderlijke slaapkamer. Zo ben je er meteen bij als je iets hoort. Een nuttige tip is om in de nog lege kinderkamer te gaan zitten, te bedenken hoe je het ziet en een schets maakt die je kan meenemen naar de babywinkel.
Vloeren
Kies in de eerste plaats voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke vloerbekleding. Parket is mooi en slijtvast, maar houdt geen stof vast en beperkt dus het risico op allergieën. Parket of laminaat zijn overigens onderhoudsvriendelijk. Vasttapijt trekt stof of huisstofmijt aan. Maar het is warm en je kind zal er zich bij het vallen minder snel op pijnigen.
Vloerbedekking in kunststof is minder duur in aankoop en zeer onderhoudsvriendelijk. Tegels zijn vaak duurder, maar zijn net als kunststof makkelijk te onderhouden. Vinyl en linoleum zijn met hun redelijke prijs en diversiteit nog een optie.
Met vloerverwarming kan je kind aangenaam op de vloer spelen. Bovendien past het bij elk type vloerbekleding.
Inrichting
De muren schilderen of behangen? Het blijft een vaak gestelde vraag. Het heeft beide voor- en nadelen. Als je verft, kies dan een verf op waterbasis of natuurverf. Wanneer de ondergrond dat toelaat, opteer je best voor matte acrylverf, die minder giftig is dan latex. Ga je voor behang, neem dan een afwasbaar type, handig voor vlekken.
Een mengeling van beide kan evenzeer: drie muren behangen en één muur geverfd of omgekeerd. Kinderen zien graag kleuren, maar uiteraard mogen we niet overdrijven. Beige lijkt eentonig maar toch gaan we op zoek naar natuurtinten die het kind rust kunnen brengen. Een afleiding daartussen kan perfect. Mensen leggen graag hun creativiteit aan de dag en creëren een eigen decoratie aan de muur. Dat is heel fijn voor je kind want het kijkt nu eenmaal graag naar figuren die hun verbeelding tarten. Schilder je niet zelf, dan kan je nog altijd muurstickers plakken. Je kan daarbij kiezen uit het rijke aanbod van de vele fabrikanten of een eigen foto of ontwerp – bijvoorbeeld de naam van het kind – in een sticker laten omzetten.
Meubels
Het is belangrijk de babykamer ruim voor de bevalling klaar te hebben. Als de meubelen nieuw uit de verpakking komen, is het verstandig om deze de tijd te geven om te luchten voor een gezond woonklimaat.
Het belangrijkste van de kindermeubels is een veilig bedje. Dat moet stevig zijn en goed ventileren maar heeft ook luchtdoorlatende zijwanden en meet idealiter 60 bij 120 centimeter. Gebruik in je babybedje geen kussens, zeiltjes of ander afsluitend of zacht beddengoed. Hier kun je de ademhaling mee belemmeren. Ga daarnaast voor een goed matras van minimaal 8 centimeter dik. Qua beddengoed heeft een baby niet zoveel nodig, alleen een dekentje en lakentje.
Opbergruimte
Voor het opbergen van de babykleertjes is een commode het meest geschikt. In deze commode verdwijnen veel luiers en ander verzorgingsmateriaal. Het is handig als je dus al een ruime kleerkast voorziet. Een goede werkhoogte is afhankelijk van de lengte van de ouder, let daar op wanneer je een commode koopt.
In een kinderkamer heb je beter te veel opbergruimte dan te weinig. Als je voldoende kasten of makkelijke opbergboxen installeert, kan je probleemloos allerlei knuffels en speelgoed opbergen op een hippe en functionele manier. Laat niet te veel rondslingeren, dat kan alleen maar afleiden voor het slapengaan.
Auteur: Kelly Cuypers - juli 2010
Lees ook
- De Slaapkamer