Harmonie tussen landschap en hedendaags comfort

Gewijzigd op 1/01/1900

Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Belim
www.belim.be
© Belim Bouwteam
Met de nieuwste kijkwoning, slaat Belim Bouwteam niet alleen de brug tussen een charmante landelijke uitstraling en vooruitstrevend wooncomfort, het bedrijf demonstreert opnieuw zijn kunnen als specialist voor hoogwaardige bouwprojecten met een toekomstgerichte visie op hedendaags wonen.


De kijkwoning is ontworpen geheel in harmonie met het typische landschap dat de Leiestreek karakteriseert.
Architecte Anje Dhondt tekende de woning haaks op de straatzijde, wat enerzijds een maximale afscherming verzekert en anderzijds een optimale openheid naar het achterligende landschap toelaat. Bovendien biedt de ruime dubbele garage een extra akoestische buffer ten opzichte van de woonvertrekken.

Landelijke architectuur
De architectuur toont een uitgekiende detaillering die de traditioneel landelijke stijl een ziel schenkt. Boven de lateraal gelegen inkom zit een puntdak met oversteek als bescherming. Een solide balkenconstructie geeft het aanzicht extra cachet. Het ossenoog boven de voordeur, het gebruik van koperen dakgoten en losstaande, koperen regenpijpen verwijzen naar de traditionele landelijke architectuur.

Vakmanschap
Ook de keuze van de bouwmaterialen kreeg alle aandacht. De gevels zijn in papesteen opgetrokken. Opvallend is het toepassen van veel hout in de gevels. Eik is overal dominant aanwezig als nadrukkelijke verwijzing naar de Vlaamse bouwtraditie. De ramen laten een kruisraamverdeling zien.

De kwaliteit en verfijning van de uitvoering toont het vakmanschap en de liefde voor de bouwtraditie. Alles is tot in de puntjes verzorgd met diep respect voor de gekozen bouwstijl.

Hedendaags comfort
Optimaal wooncomfort nastreven vereist een consequente benadering vanuit het ontwerp van de woning. Dat niets aan het toeval werd overgelaten bewijst onder andere de aanwezigheid van een op de dagelijkse woonpraktijk gericht domoticasysteem en de integratie van een centraal stofzuigersysteem.

Tussen de dubbele garage - waar ook de technische installaties een onderkomen kregen - en de inkomhal bevindt zich een zeer flexibele berging of ‘mudroom’. De ruimte biedt voldoende plaats voor wasmachine en droogkast, dient zich ook aan als voorraadkamer – met directe toegang tot de keuken - en als kleedkamer voor de kroost die van een fietsavontuur in de groene omgeving huiswaarts keert.

Bibliotheek
De hal is breed uitgetekend. Toilet en vestiaire zijn aan het oog onttrokken om het ruimtelijke beeld niet te verstoren. Een eiken trap slingert zich met een elegante booglijn naar de verdieping.

Op de hal sluiten bibliotheek en living aan. De bibliotheek wordt met een dubbele schuifdeur gescheiden van de woonkamer. Ze leent zich ook als thuiskantoor of knusse tv-hoek.
De woonkamer met strakke open haard, kijkt via een breed kamerhoog raam uit op de tuin en aanpalende landbouwzone.
Een eikenhouten plankenvloer versterkt de band tussen de verschillende woonvertrekken op de benedenverdieping. Hij kreeg zijn kleur volgens de traditionele methode, door een behandeling met bleekwater.

Buitenleven
Vanuit de eetkamer zorgt een breed raam met dubbele deur voor de aansluiting van het interieur met het buitenleven. Een overdekt terras laat toe maximaal te genieten van de tuin. De eikenhouten afwerking van het plafond en het gebruik van balkconstructies versterken de sfeer in deze ‘buitenwoonkamer’.

In de bijzonder ruime leefkeuken wordt de band met het buitenleven eveneens sterk aangehaald door de fraaie, geheel in eikenhout uitgevoerde erker, waarin de ontbijthoek is ondergebracht. Deze sluit aan op een terras dat uitvloeit in een pad, dat bijna volledig rondom de woning loopt.
Centraal in de woonkeuken pronkt een royaal eiland, waarvan alle zijden benut werden als bergruimte. Het kookgedeelte is tegen een wand geplaatst en wordt overkoepeld door een strakke constructie waarin een ruim bemeten dampkap is weggewerkt. Donkere eik wordt hier gepaard aan ‘Bleu de Tavel’ voor de werkbladen.

Aandacht voor het gezin
De bovenverdieping biedt alle ruimte aan een gezin en houdt daarbij rekening met de specifieke verwachtingen in functie tot elke leeftijdsgroep.

De verdieping telt drie slaapkamers, waarvan twee op de hoeken gelegen. In alle kamers zorgt de schuine dakhelling voor een gezellige sfeer, zonder echter het beschikbare woonoppervlak te beknotten.

De jongeren genieten van een eigen badkamer met ruime instapdouche, een ligbad en wastafel. ‘Bleu de Tavel’ keert terug voor de afwerking van het ligbad en het wastafelblad.

De ‘master bedroom’ is als een luxueuze hotelsuite uitgedacht. Een ruime dressing met parallel verlopende wandkasten vormt de aanloop tot de eigenlijke slaapkamer, die over een woonzone met salon en Tv-hoek beschikt. De badkamer met ligbad, instapdouche en dubbele wastafel, herneemt de kleurstelling uit de keuken, met bruine eik en ‘Bleu de Tavel’ voor de bovenbladen.

Praktisch
Deze kijkwoning kan nog tot 9 juli 2007 worden bezocht op zaterdag, zondag en maandag, van 14.00 – 18.00u of op afspraak. Zie ook: Belim.be