Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
orgalux logo
De keuken

Functionele opbergruimte in de kleine keuken

Een functionele keuken met veel opbergruimte nodig? Stel jezelf dan eerst de vraag wat je wil opbergen. Het lijkt eenvoudig om te zeggen dat je best zoveel mogelijk kasten in de keuken. Maar hing het keukengerei vroeger niet gewoon aan de Leuvense stoof in de woonkamer? En de borden en het bestek in een kast in de eetkamer? Dus hoe meer opbergruimte in de keuken, hoe groter de kans dat je die spullen nooit meer gebruikt. We geven je een paar tips om je keuken toch zo functioneel mogelijk in te richten.

Wat niet in de keuken?

Sorteer wat je hebt en denk na wat je écht kunt gebruiken in de keuken. In de meeste gevallen zal de helft al afvallen. Het mooie servies, de wijnglazen en het goede bestek kunnen perfect in een kast bij de eettafel staan. Die haal je toch niet dagelijks boven. Voedingsproducten zoals blikvoeding kun je perfect in de bijkeuken, berging of kelder bewaren. Door in een bijkeuken of berging schappen te maken, maak je een soort inloopkast waar je in alles in één oogwenk kunt overzien. Ook mooi meegenomen: is alles opgeruimd bij het sluiten van een deur.

Wat wel in de keuken?

Neem je een architect in de arm, dan zal die hoe dan ook adviseren zo ruimtelijk mogelijk te werken, zelfs met een eiland met kookgedeelte en dampkap en een tafeltje met krukjes.
Een functionele kastenwand voorzie je best aan één volledige wand, tot de hoogte met het plafond. In bredere laden kun je potten en pannen stoppen, in de kasten het allernoodzakelijkste om mee te koken: maatbekers, glazen komen,…

Ergonomie

Hoe klein de keuken ook is, het moet ergonomisch zijn. Je zo weinig mogelijk bukken, is de boodschap. Het nadeel van lage kasten is dat als je iets nodig hebt dat achterin staat, je eerst alle spullen die er voor staan, er moet uithalen. Ook houden vele mensen zich vast of leunen op de kastdeur waardoor die mettertijd scheef hangt. Laden zijn hier de perfecte oplossing voor. Zo kun je dat wat achteraan staat toch gemakkelijk van bovenaf nemen. Ook hoge voorraadkasten zijn een optie, die trek je naar buiten zodat je zijdelings je spullen kunt nemen. Deze kasten mogen niet te breed zijn, anders wordt het gewicht te groot.

Apparaten: inbouw of weglaten?

Alle apparaten inbouwen, is het handigste. We spreken dan over een oven en koelkast, een espressomachine is niet echt nodig. Of een vaatwasser in de keuken thuis hoort, kun je nog in het midden laten. Een vaatwasser is een handige opbergplaats als je de dag zelf de afwas niet wil doen, maar wel alles uit het zicht wil hebben. Een oven is altijd een nuttig apparaat, hier heb je zelfs de keuze tussen een 2-in-1 combi-oven (microgolf + oven) en een stoomoven, een apparaat in opkomst.

Plaatsbesparende accessoires

Alles-in-één is de boodschap als het om werken gaat. Een spoeltafel die je in een handomdraai kunt omvormen tot extra werkblad bijvoorbeeld.
Afval hoef je niet per se in de keuken te verzamelen, maar toch is een uittrekbare vuilbak onder de spoelbak handig. Extra opties zijn een perstechniek die je afval met de helft vermindert, of een vermaler in de afvoer van de spoelbak die het groenafval vermaalt en door de leidingen van het water vervoert.

Technische snufjes

Wat we vandaag extra in de keuken mee opnemen, zijn digitale, technische snufjes. Die hoeven niet noodzakelijk extra plaats in te nemen. Een koelkast met een display die zegt dat een product niet voorradig is of een gemonteerd scherm achter een achterwand in spiegel- of zwart glas zodat je perfect de kookles kunt volgen. Zet je het scherm uit, zie je niets.


Met medewerking van keukenarchitect Bart van Wijk


Auteur: Kelly Cuypers - februari 2012
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in