arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

De badkamer

Een veilige badkamer voor kinderen en senioren

Een badkamer moet voor elk gezinslid even veilig en ergonomisch zijn. Kinderen en senioren kunnen we gerust de zwakke badkamergebruikers noemen. Met welke aanpassingen vermijd je valpartijen, brandwonden en ongemakken in de badkamer?

Gladde vloer

Een badkamer levert hoe dan ook een natte vloer op. Ben je voorstander van een tegelvloer, kies dan een veilige, ruwe tegel.

Houd zeker rekening met de onderhoudsvriendelijkheid van de vloer.

Iets warmer dan tegels zijn kurk of een houten vloer. Let bij een houten vloer wel op de houtsoort. Een scheepsdekvloer is ideaal. Andere stabiele en massieve houtsoorten voor de badkamer zijn itaubé, ipé, teak en afrormosia.

Inloopdouche

Een inloopdouche is geen nieuw gegeven meer in de badkamer. Het is voor ieder gemakkelijk als je maar gewoon de douche hoeft in te lopen en er geen opstapje meer is.
  • Maak de douche voldoende breed zodat je er met een rolstoel in kunt
  • Voor mensen die slecht te been zijn, is een klapstoeltje tegen de muur een handig hulpmiddel
  • Heb je een gezin. Dan is een grote inloopdouche handig, zodat je er allemaal samen onder kunt. Zo hoef je niet op elkaar te wachten. Tijd is immers kostbaar, zeker ’s morgens vroeg
  • Voor ‘overstromend’ water hoef je niet te vrezen, dat komt in een goot terecht
  • Installeer als surplus een langere doucheslang. Zo kun je gemakkelijk een kind of inwonende senior zijn of haar haar wassen.

Glad bad

Ook met het bad neem je best je voorzorgen. Een acryl bad is minder glad dan een plaatstalen bad. Een badmat biedt ook soelaas. Met een wandbeugel kun je jezelf ook gemakkelijker recht trekken.

Een instapbad is zowel voor kinderen als voor ouderen een praktisch bad. Zo kun je zonder vallen of uitglijden het bad instappen. Het voordeel van zo’n bad is dat je je er ook in kunt douchen. Het werkt dus eveneens ruimtebesparend.

Laat kinderen nooit alleen in bad. Een aantal centimeter water volstaat om te verdrinken. Even spelen met de kraan kan snel tot brandwonden leiden. Met een thermostaatkraan verminder je het risico op brandwonden aanzienlijk.

Toilet hoger plaatsen

Zorg ook dat de ruimte rondom het toilet groot genoeg is. Kinderen of oudere personen hebben bij een toiletbezoek wel eens hulp nodig.
  • Te diep moeten bukken of met moeite opnieuw recht geraken, is een vaak voorkomend probleem bij het toiletbezoek. Voor oudere gebruikers is een toilet met een hoogte van minstens 45cm erg praktisch. Een opklapbeugel is een even goede oplossing. Een handgreep betekent ook bij het toilet een welgekomen hulp
  • Voor kinderen bestaan er opstapjes en brilverkleiners om het toilet te kunnen gebruiken.

Temperatuurbegrenzer

Met een thermostaatkraan speel je al op veilig wat het mengen van koud en warm water betreft. Extra veilig is een temperatuur-begrenzer. Zo kun je een maximumtemperatuur instellen. 38° voor het warme water is zeker warm genoeg.

Ergonomische wastafel

Een wastafel zonder kastje er onder is praktisch voor zowel kind als senior. Een kind kan gemakkelijk een opstapje nemen, een senior kan al zittend de wastafel gebruiken.

Een kraan met hoge uitloop is gemakkelijker om je handen onder te houden. Bij een elektronisch gestuurde kraan hoef je je handen enkel onder de kraan te houden en het water stroomt onmiddellijk.

Opgepast met elektriciteit

Elektriciteit en water gaan niet samen, dus wees bewust van mogelijk elektrocutiegevaar.
  • Om elektriciteit in de badkamer te installeren, moet je rekening houden met bepaalde afstanden en de zones rondom het bad en de douche. Voorzie hoe dan ook minimum twee stopcontacten bij de wastafel. Zorg dat je er gemakkelijk met een scheerapparaat of dergelijke bij kunt
  • Laat spatwaterdichte contactdozen met aarding installeren
  • Gebruik geen elektrische apparaten vlakbij het bad en loop niet met een aangesloten elektrisch toestel over een vochtige vloer
  • Zorg dat kinderen niet met hun (natte) handen bij stopcontacten kunnen

 

Lees ook: Elektriciteit in de badkamer

Koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide vergiftiging loert sneller om de hoek dan je denkt. Waterverwarmers veroorzaken zo meer dan de helft van de CO-vergiftigingen.
  • Een gasgeiser moet een keurmerk dragen en naar behoren geïnstalleerd en onderhouden worden. Een 10 litergeiser is bestemd voor de douche, niet voor het bad. De thermische terugslagbeveiliging schakelt het toestel uit als de verbrandingsgassen terugslaan. Deze geiser moet verplicht op de schoorsteen aangesloten worden. Een geiser van 13 tot 16 liter is bruikbaar voor het bad
  • Vermijd ook verwarmingstoestellen die verbrandingsgassen vrijgeven. Ze stoten niet alleen gassen uit, maar nemen ook zuurstof uit de badkamer weg. Heb je zo'n toestel, gebruik het dan kort en als bijverwarming. Verlucht na het gebruik ook telkens de badkamer. Dat kan via een verluchtingsrooster
  • Kies als hoofdverwarming in de badkamer voor een radiator, vloerverwarming of gashaard
  • Denk zeker ook aan verluchting of ventilatie.

Extra tips

  • Houd je badkamer netjes zodat je nergens over valt
  • Laat de sleutel van de deur af, zo kun je altijd binnen
  • Veiligheid kost niet veel, investeer dus zeker in kleinigheden

Auteur: Kelly Cuypers - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in