Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

Een kindvriendelijke en veilige keuken

In ons dagelijkse leven speelt de keuken een belangrijke rol. Toch schuilt er heel wat gevaar in de keuken, zeker voor kleine kinderen. We zorgen dus best voor een kindvriendelijke en veilige keuken. Hoe doe je dat? Enerzijds door verstandig om te gaan met je keukenapparaten en anderzijds door enkele praktische maatregelen te nemen. Neem deze veiligheidstips in acht en voorkom zo ongelukken.

Een ‘veilige keuken’ begint bij je zelf. Ga verstandig om met je keukenapparaten. Lees eerst de handleiding alvorens je een apparaat gebruikt. Neem ook geen onnodige risico’s bijvoorbeeld met de combinatie water en elektriciteit. 

Heb je kinderen? Dan ligt ook daar de verantwoordelijkheid bij jou. Laat jonge kinderen nooit alleen in de keuken. Maak ook de keuken kindvriendelijk. Hoe?

  • Vermijd dat je kind ergens kruipt of klimt waar het niet veilig is voor hem/haar. Installeer een babyhek tussen de keuken en een aansluitende ruimte en laat geen ‘verhoogjes’ (stoel of opstapje) staan  
  • Monteer kast- en/of ladesloten. Bewaar de sleutels op een plek waar kinderen niet bij kunnen
  • Laat messen of andere (scherpe) voorwerpen niet rondslingeren
  • Plaats hoekbeschermers op scherpe randen
  • Bewaar schoonmaakmiddelen en zeep buiten het bereik van kinderen

Lees ook: 10 tips voor een hygiënische keuken

Keukenapparaten

Installeer keukenapparaten bij voorkeur op zo’n hoogte dat kinderen er niet bij kunnen. Zorg er wel voor dat jij ze eenvoudig kunt gebruiken. Ook een extra veiligheidslot op apparaten is aan te raden. Er bestaan sloten voor ovens, koelkasten, …  

Oven

Het gevaar bij een oven schuilt hem in de deur. Deze mag niet te warm worden. Koop je een nieuwe oven? Overweeg dan een oven met een koude deur. Een koude deur wordt niet warmer dan 30°C tijdens het bakproces, waardoor brandwonden uitgesloten zijn. Om brandwonden te vermijden is het gebruik van ovenwanten ook aan te raden. Ga voor wanten die meer beschermen dan enkel een deel van je handen.

Fornuis

Draai op het fornuis stelen van pannen altijd naar binnen. Zo kan niemand er toevallig tegen aanlopen. Potten en pannen met handvatten plaats je best achteraan op je kookplaat. Dan kunnen kinderen er niet aan. Voorkom ook dat kinderen aan knopjes draaien of zich verbranden aan de kookplaten of het kookgerei. Maak daarom gebruik van een fornuisrekje.  Op de markt zijn ook kookplaten met magnetische bedieningsknoppen verkrijgbaar. Neem je deze weg, dan functioneert het fornuis niet meer. Bij andere kookplaten moet je dan weer eerst een beveiligingscode intikken, alvorens ze werken.  

Friteuse

Van alle keukenapparaten is de friteuse het gevaarlijkst. Plaats deze daarom op een veilige plaats. Dit is een plaats waar er weinig verkeer is en waar wegspattend vet niet voor gevaar zorgt. Zet een friteuse nooit:

  • Naast een deur
  • Onder een raam
  • Naast een spoelbak of een kraan (water op olie zorgt voor een steekvlam)

Keukenkraan

Warm en zelfs heet water binnen een paar seconden uit de kraan laten komen, is al lang geen utopie meer. Hoe praktisch dit ook is, een dergelijke kraan herbergt ook gevaar.

Kies daarom voor een model met een beveiligingssysteem Zo verkom je brandwonden. Enkele opties:

  • Een kraan met een warmtebegrenzer
  • Een kraan met ledverlichting, die aangeeft of het water koud (blauwe schijn) of warm (rode gloed) is
  • Een kraan met een veiligheidschakelaar

Vaatwasser

Wanneer een vaatwasser net klaar is, is deze binnenin zeer warm. Doe je hem meteen open? Dan geeft de vaatwasser nog heel wat stoom af. Deze stoom kan brandwonden veroorzaken. Laat daarom de vaatwasser eerst afkoelen voor je hem leegmaakt.

Rookmelders

In België is de installatie van rookmelders vaak verplicht. In elke nieuwbouwwoning of grondig gerenoveerde woning moet in Vlaanderen een rookmelder hangen. Hoewel veel huisbranden ontstaan in de keuken, installeer je een rookmelder best vlak buiten deze ruimte. Op die manier vermijd je dat de rookmelder onnodig lawaai maakt. De rookmelder geeft enkel een signaal wanneer er reëel gevaar is.
 
Lees ookEen rookmelder correct installeren
 
Zorg wel voor een branddeken in je keuken. Ook een apotheekkast (niet het meubel) is geen overbodige luxe, moest het toch fout gaat in de keuken.

Hoe CO-vergiftiging vermijden in de keuken? Simpel. Zorg voor ventilatie. Plaats voldoende verluchtingsroosters. Deze regel geldt trouwens ook voor de rest van het huis. Wees ook voorzichtig met koken op gas. Controleer na gebruik of de apparaten volledig zijn uitgeschakeld. Dit doe je ook voor het ontploffingsgevaar te vermijden.
 
Lees ook: Wat is en wat doen bij CO-vergiftiging?

Auteur: Daan Slingers

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in