Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Een keiharde keuze

Het aanbod in het vloerengamma is vandaag zo groot dat kiezen niet eenvoudig is. Vaak wordt de keuze voor een vloer pas gemaakt wanneer het bouwbudget al aardig opgesoupeerd is. In deze bijdrage geven we u een bloemlezing van de mogelijkheden die harde vloeren bieden. Na het lezen van dit overzicht zal je ervan overtuigd zijn dat je best tijdig je vloerkeuze maakt en het nodige budget reserveert voor een perfecte vloerafwerking.

De vloerenmarkt is vandaag uitgebreid, heel uitgebreid. We zijn al een aardig stuk geëvolueerd van de gestampte aarde uit de huizen in Bokrijk tot nu. Gemakkelijkheidshalve delen we dat brede aanbod op in drie grote groepen: de harde vloeren, de zachte vloeren en de houten vloeren. Deze laatste groep verzamelt onder andere parket, fineerparket, laminaat. Bij de zachte vloeren vinden we linoleum, vinyl en tapijt terug. De harde vloeren tot slot omvatten de keramische tegels, natuursteen en industriële vloeren zoals steentapijt, epoxy of PU gietvloeren. Binnen dit artikel beperken we ons tot de harde vloeren.

Naadloos…

De meest recente variant binnen de harde vloeren zijn de industriële vloeren. De meest basic industriële vloer is een gepolierde betonvloer. Gestort beton – al dan niet gekleurd met behulp van pigmenten - wordt in verschillende stappen glad gemaakt met gespecialiseerde machines. De vloer heeft aanvankelijk een blinkend uiterlijk door de kwartslaag die erover wordt gestrooid om te snel drogen te vermijden. Na verloop van tijd wordt het uitzicht van de vloer doffer en doorleefder. Pas dan krijgt het beton zijn echte gewolkte uitzicht, veel mensen vinden dit een zekere charme hebben.

Gietvloeren

Maar de gepolierde betonvloer kan nog verder worden afgewerkt met een gietvloer. Deze vloeren op basis van kunstharsen zijn naadloos en worden al decennia toegepast in de industriebouw om de ondergrond te beschermen tegen mechanische of chemische belasting. De laatste jaren gaat de particuliere woningbouw pas echt door de knieën voor deze aparte vloersystemen. In de beginperiode was vooral het steentapijt populair, de laatste jaren zijn daar ook de epoxy- en polyurethaan gietvloeren bij gekomen omdat ze goed aansluiten bij de moderne bouwstijlen.

Gietvloeren op basis van kunstharsen bestaan in verschillende chemische samenstellingen: Het zijn mengsels van enerzijds een kunsthars en anderzijds vul- en kleurstoffen. De meest gekende variant is ongetwijfeld epoxy. Belangrijkste eigenschap is dat het een hard materiaal is. De druksterkte ervan ligt driemaal hoger dan die van beton. Een minpunt van epoxy is de gevoeligheid voor verkleuring onder invloed van UV-straling. Dit omdat het product is gemaakt op basis van aromaten. Dat nadeel kan echter worden weggewerkt door de vloer af te werken met gekleurde en niet-vergelende eindlagen. Meestal zijn dit polyurethaancoatings.

Een PU-afwerking is dan wel weer UV-bestendig en ook krasbestendig omwille van zijn elasticiteit en flexibiliteit. Door zijn soepelheid is een PU-vloer bovendien aangenaam om over te lopen, hij is daarboven geluidsabsorberend en voelt warmer aan. Dat maakt hem geschikt voor de woning.

Beide systemen worden geplaatst op een epoxy primer. Nadeel hiervan is dat de meeste van deze primers pas kunnen toegepast worden wanneer de ondervloer zijn evenwichtsvochtgehalte heeft bereikt (variërend van 2 tot 5%). Dit om doorhardingsproblemen van de epoxy of blaasvorming te vermijden. Wanneer het echter snel moet gaan en er geen gebruik wordt gemaakt van speciale primers en hulpmiddelen, zijn epoxy- en PU-gietvloeren dan ook niet de best mogelijk oplossingen.

Bovendien zijn de meeste producten nagenoeg volledig vloeistof- en dampdicht. Er moet dus altijd een dampscherm onder de ondervloer worden geplaatst.

Een PU-cementvloer staat op dat vlak een stapje verder. De vloer kan 8 uur na de plaatsing al belopen worden en kan zelfs toegepast worden op een ondergrond met een restvochtgehalte van 10%. Dit betekent dat de afwerkingslaag al na een week aangebracht kan worden.

… of met voegen?

Niet iedereen is gewonnen voor deze nieuwe vloerafwerkingen. En de goede oude tegel biedt ook tal van mogelijkheden voor zowel klassieke als moderne interieurs. Binnen het tegelaanbod is er keuze uit keramische tegels en natuursteentegels. Deze laatste worden gewonnen uit een groeve. De natuursteen wordt vervolgens verzaagd tot de gewenste formaten. Keramische tegels worden fabrieksmatig vervaardigd op basis van klei. Volledigheidshalve vermelden we dat er ook tegels op basis van cementproducten zijn, al worden die nauwelijks in het interieur toegepast.

Keramische tegels

De keramische tegel is veruit het meest gebruikt. De ene keramische tegel is echter de andere niet. Er is een groot verschil in keramische tegels op basis van de menging van de grondstoffen en hun bakmethode. Zo is er de Terre cuite – de meest elementaire vorm van keramische tegels -, getrokken grès – industrieel gevormde tegels op basis van grondig geselecteerde grondstoffen – en geperste grès – deze variant is nog harder gebakken dan getrokken grès en de grondstoffen zijn zorgvuldiger geselecteerd. De geperste grèstegels maken meer dan 70% van het aanbod uit. De geperste grèstegels kunnen op hun beurt weer onderverdeeld worden in 4 categorieën: bicuisson of bicoturra, monocuisson of monocoturra, porcellanato en grès cerame. Deze laatste twee zijn de hardste tegelsoorten. Bij de mono- en bicuisson wordt een emaillaag ingebakken, wat extra mogelijkheden biedt op esthetisch vlak.
Keramische tegels zijn duurzaam dankzij hun hoge slijtvastheid. Bijkomende voordelen zijn dat ze zuur- en UV-bestendig zijn. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk en uiterst geschikt voor gebruik in natte ruimtes. In een douche of tegen wanden valt het wel aan te raden de ondergrond vooraf ondoordringbaar te maken met een waterwerende cementlaag of speciale waterwerende matten.
Volkeramische tegels mogen overal geplaatst worden, zelfs buiten. Bij geëmailleerde tegels – zowel monocuisson als volkeramische – dien je rekening te houden met de PEI-waarden

 

Slijtklasse en hardheid

Bij de keuze van keramische tegels speelt de slijtklasse of de hardheid een belangrijke rol. Die bepalen immers voor welke toepassingen de tegels geschikt zijn.

De slijtklasse van een vloer wordt uitgedrukt in een PEI-waarde. Hoe hoger het getal in deze PEI-waarde, des te slijtvaster de tegels zijn. Tegels met een PEI I zijn bijvoorbeeld enkel geschikt als wandtegel of voor de badkamer, terwijl tegels met PEI III of IV in heel de woning toegepast kunnen worden. PEI IV is bedoeld voor druk belopen ruimtes.

Daarnaast speelt ook nog de hardheid van de tegel. Die wordt uitgedrukt in de Mohs waarde. De waarden bevinden zich tussen 1 en 10, waarbij 1 het zachtste materiaal vertegenwoordigt en 10 het hardste (diamant). Hoeveel te dichter de Mohs waarde bij 10 ligt, des te harder de vloer is. Let op, soms wordt de Mohs-waarde van 1 tot 15 uitgedrukt. Ook hier geldt, hoeveel te hoger het getal, des te harder de vloer.

Een opmerkelijke trend in de keramische tegels zijn de ultradunne uitvoeringen van 3 à 5 mm. Zulke tegels kan je op bestaande vloeren plaatsen zonder vooraf te moeten breken. Waak er echter over dat je nooit tegels op een onstabiele ondergrond – bijvoorbeeld rustieke houten balken – plaatst, want het werken van de ondergrond leidt ongetwijfeld tot problemen.
Andere innovaties in dit tegelsegment zijn decors die zijn uitgesneden met behulp van laser en waterjet, grote formaten, betonstructuur in tegels, accenten met speciale mozaïektegels, …
Op de Belgische beurzen blijken de tegels met kiezel- en mozaïekimitaties erg populair. De tegels bestaan al in heel wat versies, van een ‘net echt keienpad’ tot luxe-imitaties in hoogglans. Ook de steenstrips met natuursteen, allerhande reliëfs en uitgewerkte motieven blijken aan een opmars bezig. De tegels zijn prachtig om te zien, maar zijn niet altijd geschikt voor druk belopen ruimtes. Informeer je goed!


Lees meer over vloeren in ons vernieuwde dossier
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in