Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Een kachel met attitude, please!

Met de koude maanden voor de deur zoeken we ’s avonds graag de gezelligheid van een vuurhaard op. Vuur in huis is dan wel een klassieker, de manieren waarop je vuur in huis haalt zijn dat almaar minder. Een kachel mag tegenwoordig best wat attitude hebben. We ontdekten heel wat mooie exemplaren.


Zonder randen

Gedaan met kacheldeurtjes die te brede randen hebben, te weinig vlam laten zien en bovendien te onhandig zijn om goed te kunnen reinigen. Er is namelijk een mooie inbouwkachel die geen brede randen heeft – alles wat je ziet is het vuur -, die een erg handig klapdeurtje heeft en waarvan het glas ook naar boven geschoven kan worden. De Heat Pure van Kal-Fire valt ons op om al deze redenen. Het klapdeurtje kun je kantelen, waardoor het vuil automatisch in de verbrandingskamer valt en niet daarbuiten. Omdat het glas van de kacheldeur tot aan het stookvlak komt, heb je een onbelemmerd zicht op het vlammenspel. Het lijkt alsof er geen glas zit tussen het vuur en jezelf. En omdat het glas in een nauwelijks zichtbaar kader gevat zit, biedt deze minimalistische vormgeving heel veel mogelijkheden: de kachel past zo in een heel strak interieur, maar is zeker ook geschikt voor meer klassiek vormgegeven woonkamers.


Binnen en buiten

Een mobiele haardvuur. Als dat niet handig is! En het model dat wij tegenkwamen, ziet er nog mooi uit ook. De Vidro van Blomus lijkt nog het meest op een laag en stijlvol salontafeltje, waar een vuurtje uitkomt. De vlammen worden afgeschermd door twee of vier glazen platen. Erg mooi om naar te kijken. En met bezoek in huis wordt het niet meer drummen voor het haardvuur, want je kunt de Vidro gewoon in het midden van de woonkamer zetten. Liever terrassen buiten? Neem de Vidro toch gewoon mee. Hou je wel van het design van de mobiele Vidro, maar zie je het vuur toch liever tegen je muur staan, dan is er ook een wandhaardversie beschikbaar. Met een vierkante of rechthoekige beschermplaat achter de vlammen, in een zwarte of inox uitvoering. Op deze manier wordt jouw haard een echt meubelstuk. Wij zijn alvast overtuigd.


Vuur uit de muur

Liever een moderne variant van de houtkachel, die hangt aan de muur. Dan moet je bij Harrie Leenders zijn. Dit Nederlandse haardenbedrijf heeft twee opvallende modellen die ons wel liggen. De Dia is gebaseerd op het dia-kadertje. Een mooie zwarte rand omkadert het houtvuur al was het een plaatje. En eigenlijk is deze houtkachel dat ook. Strak en tijdloos vormgegeven past hij in elk interieur.
Zijn stoere broer Stor mag dan al iets robuuster zijn, toch is deze houtkachel ook thuis in elke woonkamer. De kachel heeft een ruim glasvlak waardoor je een fijn zicht hebt op het vlammenspel. De draaibare haard Cylon is handig als je de warmte even te heftig vindt. Je kan deze houthaard namelijk naar links of rechts draaien, als je dat nodig vindt.


Gas of hout?

Over geuren en kleuren valt niet te twisten. Daarom dat de ene zweert bij een houtvuur en kiest de ander liever voor gas. Gelukkig zijn er zoveel mogelijkheden, dat er voor elke smaak een model bestaat. Als je een echt haardvuur wilt, moet je wel rekening houden met een aantal technische voorwaarden.

Een houtvuur, dat is écht. Je ruikt de geur van het langzaam verbrandende hout, je hoort het hout knisperen… Maar een houtvuur brengt ook heel wat extra werk mee. Je moet in de eerste plaats hout hebben. Het moet onbehandeld hout zijn. En als het hout uit je eigen tuin komt of uit een bos van vrienden of familie, dan moet je de blokken vaak nog zelf kappen Het hout heeft minimum een jaar nodig om te drogen, voor je het kunt gebruiken… Daarnaast moet je beschikken over een goed rookkanaal, de schoorsteen moet elk jaar geveegd worden en stoken met hout levert in huis wel wat extra stof op. Wil je al dat ‘gedoe’ met hout en stof niet en is er geen plaats in huis voor een schoorsteen, dan is een elektrische haard misschien een oplossing. Zo kun je toch genieten van de voordelen van vuur in huis, maar laat je de nadelen – het vele werk – achterwege.


Warmte

Een kachel met een gasvuur is een heel ander verhaal. Een druk op de knop volstaat om vuur in huis te halen. Je kan hier kiezen voor een simpele opstelling van de vlam of je kunt je haard gaan aankleden, met kiezels, zand, nephout… Je hebt geen stof na de verbranding, er is weinig tot geen milieuvervuiling, geen geurhinder. Een gesloten gashaard geeft een grote warmte af, zodat je ook op de koudste dagen je woonkamer verwarmd krijgt met de gashaard. Een open gashaard is eerder geschikt om de koude in de tussenseizoenen weg te krijgen. Wellicht moet je hier de kamer nog extra verwarmen met de gewone centrale verwarming.
Daarnaast kun je voor al deze soorten vuur ook nog kiezen of je de haard wilt inbouwen of liever kiest voor een vrijstaande kachel. Een weloverwogen keuze maken voor welke soort haard je wilt gaan, is dus even belangrijk als de keuze van het model haard.


Rookkanaal

Wie vuur in huis wil, moet zorgen voor een goede afvoer van de vuurdampen. Daarom is het installeren van een goed rookkanaal erg belangrijk. Wil je stoken met hout, dan zal je rookkanaal aan ander eisen moeten voldoen dan als je stookt met gas. Het rookkanaal voor een houtvuur moet namelijk bestendig zijn tegen temperaturen tot 1000°C, de omvang is groter, de materialen steviger. Dat maakt het prijskaartje ook iets duurder dan dat van bijvoorbeeld een rookkanaal voor een gashaard. Let bij de installatie van een rookkanaal of schoorsteen ook op wat wettelijk toegestaan is.
Beter is om bij het ontwerp van je woning of voor een verbouwing samen met de architect na te denken over de plaatsing van een haard. Als je voor de ontwerpfase al weet welke haard je wilt, dan kan de architect hiermee rekening houden. Dat is makkelijker dan achteraf nog een haard met schoorsteen te moeten bijbouwen.


Speksteenkachel

Bewuster omgaan met energie doet ons vandaag steeds vaker teruggrijpen naar ‘oude’ verwarmingsmethodes, zoals de speksteenkachel. We denken dan bijna automatisch aan grote, logge ‘gevaartes’ die eerder in een middeleeuws interieur passen. Maar spek- of zeepsteen is zo gemakkelijk te bewerken, dan je nu ook erg hedendaagse, strakke speksteenkachels kunt krijgen. Met zo’n speksteenkachel kun je verschillende kamers tegelijk opwarmen, met een minimum aan energie. Dat komt omdat het steatiet (het minerale gesteente waar de speksteenkachel van gemaakt is) erg snel opwarmt, wel twee en een half keer zo snel als andere steensoorten. Daarna geeft het gesteente de warmte heel lang en heel geleidelijk af. De meeste speksteenkachels worden gestookt met hout of houtpellets.


Verbrandingssysteem

Opgelet bij het aankopen van een kachel. Het verbrandingssysteem is namelijk ook erg belangrijk. Is je huis uitgerust met een mechanisch verluchtingssysteem, kies dan zeker niet voor een haard met een open verbrandingssysteem. De afvalgassen van de haard worden dan je woning binnengezogen in plaats van door de schoorsteen afgevoerd. En dat laatste is nu net niet de bedoeling. Je ziet, de keuze van een haard is niet zo simpel. Daarom raden we je aan om je architect om advies te vragen en om ook bij de vakman langs te gaan. Zij weten precies wat kan en niet kan op het vlak van vuur in huis.

Lees meer over haarden en kachels

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in