Nieuwe kamers

Dressing en bergruimte: de kast als werkplek

De dressing is één van de nieuwste kamers die de laatste jaren vaak in de woning wordt geïntegreerd. Een eigen kamer voor je kleding. Wat is er op dat vlak allemaal mogelijk? En hoe kan je andere bergruimte creatief benutten? We geven een overzicht van de mogelijkheden.


Gesloten of open?

Bij een dressing denken we in de eerste plaats aan de ruimte naast de slaapkamer om kleding in op te bergen. Almaar meer mensen kiezen er echter voor om ook in de berging het dressingconcept toe te passen, met draai- of schuifdeuren die de inhoud van alle kasten keurig uit het oog houden. Inbouwkasten zijn bovendien ook een ideale oplossing om verloren hoeken in een huis nuttig te besteden, of kunnen dienst doen als een praktische invulling van een tussenwand.
Volgens Bas Keizers, die met zijn bedrijfje Bas Vloeren en Maatkasten al jaren dressings op maat maakt, wordt het best gekozen voor een dressing met gesloten kasten. “Dat oogt veel ordelijker”, stelt hij. “Ik raad ook aan om altijd te kiezen voor verplaatsbare leggers en kleerhangers, zodat de kasten later ook anders ingedeeld kunnen worden.”


Flexibel

Ook voor veel woonkamers wordt een meubel op maat ontworpen, vaak vult het zelfs de volledige wand en krijgen alle apparaten, maar ook de haard hierin een plaats. “Zulke wandmeubels moeten zowel tv, boeken als bureau of computertafeltje verbergen”, vertelt Bas Keizers. “Ook hier moet de kast flexibel ingedeeld worden, om bijvoorbeeld het bureau snel om te vormen tot extra boekenkast als dat nodig is. Zo’n meubel laat toe om alle leidingen en kabels weg te werken. Als je dan ook nog kiest voor greeploze draaideuren, creëer je het effect van een effen wand die als een object in de ruimte staat.”
Wie voor zo’n kastenwand kastdeurtjes en ladefronten in verschillende afmetingen kiest, vierkant én rechthoekig, eventueel met verschillende kleuren, krijgt een boeiend spel van lijnen en kleuren. Een zwevende kastenwand – bevestigd tegen muur of plafond – laat nog wat ruimte onder de kast. Makkelijk om te poetsen maar ook mooi om extra zetelkussen op te bergen of hout voor de haard in op te stapelen.


Extra bergruimte

Behoort een dressing niet meteen tot de mogelijkheden, maar heb je toch een tekort aan bergruimte, dan komen volgende tips misschien wel van pas. Ga eerst en vooral op zoek naar verloren of ongebruikte hoekjes in huis en bekijk hoe je van die hoek een bergruimte kunt maken. Of bekijk het eens anders: hoe kun je een kast een dubbele functie geven? In een hoge maar smalle ruimte zou je de kast bijvoorbeeld als trap kunnen gebruiken, naar een mezzanine. De kast moet dan wel stevig genoeg zijn. Heb je wel een trap, maar geen kast, dan kan je de ruimte onder de trap tot bergruimte omtoveren. Hier komt wel wat maatwerk bij kijken, maar de investering in een vakman is zeker de moeite waard als het resultaat extra opbergmogelijkheden biedt.


Waskast

De lange nachthal naar de bad- en slaapkamers kun je ook gebruiken als dressing, door een lange kastenwand. Als je plaats genoeg hebt – als de gang breed genoeg is – kun je er zelfs de wasmachine en droogkast in kwijt. Mits goede aansluiting op water, afvoer en luchttoevoer, weliswaar. De wandkast als waskast. Handig en aan het zicht onttrokken.


Licht

Verloren hoekjes tussen schouw en muur, onder het dak ofonder de trap zijn perfect voor op maat gemaakte bergruimte. Zo krijgt die donkere hoek eindelijk een nuttige indeling én win je plaats.
Een losse kast is ook mooi, maar vangt tussen muur en kastwand veel stof. Een inbouwkast doet dit niet, omdat je hier alle hoekjes en spleetjes dicht maakt. Een goed afgewerkte inbouwkast valt niet op in de ruimte en maakt volledig deel uit van je interieur. Zorg wel voor voldoende lichtpunten, zodat je de inhoud van je kast goed kunt zien. In een dressing is het aangenaam als deze ruimte ook goed verlucht kan worden.


Knutselen

Wie handig is maar weinig budget ter beschikking heeft, kan zelf aan de slag met oude lades, wijnkistjes, planken, … Verzamel ze en maak zo een nieuwe kast, bijvoorbeeld een boekenrek of een open vitrinekast voor je mooiste spulletjes. De lades en kistjes kun je in een leuke compositie plaatsen en aan mekaar schroeven. Met verf, behang of kleeffolie in een leuk motiefje kun je (delen van) die originele kast een nieuwe look geven, afgestemd op je huidige interieur.


Voorzetwand

Of wat dacht je van een voorzetwand als boekenrek? Handig als je niet in de muur wilt boren maar toch veel boekenleggers nodig hebt. Je monteert grote planken horizontaal op een geraamte, met om de drie of vier planken een plank die je als legger gebruikt. Gebruik steunen om de boekenlegger extra draagkracht te geven. De boekenwand kun je dan tegen de muur monteren. Je kunt de ruimte tussen de planken van je wand ook ruim genoeg laten om zo de boekenleggers makkelijker te verplaatsen. Monteer hiervoor op je leggers speciale haakjes die je tussen de wandplanken kunt vastklikken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in