arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

De badkamer

Douchekranen: van comfortabel tot wellness

De douchekop van vandaag is niet alleen comfortabel maar straalt luxe en design uit. Denk aan de regendouche. Meestal combineren we die met een handdouche die ook de nodige wellnessstralen geeft die je huid prikkelen. Wat kan een douche vandaag? We verzamelden enkele mogelijkheden en trends voor wellness en comfort bij douchekoppen.

Van thermostatisch tot digitale kraan

Voor de douche zijn verschillende soorten kranen mogelijk: tweegreepsmengkraan, eengreepsmengkraan, thermostatische kraan of elektronische kraan. De meest waterbesparende en veilige kraan is de thermostatische kraan of elektronische kraan. Eerder geavanceerd is de digitale kraan waar je via een scherm of digitale knopjes zelf de gewenste temperatuur kunt inschakelen.

Handdouche of hoofddouche

Een combinatie van handdouche en hoofddouche is mooi meegenomen: een hoofddouche geeft je een aangenaam douchegevoel, de handdouche fungeert als praktische douchekop waar je ook wellnessvoordeel kunt uithalen dankzij de verschillende soorten stralen.
Belangrijkste voordeel: je moet geen breekwerk uitvoeren om toch een hoofddouche te hebben. Je kan die hoofddouche namelijk aansluiten op de aansluitingen van de handdouche - of omgekeerd.

Handdouche

  • Een handdouche kun je aan een glijstang bevestigen waardoor je hem gemakkelijk in de hoogte kunt regelen. Zo kun je ook de hoek van de waterstraal wijzigen
  • Een handdouche is erg gemakkelijk als je een douche wilt nemen zonder dat je haar nat wordt. Komt ook goed van pas om de douche uit te spoelen

Hoofddouche

  • Een hoofddouche is meestal aan het plafond bevestigd of aan de muur. De leidingen voor de hoofdouche kun je wegwerken achter de douchewand. Opbouwmodellen bestaan ook. 

Opbouw of inbouw douchekraan

Opbouw

  • Bij een opbouwsysteem hangt de kraan aan de wand en is de douche met een stang op de muur bevestigd
  • Enkel de douchekop hangt aan een stang. De kraan zelf is bevestigd aan de muur, een rozet werkt de muuraansluiting af. Vanaf de kraan vertrekt de doucheslag voor aanvoer van water naar de douchekop. 

Inbouw

  • Het enige zichtbare van een inbouwdouche aan de douchewand of aan het plafond is de douchekop en de knoppen of grepen van de kraan zelf
  • De leidingen zijn in de wand of in het plafond ingebouwd.

Eco en minimalistische trends

Vroeger was een kraan gewoon iets waar water uit kwam. Nu letten we veel meer op het gebruiksgemak. Fabrikanten spelen hier op in door bijvoorbeeld  technologieën te verwerken, zodat alles soepeler, makkelijker en duidelijker is. Vroeger waren de onderdelen ook groter, waardoor de kraan er altijd bombastischer uitzag dan nu. Vandaag zijn kranen elegant en fijn afgewerkt. Het design van een kraan heeft veel aan belang gewonnen.

Grote douchekoppen

De grote inloopdouches van vandaag vragen om dito douchekoppen. De douchekop is dus groot! Kies bij een minimalistische doucheruimte voor een vierkante douchekop, dat past mooier bij de interieurstlijl.

De kracht van massagestralen

Je hoeft niet naar een sauna te gaan om te ontspannen. Je kunt ook van je badkamer een wellnessplekje maken. De douchestralen kunnen hierbij voor een ware wellnessbeleving zorgen, dankzij masserende stralen. De meeste hoofddouches geven een aangename regenstraal. De stralen van een handdouche kun je bedienen op de handdouche zelf: van krachtige jets over een lichte nevel tot masserende stralen. Bij sommige handdouches is er een massagekop geïntegereerd waardoor je met de ingebouwde rollers de huid kunt masseren.

Waterbesparende douchekoppen

Zuinig omspringen met water kan ook in de badkamer, bijvoorbeeld dankzij waterbesparende douchekoppen. Zulke douchekoppen zijn uitgerust met een begrenzer of dimmer om de hoeveelheid water te beperken. Op die manier verminder je het waterverbruik tot wel 40 procent. Je bespaart niet alleen op water maar ook op energie om het water te verwarmen. Met de huidige technieken hoeven waterbesparende douchekoppen niet minder comfortabel te zijn. Genieten en ecologie gaan perfect samen.

Meer weten over kranen?

Zoek je nog meer informatie over kranen?

Lees dan ook deze artikels:


Auteur: Kelly Cuypers - december 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in