Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

De trap krijgt sterallures

Wie een woning met verschillende niveaus bouwt, is onvermijdelijk gebonden aan één of meerdere trappen. Of je zou moeten opteren voor een woninglift. Daar waar vroeger de trap in het merendeel van de gevallen steevast uit hout werd gemaakt, is er vandaag de dag een ruime keuze aan materialen. We schetsen enkele voorname aandachtspunten bij de trapkeuze.

In heel wat woningen is de trap verbannen naar de inkomhal. Eenvoudigweg omdat dit de meest evidente plaats voor de trap lijkt. Maar wanneer de trap een beetje overdacht wordt, kan-ie perfect een esthetisch element in het interieur vormen. Met de verschillende materialen die in een trap gecombineerd kunnen worden, kan je met de trap zelfs een waar statement maken. Bovendien is het veel aangenamer om ’s avonds in je pyjama van de warme woonkamer naar de slaapkamer te kunnen trekken zonder door de koele inkomhal te moeten.

Ideale trap

Niet alleen de plaats in de woning, maar ieder aspect van de trap moet goed doordacht worden. En dit best al van in het ontwerpstadium van de woning. De architect kan in zijn tekenprogramma al perfect puzzelen met de trap om zo tot de ideale uitgangsituatie te komen.

Op vlak van de trapvorm is er tegenwoordig ook veel meer mogelijk dankzij de computer. Heel wat trapproducenten beschikken over speciale software om de trap te ontwerpen en die geeft precies aan wat wel of niet kan.

Wat is nu die ideale uitgangssituatie? “De regel is dat de afstand tussen 2 maal de optrede + de aantrede ongeveer 60 cm moet bedragen. Daarbij streef je er ook best naar dat de aantrede – waar je met de voet op steunt – tussen de 25 en 30 cm diep is. Op die manier heb je een goede stapbasis.

Niet alleen die afstand is van belang. Ook de doorloophoogte en de hellingsgraad spelen een rol. Een trap naar de verdieping staat best onder een hoek van ongeveer 40°. Een trap naar de kelder kan al in een hoek van ± 45° staan om minder ruimte te verliezen. De doorloophoogte zou minimaal 2 meter moeten bedragen om te vermijden dat grotere mensen hun hoofd stoten,” aldus Eric Hoebers bij trappenspecialist Hotec.

De lengte van het trapgat is ook altijd gelijk aan de hoogte van de trap wanneer je een rechte trap kiest. Heeft de trap een bordes, dan gelden andere regels.

Wanneer je met al deze elementen rekening kan houden tijdens het ontwerp, ben je al een aardig stuk op weg. Tijdens de bouwwerken kan er echter nog wel eens een wijziging gebeuren aan de woning. Soms beïnvloedt die ook de trap. Eric Hoebers: “Overleg dit dan altijd met de architect of met de plaatser van de trap. Die ogenschijnlijk kleine aanpassing, kan soms grote gevolgen hebben voor de trap.

Vandaar ook dat de definitieve maat van de trap pas wordt opgenomen nadat de dekvloer is geplaatst. Die is immers het meest bepalend voor de hoogte van de trap.”

Wanneer je kiest voor een zwevende trap is het nog belangrijker om al voor de bouw van de woning alles goed te overdenken. Vaak moeten er constructiedelen mee ingemetseld worden om de treden te kunnen dragen. Wanneer je hier pas achter komt na de ruwbouwwerken, zit je natuurlijk met een probleem.

Keuzevrijheid

Wanneer je met de vorm en de maten van de trap goed zit, kan je beginnen nadenken over de materialen die je in de trap wilt verwerken. Daar waar je vroeger beperkt was tot of een houten, of een betonnen of een metalen trap, heb je nu als het ware absolute vrijheid in materiaalgebruik.

Er kunnen verschillende houtsoorten door elkaar worden gebruikt, hout kan gecombineerd worden met metaal of beton. Maar ook glas, composietmaterialen, natuursteen of keramische tegels kunnen in een trapafwerking worden toegepast. De creativiteit kent op dit vlak almaar minder grenzen.

Wanneer je voor een echte houten trap kiest, zijn er verschillende houtsoorten die in aanmerking komen. Belangrijk is de densiteit van de houtsoort. Bij onze inlandse houtsoorten zijn vooral eik en beuk geschikt. Buitenlandse houtsoorten die aan de eisen voldoen zijn padou, sapelli, wengé,… Heel populair momenteel is rubberwood. Voor een kelder- of zoldertrap kunnen grenen of yellow pine ook nog door de beugel.

Op vlak van metaal kan zowat iedere metaalsoort worden gebruikt; aluminium, inox, roestvrij staal, … Heel trendy op het moment is het gebruik van geparelstraalde inox. Een topper in combinatie met metaal is glas. Niet alleen voor de treden, maar ook voor bordessen of loopbruggen.

Afwerking

Wanneer hout wordt gebruikt in de trap, zit je met de voor- en nadelen van een natuurlijk materiaal. Intussen hebben de plaatsers al heel wat kneepjes geleerd om deze nadelen op te vangen. Zo wordt het kraken niet langer door kraaklaten vermeden, maar door de optreden niet in massief hout maar in multiplex met een zelfde look te vervaardigen. Dit materiaal werkt niet en vangt zo de spanningen in het echte hout op.

De trappen worden tegenwoordig ook geschroefd in plaats van genageld. Zo wordt het hout niet beschadigd wanneer ingegrepen moet worden aan de trap.

80% van de houten trappen wordt tegenwoordig al afgewerkt geplaatst. Dit biedt een grotere bescherming van de trap. “Wat je zeker niet mag doen is een afgewerkte trap beschermen met papier of karton en dit een tijdje laten liggen. Zo krijg je onvermijdelijk kleurverschillen.

Populair in de trapafwerking is het oliën. Dit heeft het voordeel dat de trap altijd kan bijgewerkt worden, bijvoorbeeld het wegwerken van een kras. Dit is minder vanzelfsprekend bij een verniste trap. Die moet eerst volledig opgeschuurd worden om kleurverschillen te vermijden.

Leuningen

Ook voor de leuningen is de materiaalkeuze veel uitgebreider geworden. Glas is o op dit vlak heel populair. Wanneer je deze trend volgt, doe je er best aan te opteren voor veiligheidsglas, zo krijg je geen gevaarlijke situaties wanneer het glas om een of andere reden moest stukspringen.

Nog nieuw op dit vlak is de hoogte van de leuning. Daar waar dit vroeger 90 cm was, wordt vandaag 1 meter gehanteerd. We worden er dan ook allemaal wat groter op, hé.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in