Aanbevolen partners

NEWstairs
aliplast logo
arlu logo
Logo ILWA keukens
Forbo flooring
Binnenafwerking

De trap als blikvanger

Het hoogteverschil tussen twee verdiepingen overwinnen we in een woning nog altijd met een trap. Die heeft de laatste jaren een grote evolutie ondergaan. Daar waar de trap vroeger naar de inkomhal werd verdrongen, krijgt hij nu vaker een plek in de leefruimte om zo plaats te besparen. Het gevolg is wel dat de trap een eyecatcher mag zijn.
Een trap kan pas echt een blikvanger zijn in het interieur wanneer hij al van bij het ontwerp mee wordt overdacht. De architect kan in zijn tekenprogramma al perfect puzzelen met de trap om zo tot de ideale uitgangssituatie te komen. De computer heeft de mogelijkheden op vlak van trapvorm overigens enorm vergroot. Heel wat trapproducenten beschikken over speciale software om de trap te ontwerpen en die geeft precies aan wat wel of niet kan. Wanneer je kiest voor een zwevende trap is het nog belangrijker om al voor de bouw van de woning alles goed te overdenken. Vaak moeten er constructiedelen mee ingemetseld worden om de treden te kunnen dragen.

De maatvoering

Wat is nu die ideale uitgangssituatie? De regel is dat de afstand tussen twee maal de optrede + de aantrede ongeveer 60cm moet bedragen. Daarbij streef je er ook best naar dat de aantrede tussen de 25 en 30cm diep is. Op die manier heb je een goede stapbasis.
Niet alleen die afstand is van belang. Ook de doorloophoogte en de hellingsgraad spelen een rol. Een trap naar de verdieping staat best onder een hoek van ongeveer 40°. Een trap naar de kelder kan al in een hoek van ± 45° staan om minder ruimte te verliezen. De doorloophoogte zou minimaal 2m moeten bedragen om te vermijden dat grotere mensen hun hoofd stoten.
De lengte van het trapgat is ook altijd gelijk aan de hoogte van de trap wanneer je een rechte trap kiest. Heeft de trap een bordes, dan gelden andere regels.
Wanneer je met al deze elementen rekening kunt houden tijdens het ontwerp, ben je al een aardig stuk op weg. Tijdens de bouwwerken kan er echter nog wel eens een wijziging gebeuren aan de woning. Soms beïnvloedt die ook de trap. Overleg dit dan altijd met de architect of met de plaatser van de trap. Die ogenschijnlijk kleine aanpassing, kan soms grote gevolgen hebben voor de trap.

Keuzevrijheid

Wanneer je met de vorm en de maten van de trap goed zit, kun je beginnen nadenken over de materialen die je in de trap wilt verwerken. Daar waar je vroeger beperkt was tot een houten, een betonnen of een metalen trap, heb je nu als het ware absolute vrijheid in materiaalgebruik. Er kunnen verschillende houtsoorten door elkaar worden gebruikt, hout kan gecombineerd worden met metaal of beton. Maar ook glas, composietmaterialen, natuursteen of keramische tegels kunnen in een trapafwerking worden toegepast. De creativiteit kent op dit vlak almaar minder grenzen.
Ga wel niet zomaar uit van veronderstellingen. Het is niet altijd even vanzelfsprekend een betonnen trap te bekleden met hout. Informeer je vooraf grondig bij een trappenmaker, want in veel gevallen is de investering in de betonnen trap overbodig. Want door de afwerking die gekozen wordt, kun je evenveel geld kwijt zijn als bij aan volledig houten trap. Let er ook op dat de trap niet verkeerd gegoten wordt. Wanneer hij in verdrijving wordt gegoten, is het niet meer mogelijk hem in hout af te kleden. Sommige trappenbouwers stellen overigens een tijdelijke trap ter beschikking om het comfort van de betonnen trap tijdens de bouwfase te compenseren.
Wanneer je voor een echte houten trap kiest, zijn er verschillende houtsoorten die in aanmerking komen. Belangrijk is de densiteit van de houtsoort. Bij onze inlandse houtsoorten zijn vooral eik en beuk geschikt. Buitenlandse houtsoorten die aan de eisen voldoen zijn padou, sapelli, wengé,… Heel populair momenteel is rubberwood. Voor een kelder- of zoldertrap kunnen grenen of yellow pine ook nog door de beugel.
Op vlak van metaal kan zowat iedere metaalsoort worden gebruikt; aluminium, roestvast staal, …. Een topper in combinatie met metaal is glas. Niet alleen voor de treden, maar ook voor bordessen of loopbruggen.

Afwerking

Houten trappen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden: gelakt, gebeitst, gevernist of geolied. Populair in is het oliën. Dit heeft het voordeel dat de trap altijd kan bijgewerkt worden, bijvoorbeeld het wegwerken van een kras. Dit is minder vanzelfsprekend bij een verniste trap. Die moet eerst volledig opgeschuurd worden om kleurverschillen te vermijden.
80% van de houten trappen wordt tegenwoordig al afgewerkt geplaatst. Dit biedt een grotere bescherming van de trap. Wat je zeker niet mag doen is een afgewerkte trap beschermen met papier of karton en dit een tijdje laten liggen. Zo krijg je onvermijdelijk kleurverschillen.

Traprenovatie

Is een trap toe aan een renovatie? Dan zijn er twee mogelijkheden: de trap verwijderen en een nieuwe installeren of de trap renoveren met overzettreden. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Een nieuwe trap kan op maat gemaakt worden met de ideale verhoudingen tussen op- en aantreden, een aangepaste breedte en dat er kan gekozen worden uit een grote variatie van materiaal- en leuninguitvoeringen. Bovendien beschik je over een degelijke constructie.Het plaatsen van overzettreden is een tijdrovende en meestal kostelijke oplossing. De materiaalkeuze is beperkt (meestal kunststof) en uiteindelijk blijft de oude onderconstructie behouden zonder enige zekerheid op het vlak van stabiliteit.


Met dank aan: Trappen Teck en Hotec

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in