Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
De keuken

De elementen van een landelijke keuken

Liefhebbers van de landelijke stijl zien hun keuken vaak als het hart van de woning en staan dan ook lang stil bij de juiste inrichting. Een prachtig kookfornuis, doorleefde materialen, ambachtelijk gelakte keukenkasten en nostalgische accessoires geven hun landelijke keuken een persoonlijke uitstraling. Wat de mogelijkheden zijn, hebben we voor je opgelijst in dit handige dossier.

Het fornuis

Of het nu onder een brede schouw staat – ook typisch voor een landelijke keuken – of vrijstaand in een kookeiland, laten we graag aan u over. Maar dat een landelijke keuken nu eenmaal niet zonder nostalgisch fornuis kan, is een vaststaand gegeven. De mogelijkheden zijn haast onuitputtelijk, maar deze fornuizen roepen stuk voor stuk een sfeer op die geen enkel ander vuur kan evenaren.
Elk merk heeft een andere uitstraling. De stijlen gaan van typisch Frans (La Cornue) met vergulde knoppen en strakke deuren, over stijlvol Italiaans (Boretti) tot een anglofiele uitstraling met gietijzeren deurtjes (Aga). Hierdoor vindt iedereen ongetwijfeld zijn gading in het enorme aanbod aan landelijke fornuizen. Een robuuste keuken kan bijvoorbeeld erg mooi zijn met een strak fornuis uit geborsteld rvs.

Vuren en ovens

Eigen aan een fornuis – landelijk of hypermodern – is de combinatie van verschillende ovens en vuren. Logischerwijze wordt het fornuis al snel het hart van de keuken, alle functies worden immers geconcentreerd in één toestel. Een fornuis is dan ook de droom van heel wat hobbykoks. In de meeste fornuizen zitten twee, drie of zelfs vier aparte ovens. En ook de vuren zijn geschikt voor allerlei verschillende gerechten. Heel wat fornuizen worden tegenwoordig aangevuld met een teppanyaki bakplaat, een wokbrander, een grillplaat, warmhoudplaat, ... En uiteraard heb je ook bij fornuizen de keuze tussen kookplaten, gaspitten, keramische vuren of inductiekookplaten.
Wie denkt dat een nostalgisch kookfornuis enkel werkt op oude energiebronnen als kolen of butaangas, heeft het mis. Uiteraard zijn er nog traditionele fornuizen die werken op deze brandstoffen. En er zijn ook heel wat nieuwe fornuizen die – uit ecologisch oogpunt – werken op hout of zelfs pellets. Maar tegenwoordig kan uw fornuis ook aangesloten worden op het elektriciteitsnet of op aardgas. Dit maakt het mogelijk om zowel in een nieuwbouwproject als in een gerenoveerde woning makkelijk een fornuis te plaatsen.

Landelijke keukenkasten

In landelijke keukenkasten en houten lambriseringen is vaak de handtekening van een gepassioneerde schrijnwerker te herkennen. Het gebruik van eerlijk blank hout, prachtig afgewerkte moulures of handgeschilderde kastdeurtjes vormen de basis van een keuken met een ziel. Kies dus een schrijnwerker die je visie op koken en landelijke gezelligheid deelt.

De keuze voor een schrijnwerker is erg belangrijk voor de uitwerking van je droomkeuken. Er zijn immers enorm veel mogelijkheden qua materiaal, kleuren, afwerking, moulures en aankleding. Een gedreven schrijnwerker of een gespecialiseerde keukenzaak geeft je advies op maat. Samen met jou bekijken ze aan de hand van stalen of realisaties welke richting je uit wil gaan en ze lijsten alle mogelijkheden en de voor- en nadelen van bepaalde afwerkingen of materialen op.

Materialen

In een landelijke keuken krijgt eik nog vaak de voorkeur. Maar vergeet echter de typische jaren zeventig keukens uit eik. De nieuwe eikenhouten keukens worden ofwel iets strakker afgewerkt, met blank hout of een donkere beits en rechte paneeldeuren, ofwel in een iets klassiekere boerderijstijl, vaak gelakt en met vitrinedeuren of kastdeuren met gaas. Ook andere houtsoorten zijn dankzij hun warme uitstraling erg gewild in landelijke keukens. Denk aan beuken, grenen, essen of zelfs kastanjehout. Net door de authentieke uitstraling van massief hout, wordt een landelijke keuken zelden vervaardigd uit mdf, al is het mits de juiste afwerking wel mogelijk.

Kleuren en afwerking

Om diezelfde reden zien we zelden laminaat in de landelijke keuken. Ook de afwerking wordt meestal zo natuurlijk mogelijk gehouden. Blank of gebeitst hout waarin de nerven nog duidelijk te zien zijn, zorgt uiteraard voor de meest natuurlijke uitstraling. Wie de keukenkasten toch liever in een homogene kleur heeft, kan ervoor kiezen het hout te laten lakken. Voor een effen resultaat kan het hout gespoten worden, maar uiteraard kan het ook gewoon met de hand geschilderd worden. Dit vraagt natuurlijk meer tijd – en deze afwerking is duurder – maar het resultaat is authentiek en het vakmanschap is hier weer duidelijk aanwezig.

Meubelbeslag

Ten slotte zorgt het juiste meubelbeslag voor de ‘finishing touch’. Het lijkt misschien slechts een klein detail, maar deurknoppen, handgrepen en ladetrekkers geven uw keuken wel degelijk een bepaalde sfeer. De combinatie van eikenhouten kasten met strakke inox handgrepen, tempert de landelijke stijl ietwat. Maar misschien is dit wel net het soort keuken dat u voor ogen had. Materialen die de authentieke sfeer net benadrukken zijn brons, metaal, wit brons of britannium. Als deze legeringen ook nog eens in authentieke mallen gegoten worden – waardoor ze hier en daar onregelmatige putjes en deukjes vertonen of zelfs kleine kleurverschillen – lijkt het wel alsof u uw keuken zo uit de geschiedenis heeft geplukt.

Bron: Keukens landelijkse stijl - Auteur: Leen Verstraelen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in