arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

De slaapkamer

De dressing: een eigen kamer voor de kleding

In iedere nieuwbouw of verbouwing wordt vandaag wel ruimte gemaakt voor een dressing. Daartoe kan je alle kanten uit: de dressing kan in de slaapkamer worden geïntegreerd of een autonome ruimte zijn. De kasten kunnen ook op maat of op basis van standaardoplossingen.


Oorspronkelijk komt het woord ‘dressing’ van het Engelse ‘dressing room’, of inloopkast. Dit is een aparte ruimte naast de slaapkamer waar alle kleding bewaard wordt en waar vaak ook plaats is om zich om te kleden. De trend komt voornamelijk overgewaaid uit de Verenigde Staten. Aanvankelijk hadden alleen de echt gegoeden voldoende ruimte in hun grote huizen om zo’n extra kamer te voorzien. De laatste jaren is het inrichten van een dressing (ook bij ons) aan een opmars toe.


Voordelen

Een dressing heeft heel wat voordelen. Je kan de grootte, vorm en de indeling ervan volledig naar je eigen hand zetten om zo alle kleding zo praktisch en persoonlijk mogelijk op te bergen. Met een dressing blijft de slaapkamer gevrijwaard van rondslingerende kleding en oogt dus rustiger (wat beter is voor een goede nachtrust).
Wie vroeger opstaat dan zijn of haar partner kan rustig kleding uitzoeken en zich omkleden zonder de andere te storen.

Dressingkasten
Dressings kunnen uitgevoerd worden in elke stijl en materiaal: van hyperstrak en hedendaags (bv. in aluminium, hoogglanslak, laminaat, glas) tot warm klassiek (in warme houtfineer, mat gelakte MDF, laminaat met reliëfstructuur…).
De keuze van het type deur is niet alleen een esthetische beslissing, maar ook een praktische.

- Draaideuren: Hebben ruimte nodig om te kunnen openzwenken, maar bieden het meest opbergruimte in de kast.
- Vouwdeuren: Bestaan uit stroken die zich als een accordeon laten open- en dichtplooien, ze vragen minder plaats in de ruimte maar dit gaat wat ten koste van de binnenruimte van de kast.
- Schuifdeuren: Eén of meerdere delen glijden over rails voor elkaar, wat erg plaatsbesparend is. Nadeel is dan weer dat je nooit de volledige inhoud van de kast kan zien.

Heel wat fabrikanten voeren een mooi gamma van dressingkasten die volledig naar wens kunnen worden aangepast. Daarnaast is het ook perfect mogelijk om een dressing op maat te laten uittekenen door je eigen interieurarchitect en deze te laten maken door een schrijnwerker.


Dressing op maat

Laat u een kast op maat maken, hou dan rekening met volgende tips:

- Neem bij uw eerste bezoek aan de specialist altijd een grondplan met afmetingen mee van de ruimte waar u de dressing wilt, en duid hier op de plaats aan van ramen en deuren, verwarmingselementen, andere meubels etc…
- Lopen er buizen langs de muur waartegen u de kasten wilt plaatsen, is er een schouw of schuine wand, vermeld dit dan van bij het begin, zodat hiermee rekening kan worden gehouden in het ontwerp.
- Nieuwbouw of grote verbouwingen? Wacht met het laten plaatsen van de maatkasten tot de vloerbekleding gelegd is. Het is veel moeilijker om achteraf de vloerbekleding netjes te laten aansluiten.


Lees meer over de dressing 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in